H... δικαίωση του Ραούφ Ντενκτάς σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια (pics-video)

Η πορεία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τραγική επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους… Άλλωστε αυτός ήταν ο εμπνευστής και ο οραματιστής της διχοτόμησης της Κύπρου από τη δεκαετία του 1950 όταν και ίδρυσε την τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ.

Λίγοι άνθρωποι προκάλεσαν τόση οργή και πόνο στον κυπριακό ελληνισμό όσο ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ο άνθρωπος που οραματίστηκε την διχοτόμηση της Κύπρου και έκανε ότι μπορούσε για να γίνει πράξη σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια, ανακήρυξε την ίδρυση του ψευδοκράτους ή της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» όπως ονομάζεται μέχρι σήμερα από τους Τουρκοκύπριους και τους Τούρκους.

Η ιστορία του Ραούφ Ντενκτάς είναι συνυφασμένη με την δημιουργία εμποδίων στην 56χρονη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πρώτη κιόλας μέρα της ίδρυσης του κυπριακού κράτους ο Ντενκτάς  με τις πράξεις τους έθετε διάφορα εμπόδια που κορυφώθηκαν με τα γεγονότα του 63-64, παγιώθηκαν με την εισβολή του 1974 και έλαβαν τη σημερινή τους μορφή, σαν σήμερα το 1983 με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Το χρονικό της ίδρυσης ψευδοκράτους του Ντενκτάς

Ποιός ήταν 

Γεννημένος στην Πάφο και σύμφωνα με τον ιστορικό Κώστα Κύρρη, απόγονος ΦραγκοΕβραίων με πολύ κοντινούς προγόνους Ελληνοκύπριους αφού η μητέρα ονομαζόταν  Χρυσαλίδα ενώ η γιαγιά του λεγόταν Μαριέττα. Ο πατέρας του ήταν έγκριτος νομικός. Ο ίδιος όταν αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας εργάστηκε ως μεταφραστής και δικαστικός υπάλληλος στην Αμμόχωστο.
Το 1944μετέβη στο Λονδίνο όπου σπούδασε νομικά με υποτροφία του British Council.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα (1955-1959) ο Ντενκτάς αναλαμβάνει ως εισαγγελέας πολλές υποθέσεις κατά αγωνιστών της ΕΟΚΑ, με πιο γνωστή αυτή του ήρωα Μιχαήλ Καραολή, που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού στις 10 Μαΐου 1956.

Εγκατέλειψε τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα το 1957 με στόχο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τ/κ. Ιδρύει την ΤΜΤ με σκοπό να πληγεί ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Η τρομοκρατική οργάνωση ευθύνεται για σωρεία δολοφονιών Ελληνοκυπρίων και προοδευτικών Τ/κ.

Από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (16 Αυγούστου 1960) μέχρι και τις δικοινοτικές ταραχές τον Δεκέμβριο 1963, εργάζεται συνειδητά για την υπονόμευση του κυπριακού κράτους.

Τον Οκτώβριο του 1967 επεχείρησε για δεύτερη φορά να εισέλθει παράνομα στην Κύπρο. Λόγω, όμως, των άσχημων καιρικών συνθηκών, το ψαροκάικο που τον μετέφερε αναγκάστηκε να τον αποβιβάσει σε ακτή της Καρπασίας, αντί στη Λάρνακα, όπως προβλεπόταν. Συνελήφθη από αγροφύλακα και παραδόθηκε στην Εθνική Φρουρά.

Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο και η πράξη αυτή «καλής θέλησης» οδήγησε στην επαναπροσέγγιση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, μετά τα γεγονότα της Κοφίνου τον Νοέμβριο του 1967 και την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων τον Απρίλιο του 1968.

Τουρκική εισβολή και... παντοδυναμία 

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, ο Ντενκτάς κατέστη παντοδύναμος, έχοντας την πλήρη υποστήριξη των κατοχικών στρατευμάτων. Στις 13 Φεβρουαρίου 1975 ανακηρύσσει τα κατεχόμενα σε «Ομόσπονδο Τουρκοκυπριακό Κράτος» και στις 15 Νοεμβρίου 1983 προχωρεί στην  ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Εκλέγεται πρόεδρος του «ψευδοκράτους» το 1985 και επανεκλέγεται το 1990, 1995 και 2000. Μετά την τουρκική εισβολή, ο Ντενκτάς έχει συνομιλήσει με όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Σπύρο Κυπριανού, τον Γιώργο Βασιλείου, τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Τάχθηκε κατά του σχεδίου Ανάν, το οποίο οι Τουρκοκύπριοι ενέκριναν με ποσοστό 65% στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004. Στις 25 Απριλίου 2005, σε ηλικία 81 ετών, εγκαταλείπει την πολιτική μετά τη διαφωνία του με τον Ερντογάν στο Σχέδιο Ανάν.

Ο Ραούφ Ντενκτάς πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2012 στο «Νοσοκομείο της Εγγύς Ανατολής» στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Δειτε Επισης

Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ