Στη Λευκωσία η μόνιμη βάση των κορυφαίων επιστημόνων για τον πλανήτη Αρη

Η Λευκωσία καθίσταται η μόνιμη βάση των συναντήσεων που θα πραγματοποιούν κάθε δύο χρόνια οι κορυφαίοι επιστήμονες από διαστημικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο που μελετούν την ανώτερη ατμόσφαιρα του Αρη. Οι επιστήμονες αυτοί έλαβαν την απόφαση μετά το πέρας της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής που πραγματοποίησαν στη Λευκωσία αυτή την εβδομάδα.

Η Διεθνής αυτή Διάσκεψη Κορυφής που ασχολείται με τη μελέτη της ανώτερης ατμόσφαιρας στον Αρη, συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και μετά το πέρας των εργασιών της πραγματοποίησε δημοσιογραφική διάσκεψη, ανακοινώνοντας ότι επέλεξε τη Λευκωσία ως μόνιμη βάση της.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του CSEO  Γιώργος Δανός, ο επιστημονικός διευθυντής της ΝΑΣΑ Δρ Τζέιμς Γκριν, οι Καθηγητές Χέρμαν Οπγκενορθ και Μαρσέλο Κοραντίνι και ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας Χρύσανθος Φάκας εκ μέρους του Δημάρχου Λευκωσίας.

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης και ενώπιον των ξένων επιστημόνων ανακοινώθηκε και η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Ερευνας του Διαστήματος.

Η Κύπρος ως βάση για τους επιστήμονες που μελετούν τον Αρη
Όπως είπε ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός, σε αυτό το συνέδριο, που είναι το δέκατο αυτού του δικτύου επιστημόνων, αποφασίστηκε ομόφωνα με εκπροσώπηση από την ΝΑΣΑ, ΕΣΑ, Ινδία, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ότι η Λευκωσία θα είναι η μόνιμη βάση του δικτύου αυτού.

Όλες οι μελέτες των επιστημόνων αυτών θα φιλοξενούνται σε ιστοσελίδα του CSEO προκειμένου να έχουν μια βάση και από αυτή τη βάση θα έχουν όλες τους τις συναντήσεις.

Επιπρόσθετα, μια φορά κάθε δύο χρόνια θα πραγματοποιούν το μεγάλο τους συνέδριο στη Λευκωσία. 

Ο κ. Δανός ευχαρίστησε τους κορυφαίους αυτούς επιστήμονες που επέλεξαν την Λευκωσία ως μόνιμη βάση τους. 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρύσανθος Φάκας είπε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Λευκωσία η παρουσία μιας διεθνούς αντιπροσωπείας τόσο διακεκριμένων επιστημόνων για το διάστημα στην πόλη.

«Εκ μέρους του Δημάρχου και του ΔΣ Λευκωσίας καλωσορίζω θερμά την ανακοίνωση για τη δημιουργία της μόνιμης έδρας του διεθνούς δικτύου (Mars Upper Atmosphere Network -MUAN) που συγκλήθηκε αυτή την εβδομάδα στην πόλη μας και εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα διεθνή μέλη» είπε ο κ. Φάκας. 

Ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Διαστημικής Φυσικής στη Σουηδία και επικεφαλής της ομάδας που μελετά την ανώτερη ατμόσφαιρα του Αρη (MUAN) Χέρμαν Οπγκενορθ, είπε ότι η Λευκωσία επιλέγηκε λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Κύπρου. Είπε ακόμη ότι όλες οι δημοσιεύσεις, τα αποτελέσματα και οι συζητήσεις που αφορούν το δίκτυο αυτό θα φιλοξενούνται από ιστοσελίδα του CSEO.

«Σκοπεύουμε να επιστρέφουμε στην Κύπρο κάθε δεύτερο έτος ως μόνιμη βάση. Παράλληλα θα  έχουμε συναντήσεις αλλού στον κόσμο. Θα πραγματοποιούμε επίσης θεματικές συναντήσεις και για αυτές σκοπεύουμε επίσης να ερχόμαστε στην Κύπρο», είπε.

Ο επιστημονικός διευθυντής της ΝΑΣΑ Τζέιμς Γκριν είπε ότι είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στην Κύπρο αλλά σίγουρα όχι η τελευταία και μίλησε για τον πλανήτη Αρη και την έρευνα που κάνει το εν λόγω επιστημονικό δίκτυο.

Είπε ότι μελετούν την ατμόσφαιρα και προσπαθούν να κατανοήσουν την κλιματική αλλαγή που συνέβη στον πλανήτη αυτό, ο οποίος κάποτε έμοιαζε με τη Γη, με ωκεανούς και ατμόσφαιρα αλλά κάτι συνέβη και έχασε το μαγνητικό του πεδίο.

Ανέφερε ακόμη ότι η κατανόηση του τι συνέβη στον Αρη (και στην Αφροδίτη η οποία επίσης ομοίαζε με τη Γη στο μακρινό παρελθόν) θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε καλύτερα την κλιματική αλλαγή που συμβαίνει στον δικό μας πλανήτη, γιατί όπως είπε, αυτό που συνέβη στον Αρη θα μπορούσε να συμβεί και στη Γη.

Είπε ακόμη ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει ζωή σε μικροβιακή μορφή στον Αρη και ότι άλλα υποψήφια ουράνια σώματα για εντοπισμό ζωής είναι οι δορυφόροι Ευρώπη, Τιτάνας και Εγκέλαδος.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοραντίνι η επιστημονική ομάδα του οποίου προέβη στην ιστορική ανακάλυψη υπόγειας λίμνης στον Αρη, είπε ότι όταν καταστεί δυνατόν να μελετηθεί η λίμνη αυτή που ανακαλύφθηκε τότε δεν αποκλείεται να εντοπιστεί ένα είδος ζωής εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής για το Διάστημα συγκέντρωσε στη Λευκωσία κορυφαίους  επιστήμονες του διαστήματος που προέρχονται από τις πλέον εξελιγμένες διαστημικά χώρες του κόσμου.

Η συνάντηση ήταν η δέκατη κατά σειρά που πραγματοποίησαν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες και διεξήχθη για πρώτη φορά στην Κύπρο.
 
Στις τακτικές συναντήσεις τους, οι επιστήμονες συζητούν για τη διεθνή συνεργασία για τις μελλοντικές αποστολές που θα σταλούν για εξερεύνηση του πλανήτη Άρη.

Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος επιστημονικοί διευθυντές από διαστημικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, όπως ο επιστημονικός διευθυντής της ΝΑΣΑ Τζέιμς Γκριν, ανώτατοι αξιωματούχοι από το Ρωσικό Ινστιτούτο Διαστήματος και ομόλογοί τους ανά το παγκόσμιο, όπως από την Ευρώπη, την Ινδία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τη διάσκεψη έφερε στην Κύπρο ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) με στρατηγικό συνεργάτη του τον Δήμο Λευκωσίας.

 Ανακοινώθηκε η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Ερευνας Διαστήματος
 Στη δημοσιογραφική διάσκεψη ανακοινώθηκε η σύσταση της κυπριακής Εθνικής Επιτροπής Ερευνας του Διαστήματος , στην παρουσία των Κύπριων Καθηγητών που θα την απαρτίζουν.

Ο κ. Δανός είπε ότι στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν διορισμένοι εκπρόσωποι όλων των κυπριακών πανεπιστημίων, με παρατηρητή τον ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών Αλέκο Μιχαηλίδη, τον Διευθυντή του ΚΕΒΕ Μάριο Τσακκή και εκπρόσωποι από την βιομηχανία.

Τη σύσταση της Επιτροπής χαιρέτισε εκ μέρους του Δημάρχου Λευκωσίας και ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρύσανθος Φάκας.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του CSEO Καθηγητής κ. Κοραντίνι είπε ότι όταν πρωτοήρθε στην Κύπρο δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τόπο.

«Μετά από κάποια χρόνια συνειδητοποίησα ότι ο ακαδημαϊκός κόσμος της Κύπρου είναι πολύ ικανός και θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ακόμη και μια χώρα δέκα με είκοσι φορές πιο μεγάλη από την Κύπρο. Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα» είπε. 

Σημείωσε ότι το πρόβλημα ήταν ότι η επιστημονική ακαδημαϊκή κοινότητα της Κύπρου δεν εκπροσωπείτο επαρκώς σε διεθνή φόρα και συμπλήρωσε ότι αποτελεί μεγάλη επιτυχία ότι ο CSEO κατάφερε να εντάξει την Κύπρο στο επίκεντρο των διεθνών δραστηριοτήτων.

Μίλησε για τη διεθνή Επιτροπή Ερευνας Διαστήματος (COSPAR) στην οποία εντάχθηκε ο CSEO και όπου τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Ερευνας Διαστήματος θα συμμετέχουν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ