Λ. Χριστοφόρυ: Με την εφαρμογή Ευρωπαϊκής Φοιτητικής Κάρτας απαντούμε με δράσεις υπέρ των νέων

Δεν αρκεί απλώς να διαπιστώνουμε ότι οι νέοι αποστασιοποιούνται από την ΕΕ, ότι αυξάνεται η κριτική και ο ευρωσκεπτικισμός, αλλά πρέπει να απαντήσουμε με συγκεκριμένες δράσεις υπέρ των νέων μας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου.
 
Ο κ. Χριστοφόρου υπέβαλε πρόταση για μια ενιαία Ευρωπαϊκή Φοιτητική Κάρτα με τον αρμόδιο Επίτροπο Tibor Navracsics να θεωρεί ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί από το 2021. 
 
Ο κ. Χριστοφόρου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η προσπάθεια για δημιουργία μιας ισχυρής κι αποτελεσματικής Ενιαίας Ευρωπαϊκής Φοιτητικής Κάρτας, ξεκίνησε εδώ κι αρκετό χρόνο, τόσο με παρεμβάσεις στις Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου όσο και με παρεμβάσεις και ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό τον περασμένο Μάιο υπέβαλε γραπτή παρέμβαση προς τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Tibor Navracsics
με την οποία έθετε επιτακτικά την αναγκαιότητα και την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει έμπρακτα τους Ευρωπαίους φοιτητές με τη δημιουργία Φοιτητικής Κάρτας.
 
«Τόνισα, σε συνάντησή μας, στον Επίτροπο, αλλά και σε κάθε ευρωπαϊκό βήμα, ότι αποτελεί χρέος της ΕΕ προς τους νέους μας, οι οποίοι πρέπει να νιώσουν στην πράξη ότι η ΕΕ είναι κοντά τους και τους στηρίζει σε αυτή την ευαίσθητη και σημαντική φάση της ζωής τους», ανέφερε.
 
Ο Ευρωβουλευτής εξήγησε ότι η ΕΕ έχει και την οικονομική δυνατότητα και τα σχετικά προγράμματα όπως το Erasmus+ , το Horizon 2020 καθώς και κονδύλια του Προϋπολογισμού, που μπορούν να καλύψουν και να υποστηρίξουν  αυτή τη σημαντική εισήγηση που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι νέοι.
 
«Επεσήμανα, σε όλες τις συζητήσεις για το θέμα ότι δεν φτάνει απλώς να διαπιστώνουμε ότι οι νέοι μας, αποστασιοποιούνται από την ΕΕ και να αυξάνεται η κριτική στην ΕΕ και ο ευρωσκεπτικισμός, αλλά πρέπει να απαντήσουμε με συγκεκριμένες δράσεις υπέρ των νέων μας και θεωρώ ότι η καθιέρωση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Φοιτητικής Κάρτας, είναι μία επιβεβλημένη ενέργεια και πολιτική που άμεσα πρέπει να υλοποιήσει η ΕΕ», ανέφερε.
 
Ο κ. Χριστοφόρου σημείωσε ότι σε όλες του τις παρεμβάσεις τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κάρτα φοιτητών δεν πρέπει να είναι μια κάρτα κενού περιεχομένου, αλλά μια ισχυρή ουσιαστική, αποτελεσματική, χρήσιμη Φοιτητική Κάρτα που θα ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες των φοιτητών.
 
«Παρουσίασα την πρόταση μου συγκεκριμενοποιώντας ότι η κάρτα θα πρέπει να παρέχει δυνατότητες και Διευκολύνσεις που θα ξεκινούν από τη παροχή δωρεάν πρόσβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Σημαντικές Εκπτώσεις στις Φοιτητικές Αγορές, τη κάλυψη στην Αγορά Βιβλίων, τη Χρήση Διαδικτύου, πιθανές επιστροφές Φόρων, στέγαση, σίτιση και πολλά άλλα , που θα διευκολύνουν σημαντικά τους φοιτητές μας», ανέφερε.
 
Εξήγησε ότι ήδη επίσημα και δεσμευτικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε σε σημαντικό μέρος του περιεχομένου της κάρτας, υιοθετώντας την πρόταση ώστε η Κάρτα να μπορεί να παρέχει εύκολη πρόσβαση σε διαδικτυακά μαθήματα και σε υπηρεσίες που παρέχονται σε άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εξέτασης στο εξωτερικό, όπως βιβλιοθήκες , μεταφορές και καταλύματα. Επίσης να βοηθά τους φοιτητές να απολαμβάνουν τις ίδιες εκπτώσεις και τα ίδια οφέλη που προσφέρονται μέσω των εθνικών ή τοπικών φοιτητικών καρτών.
 
«Όπως επισημαίνεται από την ίδια την ΕΕ, οι δυνατότητες της Κάρτας θα είναι τεράστιες και θα μπορούν σταδιακά να ενταχθούν περισσότερες υπηρεσίες στο πλαίσιο της, δηλαδή αυτή η νέα ενισχυμένη και πρωτοποριακή Ευρωπαϊκή Φοιτητική Κάρτα θα βρίσκεται σε μία δυναμική κατάσταση διαρκούς βελτίωσης», ανέφερε.
 
Ο κ. Χριστοφόρου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πρόταση πρέπει και μπορεί να υλοποιηθεί από το Σεπτέμβριο του 2019, με τη νέα φοιτητική περίοδο και πριν ολοκληρωθεί η θητεία της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και διευκρίνισε ότι με τον Επίτροπο Navracsics συμφώνησαν να υπάρξει ανοικτή και διαρκής συνεργασία για υλοποίηση κι εφαρμογή στη πράξη, αυτής της σημαντικής εισήγησης που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους φοιτητές μας και τη κοινωνία.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»
Δωρεάν είσοδο σε μνημεία για την Πέμπτη εξήγγειλε το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Για ενίσχυση διμερούς συνεργασίας συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας Κύπρου και Ελλάδας