Διάνοιξη οδοφραγμάτων, ένα ΜΟΕ που διχάζει την ε/κ κοινωνία

Ανοίγουν αύριο στις δώδεκα το μεσημέρι τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου για τα οποία συμφώνησαν τη διάνοιξη τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
 
Τα δύο αυτά οδοφράγματα ανοίγουν δεκαπέντε χρόνια και έξι μήνες μετά την πρώτη φορά που άνοιξαν τα πρώτα σημεία διέλευσης μετά από απόφαση του Ραουφ Ντεκτάς.
 
Όλα ξεκίνησαν το 2003 όταν ο Ντενκτάς αποφάσισε να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να μεταβαίνουν ελεύθερα στις Ελεύθερες περιοχές με την πρόφαση πως αυτό θα δημιουργούσε «κλίμα εμπιστοσύνης».
Από το πρωί της Τετάρτης 23 Απριλίου του 2003 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι περνούν την «πράσινη γραμμή» από συνολικά πέντε σημεία.
 
Αυτά του Αγίου Δομετίου, του Λήδρα Πάλας, των Στροβιλιών, του Περγάμους και του Αστρομερίτη.
Τότε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου απέδωσε σε προσπάθεια εντυπωσιασμού τα νέα μέτρα που εξήγγειλε το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς. 
Μάλιστα ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι «Το τείχος δεν έπεσε», κάνοντας σαφείς αναφορές στο τείχος του Βερολίνου.
Η απόφαση για διάνοιξη των οδοφραγμάτων ήρθε μερικούς μήνες πριν το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ως ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με τον κόσμο να κατακλύζει κυριολεκτικά τα οδοφράγματα για να δει μετά από 29 χρόνια την κατεχόμενη γη του.
 
Στα οδοφράγματα τις πρώτες μέρες επικρατούσε ένας πραγματικός χαμός με ανθρώπους να περιμένουν ακόμα και για μερόνυχτα για να περάσουν στα κατεχόμενα.
Μερικά χρόνια αργότερα…
Περίπου πέντε χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το πρωί της Πέμπτης στις 3 Απριλίου 2008 μετά από τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ, άνοιξε ακόμα ένα οδόφραγμα, αυτό της οδού Λήδρας.
Τον Αύγουστο του 2009 άνοιξε το τελευταίο-μέχρι αύριο Δευτέρα-οδόφραγμα, αυτό του Λιμνίτη και πάλι μετά από συμφωνία των Χριστόφια-Ταλάτ. Αφού έφτιαξαν τον δρόμο προς το οδόφραγμα ο οποίος ήταν παλιός, δόθηκε στην κυκλοφορία το 2010.
 
Η διάνοιξη πάντως των οδοφραγμάτων διχάζει την κυπριακή κοινωνία όπως φαίνεται μέσα και από δημοσκοπήσεις που γίνονται κατά καιρούς, αφού κάποιοι εγκρίνουν και αποδέχονται την διάνοιξη σημείων διέλευσης, ενώ άλλοι αντιδρούν και θεωρούν καταστροφική τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων.
Οι διελεύσεις και τα ποσά που δαπανήθηκαν
Από εκείνη τη μέρα του 2009 μέχρι το 2017 που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία υπολογίζεται πως από τα 7 σημεία που επιτρέπεται η μετάβαση στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκαν 13,6 εκ διελεύσεις Ελληνοκυπρίων  23,6 διελεύσεις Τουρκοκυπρίων.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία της JCC για τα χρήματα που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δαπανούν στην άλλη πλευρά.
 
Συγκεκριμένα από το 2009 μέχρι το 2017 υπολογίζεται πως οι Ελληνοκύπριοι πλήρωσαν μόνο με πιστωτικές κάρτες στα κατεχόμενα ποσό πέραν των 87 εκ. ευρώ ενώ αντίστοιχα οι Τουρκοκύπριοι δαπάνησαν στις Ελεύθερες περιοχές πέραν των 155 εκ. ευρώ για την ίδια περίοδο.
 
Αύριο ανοίγουν τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρξε συζήτηση μεταξύ του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τυλληρίας, όπου αποφασίστηκε να σταλεί υπόμνημα για διάνοιξη του οδοφράγματος Κοκκίνων.
 
Επίσης μέσα στην εβδομάδα υπήρξαν συζητήσεις ανάμεσα σε δήμο Αθηένου και Ηνωμένα Έθνη για το ενδεχόμενο διάνοιξης και του οδοφράγματος Πυροΐου.
 
 

Δειτε Επισης

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία
BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
Περιπλανώμενη: Η έκθεση ζωγραφικής της Ανθούλας Σημαδιακού
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο