Ο ψευδόκοκκος κτύπησε και τις ελεύθερες περιοχές-Τα μέτρα πρόληψης

Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του ψευδόκοκκου της φραγκοσυκιάς που εντοπίστηκε σε πολλές περιοχές της επαρχίας Αμμοχώστου και σε περιοχές της κοινότητας Ξυλοφάγου, συστήνει στο κοινό το Τμήμα Γεωργίας.

Σε ανακοίνωση του Τμήματος αναφέρεται ότι το θηλυκό έντομο έχει ωοειδές προς στρογγυλό σχήμα, φέρει έντονο κόκκινο χρώμα και καλύπτεται με βαμβακάδα. Το έντομο προσβάλλει φυτά της οικογένειας των κακτοειδών, με ιδιαίτερη προτίμηση σε είδη κάκτων του γένους Opuntia spp. (κοινό όνομα φραγκοσυκιά, γνωστή στην Κύπρο ως παπουτσοσυκιά).

Όταν υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου, τα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των καρπών, καλύπτονται με βαμβακάδα, με επακόλουθο τη νέκρωση και ξήρανση, προστίθεται.

Για προστασία και αντιμετώπιση του ψευδόκοκκου της φραγκοσυκιάς (παπουτσοσυκιάς), το Τμήμα Γεωργίας καλεί το κοινό να ακολουθεί τα πιο κάτω μέτρα:

Καλή γεωργική πρακτική: Τα φυτά φραγκοσυκιάς θα πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να κλαδεύονται συχνά προκειμένου να περιορίζεται η υγρασία και να εξασφαλίζεται επαρκής φωτισμός. Τα προσβεβλημένα μέρη θα πρέπει να αφαιρούνται και να καταστρέφονται άμεσα. Η καταστροφή των προσβεβλημένων μερών συστήνεται να γίνει με βαθύ θάψιμο στο έδαφος.

Ξέπλυμα (κατάβρεξη) των προσβεβλημένων φυτών με νερό υψηλής πίεσης. Η πρακτική αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση σημαντικού μέρους του πληθυσμού των εντόμων και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται επανεμφάνιση του πληθυσμού σε υψηλό βαθμό. Συστήνεται το ξέπλυμα (κατάβρεξη) να γίνεται με προσθήκη σαπουνιού ή/και αλκοόλης στο νερό.

Αποφυγή μεταφοράς φυτικού υλικού και φρούτων. Η εξάπλωση του εντόμου είναι πολύ εύκολη και ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα για τη μετακίνησή του σε μεγάλες αποστάσεις. Ως εκ τούτου, καλείται το κοινό (καταναλωτές και έμποροι) να αποφεύγει τη μεταφορά φυτικού υλικού (βλαστών και φρούτων) από τις περιοχές στις οποίες έχει εντοπιστεί το έντομο (επαρχία Αμμοχώστου και περιοχές της Ξυλοφάγου της επαρχίας Λάρνακας) στις υπόλοιπες περιοχές για αποφυγή εξάπλωσης του εντόμου.

Για περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του εντόμου, αλλά και για τυχόν εντοπισμό νέων προσβεβλημένων φυτών πέραν της επαρχίας Αμμοχώστου και της περιοχής Ξυλοφάγου, το Τμήμα Γεωργίας παρακαλεί το κοινό να επικοινωνήσει με τα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία καιστον Κλάδο Προστασίας Φυτών και Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωργίας.
 

Δειτε Επισης

Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων