Τα θέλουν όλα ή τίποτα οι γιατροί-Καθιστούν αγεφύρωτο το χάσμα για το ΓΕΣΥ

Αγεφύρωτο φαντάζει μέχρι στιγμής το χάσμα που χωρίζει Κυβέρνηση και γιατρούς όσον αφορά τις προϋποθέσεις που θέτει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος(ΠΙΣ) για συμμετοχή των μελών του στο Γενικό Σχέδιο Υγείας(ΓΕΣΥ), με βασικούς από τους όρους που θέτει ο ΠΙΣ ν’ αλλάζουν την φιλοσοφία του Συστήματος-όπως αυτή εμπερικλείεται στον Νόμο που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή τον Ιούνιο του 2017- και να μην μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την Κυβέρνηση.
 
Χθες, η ηγεσία του ΠΙΣ είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, στο πλαίσιο της οποίας του επέδωσε το ψήφισμα πέντε σημείων που ενέκρινε το περασμένο Σάββατο η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και αφορούν ακριβώς τους όρους που θέτουν οι γιατροί προκειμένου να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ.
 
Οι γιατροί, εμφανίστηκαν αμετακίνητοι από την αξίωσή τους για ικανοποίηση και των πέντε σημείων, με τον υπουργό Υγείας από την πλευρά του να ξεκαθαρίζει στην ηγεσία του ΠΙΣ πως δεν τίθεται θέμα αύξησης του προϋπολογισμού του ΓΕΣΥ-όπως ζητούν στο πρώτο σημείο του ψηφίσματός τους-(σ.σ. κατά 500 εκατομμύρια).  Ανάλογη αρνητική απάντηση, αξίζει να σημειωθεί, έδωσε χθες, ερωτηθείς επί του θέματος, και ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
 
Σημειώνεται πως γι’ αύξηση του προϋπολογισμού του ΓΕΣΥ απαιτείται τροποποίηση του Νόμου. Τροπολογία για κάτι τέτοιο μόνο η Κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει στη Βουλή, κάτι που όπως κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν, δεν βρίσκεται στις προθέσεις της.
 
Όσον αφορά το επιχείρημα των γιατρών για διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, από πλευράς Υπουργείου Υγείας ξεκαθαρίζεται πως το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την Βουλή τον Ιούνιο του 2017, ταυτόχρονα με εκείνο για το ΓΕΣΥ, δεν καθορίζει χρονοδιάγραμμα για υλοποίηση της μεταρρύθμισης πριν από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αλλά είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε και θα τρέχει παράλληλα. Εξ’ ου, όπως υποδεικνύεται συναφώς, και η πρόνοια για κάλυψη τυχόν ελλειμάτων των αυτονομημένων Οργανισμών κατά τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.  
 
Απ’ εκεί και πέρα, το Υπουργείο Υγείας εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει συγκεκριμένα εργασιακά θέματα που εγείρει στο ψήφισμά του ο ΠΙΣ, ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις επί των οποίων δεν θα αλλάζουν την φιλοσοφία του ΓΕΣΥ.
 
Ωστόσο, υπενθυμίζεται, ο ΠΙΣ έχει αποφασίσει να αναστείλει τη διαπραγμάτευσή του με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ), στον οποίο-σημειωτέων-επιδίδει σήμερα το ψήφισμα του περασμένου Σαββάτου.
 
Ο Σύλλογος των γιατρών ζητά διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, και στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τα κόμματα.
 
Την ίδια ώρα, ο ΠΙΣ αρνήθηκε την τριμερή (Υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ και ΠΙΣ) συνάντηση που εξέφρασε πρόθεση να συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας, με στόχο την εξεύρεση κοινών συνισταμένων.
 
Ο ΠΙΣ ζήτησε και θα αναμένει γραπτές απαντήσεις από τον ΟΑΥ επί των προϋποθέσεων που θέτει για ένταξη των γιατρών στο ΓΕΣΥ.
 
Οι πέντε προϋποθέσεις
Υπενθυμίζεται πως οι πέντε προϋποθέσεις που θέτει ο ΠΙΣ, όπως αυτές εγκρίθηκαν στο ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης του περασμένου Σαββάτου είναι οι εξής:
 
1. Αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου της Ε.Ε. για να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η ασφάλεια των ασθενών και η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
 
2. Εφαρμογή του νόμου στον οποίον αναφέρεται ότι «η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ». Στο πλαίσιο αυτό να συμφωνηθούν ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, καθώς επίσης και μέτρα στήριξης τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτών ιατρών, καθώς επίσης και των νοσηλευτηρίων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να διασφαλίζονται η ασφάλεια, η ποιότητα και η βιωσιμότητα του συστήματος.
 
3. Καθορισμός των αμοιβών των ιατρών στο ΓΕΣΥ ως ακολούθως:
 
3α. Καθορισμός των αμοιβών των προσωπικών ιατρών του ΓΕΣΥ σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΠΙΣ στον ΟΑΥ.
 
3β. Εγγυημένη τιμή μονάδας για τους ειδικούς ιατρούς, στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.
 
3γ. Καθορισμός του ύψους της αμοιβής των ιατρών ανά ιατρική πράξη για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.
 
3δ. Σαφής και νομικά κατοχυρωμένος διαχωρισμός της αμοιβής του ιατρού από αυτήν του νοσηλευτηρίου.
 
4. Εργασιακά-Πλαίσιο Συμμετοχής: Σαφείς επεξηγήσεις και γραπτές εγγυήσεις με νομική ισχύ των όρων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο συμμετοχής των συμβαλλόμενων ιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, στο ΓΕΣΥ.
 
5. Ελεύθερη άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ: Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδοτεί το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ΟΑΥ και την Πολιτεία με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ποιοτικού και βιώσιμού ΓΕΣΥ προς όφελος των ασθενών.
 
 

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat