Προσοχή - Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα

Αυξημένη είναι η σκόνη στην ατμόσφαιρα σήμερα, σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο και συμβουλεύει το κοινό και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοιχτούς χώρους.
 
Σε ανακοίνωση του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρει ότι «σήμερα, 18 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 7:00 οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 99 μg/m3 και 271 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και ως εκ τούτου αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για την Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 κυμάνθηκε μεταξύ 31 και 79 μg/m3ανάλογα με την περιοχή».

Προσθέτει ότι «λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς, συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται». Επίσης, σημειώνει, «απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, οργανωτικά ή και τεχνικά, αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους». Επιπλέον, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.
 
Μέτρα προστασίας
 
Λόγω της παρουσίας υψηλών επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό και ειδικότερα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τα βασικά μέτρα για πρόληψη από τις ανεπιθύμητες επιδράσεις των υψηλών επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα:

Άτομα υψηλού κινδύνου:

•           Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα
•           Καρδιοπαθείς
•           Νεφροπαθείς
•           Ανοσοανεπάρκειες
•           Παιδιά
•           Άτομα άνω των 65 ετών

Θα πρέπει:

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.
• Να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.
• Να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους.
• Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δύσπνοιας, να απευθύνονται στο θεράποντα ιατρό τους ή στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών.
• Άτομα με Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, βρογχεκτασίες, εμφύσημα, διάμεσα πνευμονικά νοσήματα  και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις μπορεί να χρειαστούν αύξηση της δόσης των φαρμάκων τους, για αυτό θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών τους.
• Άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο αναπνευστικό πρόβλημα, προτρέπονται να χρησιμοποιούν κατά τις μετακινήσεις τους ειδική προστατευτική μάσκα.

Γενικός πληθυσμός:

• Αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης.
• Περιορισμός του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.
 
Πηγή ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι