Τρύπια τα… δίκτυα του Ταμείου Θήρας-Ελλείμματα και μπάχαλο με τις διαδικασίες

Σωρεία παραλείψεων, ελλείμματα στα ταμεία, διαδικασίες που μπάζουν, κυνηγοί που δεν έπρεπε κατέχουν άδειες, μεγάλη απόκλιση στην κατανάλωσή  ζωοτροφών, ανεξόφλητα εξώδικα και αλαλούμ με υποθέσεις, έπιασαν τα… ξόβεργα του Γενικού Ελεγκτή κατά την έρευνα του στο ταμείο θήρας και πανίδας.
 
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2014 παρουσίασαν έλλειμμα ύψους €202.145 σε σύγκριση με €588.962 για το έτος 2013.
 
Όπως αναφέρεται, οι εισπράξεις για το έτος 2014, ανήλθαν σε €4.773.996 σε σύγκριση με €5.083.069 για το έτος 2013, δηλαδή σημείωσαν μείωση ύψους €309.073 ή ποσοστό 6,1%, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από την έκδοση αδειών κυνηγίου και κατοχή πυροβόλων όπλων και στην μείωση των ποσών που ανακτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω λήξης συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος.
 
Οι πληρωμές για το έτος 2014 ανήλθαν σε €4.976.141, σε σύγκριση με €5.672.031 για το έτος 2013, δηλαδή σημείωσαν μείωση ύψους €695.890 ή ποσοστό 12,3%, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των απολαβών του προσωπικού και στη μείωση των δαπανών για την αγορά άγριων ζώων και των προγραμμάτων για θηράματα και άγρια πτηνά.

Αργοπορημένες… καταθέσεις
 
Από δειγματοληπτικό έλεγχο των εντύπων «Κατάσταση Εισπράξεων» των Επαρχιακών Γραφείων, διαπιστώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις σημαντική καθυστέρηση στην κατάθεση των μετρητών στην τράπεζα. Για παράδειγμα, εισπράξεις που έγιναν από τα Επαρχιακά Γραφεία Λευκωσίας ύψους €2.860 από 14.10.2014 μέχρι 20.10.2014, κατατέθηκαν στην τράπεζα στις 21.10.2014.
 
Με βάση την εσωτερική εγκύκλιο της Υπηρεσίας, οι εισπράξεις στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να φυλάγονται στα χρηματοκιβώτια της Υπηρεσίας και οι καταθέσεις να γίνονται νωρίς το πρωί της επόμενης μέρας της είσπραξης, στην τράπεζα που θα έχει ήδη υποδειχθεί, εκτός εάν το ποσό είναι μικρότερο των 40 ευρώ, οπότε η κατάθεση μπορεί να αναβληθεί για την επόμενη ημέρα.
 
Η μη έγκαιρη κατάθεση των εισπράξεων στην τράπεζα σε αντίθεση με τη Δημοσιονομική και Λογιστική Οδηγία και η διατήρηση ψηλών αποθεμάτων μετρητών στα ταμεία των επαρχιακών γραφείων για μεγάλο χρονικό διάστημα, περικλείει και κινδύνους απώλειας εσόδων του Ταμείου, σημειώνει στην ετήσια έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής.
 
Όπως προκύπτει, από έλεγχο των εντύπων «Κατάσταση Εισπράξεων» των επαρχιακών γραφείων του Ταμείου, διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ημερομηνίες των αποδείξεων είσπραξης δεν καταχωρούνταν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι οι ημερήσιες εισπράξεις κατατέθηκαν και ότι τηρείται η έκδοση με αριθμητική συνέχεια των αποδείξεων που θα διασφαλίσει την πληρότητα καταχώρισης των εσόδων.
 
Δεν καταθέτουν στο Ταμείο τις εισπράξεις από τα εξώδικα
 
Σε ότι αφορά έρευνα που διενεργήθηκε από το Ταμείο για υποθέσεις που αφορούσαν στα έτη από το 2004 μέχρι και το 2012 για την επαρχία Λευκωσίας, εντοπίστηκε ότι ποσό συνολικού ύψους €297.901, που αφορούσε σε χρηματικές ποινές κατατέθηκε στο Πάγιο Ταμείο αντί στο Ταμείο Θήρας.
 
Επίσης, από παγκύπρια έρευνα που διενεργήθηκε για το έτος 2012, εντοπίστηκε ότι εισπράξεις συνολικού ύψους €19.708 είχαν κατατεθεί στο Πάγιο Ταμείο, αντί στο Ταμείο Θήρας και ζητήθηκε όπως επιστραφούν στο Ταμείο Θήρας. Από το ποσό αυτό επιστράφηκε ποσό ύψους €5.310 (ή ποσοστό 27%). Έκτοτε, δεν διενεργήθηκε οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος από το Ταμείο για να επιβεβαιωθεί ότι και το υπόλοιπο ποσό έχει επιστραφεί στο Ταμείο.
 
Μπάζουν οι διαδικασίες
 
Σε σχέση με την παρακολούθηση των υποθέσεων που αφορούν σε παραβάσεις των προνοιών του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου, της εξέλιξης των υποθέσεων καθώς και των περιπτώσεων καταδίκης προσώπων, τηρείται μηχανογραφημένο μητρώο καταχώρισης των υποθέσεων, το οποίο ωστόσο δεν ενημερώνεται κατάλληλα. Το μητρώο παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και ορισμένα στοιχεία που παρουσιάζονται φαίνεται να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα λόγω της μη έγκαιρης και πλήρους ενημέρωσής του με τις σχετικές πληροφορίες.
 
Κατά το 2014, για αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και έλεγχο, δημιουργήθηκαν παράλληλα με το μηχανογραφημένο μητρώο, μητρώα παρακολούθησης των υποθέσεων των δικαστηρίων σε λογιστικά φύλλα στην Excel ανά επαρχία.
 
Από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι, 747 υποθέσεις από το 2003 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 (548 υποθέσεις από το 2003 μέχρι το Ιούλιο του 2015), είναι καταχωρισμένες στο μηχανογραφημένο μητρώο με την ένδειξη «Καταγγελία», δηλαδή ότι έγινε καταγγελία στην Αστυνομία αλλά δεν έχει προχωρήσει η κατηγορία στο δικαστήριο.
 
Όπως αναφέρθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η Αστυνομία εξετάζει τις υποθέσεις εντός ενός μηνός περίπου και τις παραπέμπει για κατηγορία, οπόταν δεν θα έπρεπε να εκκρεμούν υποθέσεις προηγούμενων ετών.
 
Καταδικάστηκαν αλλά… ανανεώνουν κανονικά τις άδειες τους
 
Από δειγματοληπτικό έλεγχο στις διερευνήσεις δύο θηροφυλάκων, εντοπίσθηκαν υποθέσεις που ενώ είχαν εκδικασθεί από το 2009, στο μηχανογραφημένο σύστημα δεν ήταν καταχωρισμένη η καταδίκη. Οι κυνηγοί αυτοί δεν κλήθηκαν να παρακολουθήσουν τα ειδικά μαθήματα που απαιτούνται για να ανανεώσουν την άδεια κυνηγίου τους, και δεν μπλοκαρίστηκαν στο σύστημα με αποτέλεσμα να ανανεώσουν την άδεια κυνηγίου τους για τα επόμενα έτη.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την νομοθεσία, για την χορήγηση ή την ανανέωση άδειας κυνηγίου σε πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για αδίκημα απαιτείται η παρακολούθηση επιμορφωτικών μαθημάτων και η επιτυχία στις αντίστοιχες εξετάσεις, η εξόφληση του προστίμου που επιβλήθηκε δεν αποτελεί προϋπόθεση. Αντίθετα, το μηχανογραφημένο σύστημα, για να επιτρέψει την έκδοση άδειας απαιτεί την καταχώριση τόσο της είσπραξης του προστίμου όσο και την παρακολούθηση των μαθημάτων και την επιτυχία στην ειδική εξέταση. Για να γίνει αυτό, στις περιπτώσεις που κατά την έκδοση της άδειας ο κυνηγός έχει παρακολουθήσει τα σχετικά μαθήματα και έχει επιτύχει στις εξετάσεις, αλλά εξακολουθεί να εκκρεμεί η εξόφληση του προστίμου, καταχωρίζεται στο σύστημα εικονική είσπραξη, με αποτέλεσμα το μηχανογραφημένο σύστημα να μην είναι αξιόπιστο.
 
Δεν γνωρίζουν πόσα έχουν να παίρνουν από τα εξώδικα
 
Σε ότι αφορά τα χρωστούμενα που έχει να παίρνει το Ταμείο Θήρας από τα εξώδικα, η ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι στις οικονομικές καταστάσεις του Ταμείου για το έτος 2014 δεν γίνεται αναφορά στα καθυστερημένα ποσά που οφείλονται στο Ταμείο και αφορούν σε οφειλές από την επιβολή προστίμου από τα Δικαστήρια. 
 
Όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση, «το Ταμείο δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ύψος του ποσού των καθυστερημένων εσόδων, αφού οι ποινές καθορίζονται από τα Δικαστήρια και εισπράττονται από τα Δικαστήρια και την Αστυνομία».
 
Από δειγματοληπτικό έλεγχο σε 21 περιπτώσεις εξώδικων προστίμων, που η προθεσμία εξόφλησής τους είχε παρέλθει χωρίς να έχουν εξοφληθεί, παρατηρήθηκε ότι σε δύο περιπτώσεις, ενώ οι αρμόδιοι λειτουργοί του Ταμείου προέβηκαν σε καταγγελία στην Αστυνομία, η καταγγελία του κυνηγού δεν καταχωρίστηκε στο μηχανογραφημένο σύστημα καταχώρισης των υποθέσεων δικαστηρίου.
 
Επίσης σε άλλη περίπτωση παρατηρήθηκε ότι δεν είχε γίνει καταγγελία στην Αστυνομία για την μη εξόφληση του εξωδίκου, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα για είσπραξη του οφειλόμενου ποσού.
 
Μπάχαλο με τις καταστροφές τεκμηρίων
 
Μετά από συνεννόηση μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Θήρας, έχει συμφωνηθεί η διαδικασία που θα ακολουθείται αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού των αδικημάτων που ρυθμίζονται εξώδικα και για τα οποία απαιτείται η κατακράτηση τεκμηρίων για καλύτερη στοιχειοθέτηση των υποθέσεων ενώπιον δικαστηρίου, στην περίπτωση που δεν πληρωθεί το εξώδικο.
 
Η Αστυνομία έχει την ευθύνη κατακράτησης όλων των τεκμηρίων μέχρι να ολοκληρωθεί η υπόθεση είτε μέσω της αποπληρωμής του εξώδικου προστίμου είτε μέσω της παρουσίασης της ενώπιον δικαστηρίου στην περίπτωση που το εξώδικο πρόστιμο δεν πληρωθεί.

Τα τεκμήρια των οποίων απαγορεύεται η κατοχή από τους κυνηγούς, όπως συσκευές που εκπέμπουν κελαηδήματα άγριων πτηνών ή ομοιώματα άγριων πτηνών ή κράχτες ή θηράματα τα οποία θηρεύτηκαν παράνομα ή είναι πέραν του ανώτατου αριθμού του οποίου επιτρέπεται η κατοχή, θα παραδίδονται από την Αστυνομία στην Υπηρεσία Θήρας, η οποία θα αναλαμβάνει την καταστροφή τους με το κλείσιμο της υπόθεσης και θα εκδίδει σχετική βεβαίωση καταστροφής τους.
 
Ωστόσο από δειγματοληπτικό έλεγχο 12 περιπτώσεων που έχουν εντοπισθεί στο σύστημα ότι υπήρχε παράπτωμα με κατάσχεση, παρατηρήθηκε ότι καταστρέφονται τεκμήρια χωρίς να συμπληρωθούν τα σχετικά έντυπα και δεν ακολουθείται η καθορισμένη διαδικασία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα στους φακέλους των υποθέσεων όπως προνοεί η εγκύκλιος, όπως για παράδειγμα αντίγραφο της κατάθεσης του θηροφύλακα στην Αστυνομία, απόδειξη ότι παρέλαβε το τεκμήριο ο  θηροφύλακας από τον κυνηγό και απόδειξη  παραλαβής τεκμηρίου από την Αστυνομία.
 
Στο στόχαστρο και το τάισμα των περδικιών
 
Ζήτημα φαίνεται να εντοπίζει ο Γενικός Ελεγκτής και σε ότι αφορά την Εκτροφή Περδικιών, καθώς διαπιστώνει μεγάλη απόκλιση στη κατανάλωση ζωοτροφών ανά περδίκι, ανά ημέρα, μεταξύ των Επαρχιακών Γραφείων, θέμα το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί από την Υπηρεσία Θήρας.
 
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, παρατηρήθηκε ότι οι παραλαβές περδικιών από το Σταυροβούνι και ιδιώτες και οι εκδόσεις προς τους πυρήνες δεν καταχωρίζονται με ημερολογιακή σειρά στα έντυπα «Παραλαβή/ Κατανάλωση» για τις παραλαβές της Επαρχίας Λεμεσού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεξαχθεί έλεγχος των αποθεμάτων ανά πάση στιγμή.
 
Το συνολικό κόστος εκτροφής περδικιών στο εκτροφείο του Ταμείου στο Σταυροβούνι, κατά το έτος 2015, υπολογίζεται σε περίπου €429.258, δηλαδή €6,73 ανά περδίκι (€459.907, δηλαδή €7,10 ανά περδίκι κατά το 2014). Το κόστος αγοράς περδικιών από ιδιώτες προμηθευτές ανέρχεται σε €4,08 (€4,15 το 2014).
 
Στη βάση των πιο πάνω, η εκτροφή περδικιών από το Ταμείο φαίνεται να στοιχίζει €2,65 (ή ποσοστό 65%) ανά περδίκι (€2.95 ή ποσοστό 71% το 2014) περισσότερα σε σχέση με το κόστος αγοράς ανά περδίκι από ιδιώτες. Στον υπολογισμό του κόστους δεν λήφθηκε υπόψη το διοικητικό κόστος των Κεντρικών Γραφείων.

Δειτε Επισης

H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ