Απαντά με αποδείξεις και ονόματα στους γιατρούς ο Υπουργός Υγείας

Απάντηση στις δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών γιατρών έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος όπως είπε σε έκτκατη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε για το θέμα, παρατηρείται «μια έντονη προσπάθεια της συντεχνίας ΠΑΣΥΚΙ είτε μέσω ανακοινώσεων και επιστολών είτε δημόσιων δηλώσεων, να προσπαθεί με ισοπεδωτική προσέγγιση να επιρρίπτει ευθύνες στο Υπουργείο Υγείας ότι δεν λαμβάνει καμία ενέργεια, παραμένοντας απαθές στα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια».
 
«Η συνήθης πλέον εκμηδενιστική προσέγγιση της ΠΑΣΥΚΙ, με αποκορύφωμα τις σημερινές δηλώσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ», τον αναγκάζουν, όπως σημείωσε, να παρέμβει, «προς αποκατάσταση της αλήθειας».
 
Αυτούσιες οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας:
 
«Ουδείς αμφισβητεί ότι υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα, όμως σίγουρα δεν είναι στον βαθμό που κάποιοι επιχειρούν να τα αποδώσουν. Το πρόβλημα υποστελέχωσης συγκεκριμένων κλινικών, μεταξύ αυτών και των ΤΑΕΠ, συζητήθηκε ουκ ολίγες φορές με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εξ υμών, σε κάθε συζήτηση προτάσσουν μεν την ανάγκη για τάχιστη λήψη διορθωτικών μέτρων, χωρίς δε να υποβάλλουν συγκεκριμένες εφικτές εισηγήσεις. Με λυπεί που, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου υπάρχει συναντίληψη ως προς την αντιμετώπιση των θεμάτων, σε δημόσιες τοποθετήσεις της, η ΠΑΣΥΚΙ παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, χωρίς τουλάχιστον να πιστώνει καλοπροαίρετα το Υπουργείο ότι λαμβάνει ενέργειες προς τη σωστή βάση.
 
Επί του προκειμένου και σε ό,τι αφορά στα ΤΑΕΠ, είναι παραδοχή ότι υπάρχει υποστελέχωση. Όμως το Υπουργείο Υγείας τον τελευταίο καιρό έχει προβεί σε σειρά μέτρων, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες απασχόλησης και να πληρωθούν οι κενές θέσεις. Συγκεκριμένα:
 
1. Συνεχώς υπάρχει διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος για πρόσληψη ιατρών για την πλήρωση των υπαρχουσών κενών θέσεων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην αγορά της Ελλάδας, ωστόσο δυστυχώς δεν είχαμε την αναμενόμενη ανταπόκριση. Παράλληλα με τις πιο πάνω προσπάθειες και παρά τις όποιες ενστάσεις υπήρχαν για αγορά υπηρεσιών έστω για προσωρινή κάλυψη των έκτακτων αναγκών που είχαν προκύψει, το Υπουργείο Υγείας κάλυψε εν μέρει κενά με αγορά υπηρεσιών. Ακόμα μέχρι και σήμερα, κατά την τελευταία μέρα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αγορά υπηρεσιών, υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι, για τους οποίους δρομολογείται η διαδικασία και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.
 
2. Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουμε ιατρούς και αντιλαμβανόμενοι τον φόρτο εργασίας των υπηρετούντων στα ΤΑΕΠ, ως αντιστάθμισμα και μετά από δική μου πρωτοβουλία, λαμβάνοντας υπόψη και τους περιορισμούς στους υφιστάμενους Κανονισμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση του επιδόματος των υπηρετούντων στα ΤΑΕΠ από 500 σε 800 ευρώ μηνιαίως, επιπρόσθετα του μισθού και των άλλων επιδομάτων που λαμβάνουν οι ιατροί που στελεχώνουν τα Τμήματα.
 
3. Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, έχει γίνει σωρεία συναντήσεων τόσο με λειτουργούς του Υπουργείου όσο και με τους Διευθυντές των ΤΑΕΠ, ώστε να εξευρεθούν λύσεις. Κατά τις συναντήσεις αυτές, συντάχθηκε Εγχειρίδιο Βασικών Αρχών Λειτουργίας των ΤΑΕΠ, το οποίο βέβαια πλέον εναπόκειται στους ίδιους τους ιατρούς να εφαρμόσουν, και εφαρμόστηκε -όπως πληροφορούμαι- με επιτυχία στην Λευκωσία και την Λεμεσό ο θεσμός του διαχειριστή κλινών, καθώς και άλλων μέτρων για τον καλύτερο συντονισμό των διαφόρων ειδικοτήτων είτε αυτά αφορούν ειδικότητες γιατρών είτε παραϊατρικό προσωπικό. Παρά ταύτα, και σε αυτό υπήρχαν αντιδράσεις και το μοναδικό μέτρο, το οποίο εισηγείτο η ΠΑΣΥΚΙ ήταν η αριθμητική αύξηση του προσωπικού, παραγνωρίζοντας τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες εξεύρεσης για κάλυψη των κενών.
 
4. Ακόμα και μέχρι και αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο των τακτικών μου επισκέψεων στα δημόσια νοσηλευτήρια, είχα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Διευθυντή του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ώστε να μου εισηγηθεί τρόπους για επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στα Τμήματα αυτά.
 
5. Στα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί και υλοποιούμε ήταν η εκπαίδευση των υπηρετούντων στα ΤΑΕΠ. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα εκπαιδευτούν 43 γιατροί από τους 64 που υπηρετούν στα ΤΑΕΠ και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2019 ώστε να τύχουν εκπαίδευσης όλοι οι ιατροί των ΤΑΕΠ.
 
6. Παράλληλα, μέτρο που όλοι χαιρέτισαν, αφού υπάρχει παραδοχή ότι το 65% των περιστατικών στα ΤΑΕΠ δεν είναι επείγοντα, και για αποσυμφόρηση στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας, προχωρήσαμε στην επέκταση του ωραρίου στα Κέντρα Υγείας της Αστικής Λευκωσίας μέχρι τις 8 μ.μ. (Αγλαντζιά, Καϊμακλί, Στρόβολος, Λακατάμεια, Λατσιά και Παλαιό Νοσοκομείο Λευκωσίας), καθώς και στην εκστρατεία διαφώτισης για μείωση της αχρείαστης επισκεψιμότητας στα ΤΑΕΠ.
 
Θα ήταν παράληψή μου να μην αναφέρω και σωρεία άλλων μέτρων που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, όπως για παράδειγμα:
 
1. Η αγορά υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας σε όλα τα ΤΑΕΠ για αντιμετώπιση των περιστατικών βίας ενάντια στους επαγγελματίες υγείας και θεσμοθέτηση πρωτοκόλλου για ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Αστυνομίας για μηδενική ανοχή στα περιστατικά βίας που εκδηλώνονταν στα ΤΑΕΠ.
 
2. Τα τελευταία χρόνια, ακριβώς γιατί το Υπουργείο Υγείας ήθελε να δώσει στίγμα στήριξης των ΤΑΕΠ, δόθηκε προτεραιότητα με την αποπαγοποίηση των θέσεων και συμπεριλήφθηκαν θέσεις Διευθυντών και Βοηθών Διευθυντών, με στόχο τη δημιουργία δομής στα Τμήματα.
 
Μετά από όσα ανέφερα πιο πάνω, αφήνω στην κρίση του καθενός να αποφασίσει εάν γίνονται ή όχι κινήσεις απάμβλυνσης των προβλημάτων.
 
Τέλος, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ποτέ δεν υποβάθμισα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια ή τις συνθήκες εργασίας σε κάποια Τμήματα όπως τα ΤΑΕΠ, τα οποία αποτελούν και την εμπροσθοφυλακή των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Από την άλλη όμως, η ισοπεδωτική προσέγγιση που κάποιοι έχουν επιλέξει, αμαυρώνει το έργο που επιτελείται στα δημόσια νοσηλευτήρια, αδικώντας τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας".

 
Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν ο ίδιος ανησυχεί για το γεγονός ότι η ΠΑΣΥΚΙ με επιστολή της προειδοποιεί για λήψη απεργιακών μέτρων και κατά πόσο το Υπουργείο έχει εναλλακτική λύση στην περίπτωση που ληφθούν τα απεργιακά μέτρα, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο της εφαρμογής απεργιών. «Όπως έχω αναφέρει έχουμε προβεί σε μια σειρά μέτρων και το να έρχεται η συντεχνία να ζητά όπως λυθούν τα προβλήματα, εμείς τους έχουμε καλέσει σε διάλογο για να μας δώσουν συγκεκριμένες εισηγήσεις. Διότι εμείς από την πλευρά μας έχουμε πάρει μέτρα. Αντιλαμβάνεστε και το έχουμε τονίσει, ότι το υπαρκτό πρόβλημα υποστελέχωσης -διότι η μόνη λύση που δίνει η συντεχνία είναι η πρόσληψη επιπλέον γιατρών- δεν μπορούμε επί του παρόντος να το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο κ. Ιωάννου. Επανέλαβε πως υπάρχουν προκηρυγμένες θέσεις, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Πρόσθεσε πως «σε μια προσπάθεια να προσελκύσουμε περισσότερους, διότι είναι και οικονομικό το ζήτημα, λόγω και της ιδιαιτερότητας της δουλειάς στο συγκεκριμένο Τμήμα, έχουμε αυξήσει το επίδομα στα 800 ευρώ. Επίδομα που λαμβάνουν μόνο στο συγκεκριμένο Τμήμα και στις ΜΕΘ, αλλά όχι οι υπόλοιποι γιατροί. Ευελπιστούμε ότι στις προκηρύξεις που έχουμε θα υπάρξει περισσότερο ενδιαφέρον. Αλλά αν δεν υπάρξει, είναι πλέον δύσκολο να προβούμε σε οποιαδήποτε άλλα μέτρα».
 
Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει ετοιμότητα αντιμετώπισης των ενδεχόμενων απεργιακών μέτρων, ο Υπουργός Υγείας απάντησε καταφατικά, συμπληρώνοντας ότι θα γίνει προσπάθεια να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. «Έχουμε ήδη πάρει μέτρα και σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αγοράς υπηρεσιών και έχουμε πάρει και μια σειρά άλλων μέτρων, τα οποία ευελπιστώ ότι θα μπορούμε να ανακοινώσουμε σύντομα. Από εκεί και πέρα, ευελπιστούμε και σε εισηγήσεις από την ίδια την ΠΑΣΥΚΙ, τι εννοεί ακριβώς όταν λέει περαιτέρω μέτρα», δήλωσε.
 
Κληθείς να πει γιατί θεωρεί ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιατρούς για πρόσληψη στα ΤΑΕΠ, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι είναι πρωτίστως οικονομικό ζήτημα. «Με την επικείμενη αυτονόμηση, από τον Γενάρη, όταν θα μπορούμε πλέον να ξεφύγουμε από τα στενά πλαίσια της Δημόσιας Υπηρεσίας και να προσφέρουμε μισθούς της αγοράς, θα είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε γιατρούς και να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά προς το παρόν είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε τις απολαβές που προσφέρει η Δημόσια Υπηρεσία. Αλλά τονίζω ότι, ακόμα κι αυτό, ήρθαμε να το αντιμετωπίσουμε, δίνοντας επίδομα 800 ευρώ τον μήνα. Πάλι δεν υπήρξε επίδομα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

 

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ