Δ. Παπαδάκης: Πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τη βεβαιότητα ότι όταν υιοθετηθεί η έκθεση της ειδικής Επιτροπής για την Τρομοκρατία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούμε να μιλάμε για ένα πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που θα αφορά το μέλλον, εξέφρασε με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης συμμετέχει μαζί με άλλους 30 Ευρωβουλευτές στην ειδική αυτή Επιτροπή και είναι ο μόνος από τους Κύπριους και Ελληνες Ευρωβουλευτές που λαμβάνουν μέρος.

Η Επιτροπή συστάθηκε τον Ιούλιο του 2017 και όπως μας εξήγησε ο κ. Παπαδάκης, από τις βασικές θεματικές που εξετάστηκαν ήταν η κατανόηση του φαινομένου των ξένων τρομοκρατών μαχητών. Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 Ευρωπαίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά από 26 κράτη -  μέλη της ΕΕ έχουν ταξιδέψει στο Ιράκ και τη Συρία από το 2012.

Εξετάστηκαν επίσης θέματα που αφορούν την τρομοκρατική προπαγάνδα και τον ρόλο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η  καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες καθώς και η αποριζοσπαστικοποίηση και η σημασία της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Τα μέλη της Επιτροπής έχουν οργανώσει σημαντικές ακροάσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ασφάλεια, εμπειρογνώμονες, Διοικητές της Αστυνομίας από τα κράτη - μέλη που δέχτηκαν επιθέσεις, εκπροσώπους της Europol και άλλους ειδικούς. Επίσης οργανώθηκαν διάφορες αποστολές και ο κ. Παπαδάκης συμμετείχε σε αποστολή στο Λονδίνο, όπου είχε συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με εκπροσώπους από την Κοινή Διεθνή Μονάδα Τρομοκρατίας, με τον Διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής Διοίκησης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MI5).

"Η νούμερο 1 διαπίστωση, αυτούς τους μήνες που εργαζόμαστε, είναι ότι κανένα κράτος - μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του την τρομοκρατία. Χρειαζόμαστε την Ε.Ε και μηχανισμούς συνεργασίας. Θα πω με βεβαιότητα ότι όταν υιοθετηθεί η έκθεση της Επιτροπής στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούμε να μιλάμε για ένα πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που θα αφορά το μέλλον», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαδάκης.

Σε παρατήρηση ότι οι τελευταίες επιθέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν αυξήσει το αίσθημα της ξενοφοβίας και της αντίδρασης κατά των προσφύγων/μεταναστών, κάτι που ευνοεί και τα ακροδεξιά κόμματα ο κ. Παπαδάκης ήταν κάθετος.

«Θα πρέπει να απαντήσουμε στα ψέματα και στους μύθους. Κανένας κατατρεγμένος πρόσφυγας από την Συρία δεν εμπλέκεται σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτός είναι ένας μύθος που θέλουν να καλλιεργήσουν οι ξενοφοβικοί και οι ρατσιστές. Μιλούν για ισλαμοποίηση της Ευρώπης, τη στιγμή που μόνο το 8% των κατοίκων της Ευρώπης είναι μουσουλμάνοι. Διακηρύττουν ότι θα αλλοιωθεί η θρησκευτική σύνθεση, αν φιλοξενηθεί άλλο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει καμία σχέση με τον θρησκευτικό φανατισμό. Οι δράστες τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ε.Ε είναι κυρίως υπήκοοι της Ε.Ε, οι οποίοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στα κράτη - μέλη, στα οποία πραγματοποιούν επίθεση», ανέφερε.
 
Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε την άποψη ότι εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα, ότι δηλαδή οι δυτικές κοινωνίες δεν κατάφεραν να ενσωματώσουν αυτούς τους ανθρώπους , υπάρχει παράλληλα περιθωριοποίηση, δυσμενής διάκριση και αυτό αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια του θρησκευτικού φανατισμού από ιμάμηδες και κήρυκες τους μίσους, ελεγχόμενους από τρίτες χώρες, οι οποίες χρηματοδότησαν και στήριξαν τον ISIS και άλλες τρομοκρατικές ομάδες.
 
«Η ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων απαιτεί ενισχυμένες, ειδικές και στοχευμένες επενδύσεις για την κοινωνική ένταξη, ώστε οι εξτρεμιστές και οι στρατολόγοι τρομοκρατών να μην μπορούν να εκμεταλλεύονται τα αισθήματα αποκλεισμού ή αποξένωσης. Έχουν δίκιο οι πολίτες να φοβούνται. Βεβαίως παραλείπεται από πολλούς η αναφορά στην ακροδεξιά τρομοκρατία η οποία έχει επίσης προκαλέσει θύματα. Σίγουρα η ζωή των πολιτών δεν είναι ίδια όπως ήταν πριν από κάποια χρόνια», ανέφερε.
 
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα και σήμερα υπάρχουν καλύτεροι έλεγχοι αλλά και συντονισμός των υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών – μελών, αλλά στην Κύπρο, δυστυχώς δεν μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς λόγω των προβλημάτων ελέγχου που υπάρχουν σε ολόκληρη την πράσινη γραμμή.
 
Στην ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδάκης, η Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξέφρασε ανησυχίες για το αρχικό περιεχόμενο καθώς λόγω του συντηρητικού πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχονται οι δύο εισηγήτριες, όπως επεσήμανε, η έκθεση σε αρκετά σημεία ήταν ετεροβαρής.
 
«Για παράδειγμα η σύνδεση της τρομοκρατίας με τη μετανάστευση, αναφορές που στοχοποιούν θρησκευτικές κοινότητες στο σύνολο τους και η υποβάθμιση της σημασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μέσω τροπολογιών επιχειρήσαμε να αποκαταστήσουμε τις ασάφειες και να βελτιώσουμε το κείμενο. Στη παρούσα φάση εξετάζουμε τις 1, 519 τροπολογίες που έχουν κατατεθεί», ανέφερε.
 
Ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι οι θεματικές της έκθεσης είναι πολλές, όπως θεμελιώδη δικαιώματα, πρόληψη και καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού, συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών εντός και μεταξύ των κρατών - μελών αλλά και με τους οργανισμούς της Ε.Ε, εξωτερικά σύνορα, προστασία θυμάτων και υποδομών, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Από τα βασικά ευρήματα είναι ότι η αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από την τρομοκρατία, απαιτούν ολιστική προσέγγιση με τη συνάρθρωση εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας και συντονισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, ανέφερε, η θέσπιση αντιτρομοκρατικών μέτρων και η προστασία των ελευθεριών δεν αποτελούν αντικρουόμενους, αλλά συμπληρωματικούς και αλληλοενισχυόμενους στόχους.

«Οι πολιτικές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να οδηγούν σε αποξένωση ή θυματοποίηση κοινοτήτων, ενώ πρέπει παράλληλα να γίνονται σεβαστές και οι ελευθερίες των πεποιθήσεων και της έκφρασης. Ακόμη, η προαγωγή της κοινωνικής ένταξης συμβάλλει στον μετριασμό του κινδύνου ριζοσπαστικοποίησης μέσω πρακτικών μέτρων για την αντιμετώπιση βίαιων εξτρεμιστικών ιδεολογιών, της φτώχειας, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης», ανέφερε.
 
Ο κ. Παπαδάκης είπε πως από τις βασικότερες συστάσεις στα κράτη - μέλη και τις τρίτες χώρες είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

"Στηρίζουμε την πρόταση για αναθεώρηση του συστήματος Φ.Π.Α στην Ε.Ε, προκειμένου να εξαλειφθούν τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν τη λεγόμενη ‘αλυσιδωτή απάτη’, η οποία κάθε χρόνο παρεκκλίνει πάνω από 50 δισ. ευρώ για το οργανωμένο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών δικτύων. Πρέπει επίσης να βελτιωθεί ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και των αρχών επιβολής του νόμου σε επίπεδο Ε.Ε", ανέφερε.

Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, καλείται η Κομισιόν να υποβάλλει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκθέσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προς το Συμβούλιο για την αξιολόγηση της προστιθέμενης αξίας της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, οι οποίες θα επικεντρώνονται στα θεμελιώδη δικαιώματα και στις ελευθερίες, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και το επίπεδο προστασίας και συνδρομής που παρέχεται στα θύματα της τρομοκρατίας.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα