Στο στόχαστρο των μελετητών η συμπεριφορά το εδάφους σε συνθήκες σεισμού στην Αμμόχωστο

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης έχει συμβληθεί με το Πανεπιστήμιο Frederick, σε συνεργασία και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την εκπόνηση μικροζωνικής μελέτης που αποσκοπεί στη διερεύνηση της συμπεριφοράς του εδάφους κάτω από συνθήκες σεισμού.

Η μελέτη αυτή βρίσκεται στον τέταρτο μήνα υλοποίησής της και διενεργείται στην περιοχή που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Αγίας Νάπας, Δερύνειας, Παραλιμνίου και Σωτήρας και τα αποτελέσματά της θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του σεισμικού κινδύνου στο δομημένο περιβάλλον.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα των μικροζωνικών μελετών αφενός αποτελούν τη βάση για τον σχεδιασμό ασφαλών κατασκευών και αφετέρου χρησιμοποιούνται για ενίσχυση της ανθεκτικότητας υφιστάμενων ασθενών-προβληματικών κατασκευών. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στον σχεδιασμό και την κατασκευή ασφαλέστερων δομικών έργων και για τον σκοπό αυτό θα είναι στη διάθεση των πολεοδομικών αρχών, των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και των σχετικών επιστημονικών και τεχνικών οργάνων.

Ο γενικός στόχος της μελέτης, είναι η ζωνοποίηση της περιοχής με βάση τη συμπεριφορά του εδάφους κάτω από συνθήκες σεισμού και ειδικότερα η αξιολόγηση της σεισμικής επικινδυνότητας στην περιοχή μελέτης,η αξιολόγηση της πιθανότητας ρευστοποίησης και της επικινδυνότητας για σοβαρές μόνιμες παραμορφώσεις του εδάφους, η ζωνοποίηση της περιοχής μελέτης σε σχέση με τις μέγιστες αναμενόμενες τιμές Ισχυρής Σεισμικής Κίνησης (εδαφική απόκριση), και η εκπόνηση μικροζωνικών χαρτών της περιοχής μελέτης με κριτήρια βασισμένα στη σεισμική επικινδυνότητα και τη σεισμική απόκριση των διαφόρων γεωλογικών σχηματισμών.

Η μελέτη θα διαρκέσει δεκαέξι μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2019, το δε κόστος της θα ανέλθει στις €150.000 περίπου. Σημειώνεται πως οι προκαταρκτικές έρευνες, που απαιτούνται για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, έγιναν από το ίδιο το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια. 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών