Ο Μ. Μουσιούττας συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα τους κινδύνους της χρήσης μισθοφόρων

Ο βουλευτής, Μαρίνος Μουσιούττας, συμμετείχε σε συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, κατά τις εργασίες της 139ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης,  με θέμα τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση μισθοφόρων, ως μέσου υπονόμευσης της ειρήνης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, ο κ. Μουσιούττας επεσήμανε ότι οι μισθοφόροι και οι δραστηριότητες τους λειτουργούν με συγκεκριμένες εντολές, οι οποίες ποικίλουν, από τη διατήρηση της ασφάλειας μέχρι την εμπλοκή σε ένοπλες συγκρούσεις και, ενίοτε τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στη διενέργεια στρατιωτικών πραξικοπημάτων.

Ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε ότι σε σύγκριση με τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι μισθοφόροι στρατιώτες αναλαμβάνουν συνήθως προκαθορισμένες αποστολές, παρακινούμενοι από το ιδιωτικό κέρδος, σε αντιδιαστολή με τους πολίτες που είναι αφοσιωμένοι στις ανάγκες και την ευημερία των χωρών τους.

Είπε ακόμα ότι το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την απαγόρευση της μίσθωσης μισθοφόρων (1989) έχει επικυρωθεί μόνο από 35 χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου, ενώ αρκετές κυβερνήσεις εξακολουθούν να προσλαμβάνουν ένοπλες δυνάμεις, μια πρακτική που, όπως είπε, ενθαρρύνει την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας, τη ριζοσπαστικοποίηση και τη σύσταση τρομοκρατικών ομάδων.

Πρόσθεσε ότι σε αριθμό εκθέσεών της προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Ομάδα Εργασίας για την εξέταση της χρήσης μισθοφόρων, ως μέσου παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρεμπόδισης της άσκησης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών, υπογραμμίζει την ύπαρξη σοβαρών νομοθετικών κενών, καθώς και την απουσία φορέων ελέγχου και μηχανισμών λογοδοσίας, τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Μουσιούττας υπογράμμισε ότι  προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτυχώς τα πολλαπλά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση μισθοφόρων, τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να αξιολογήσουν την υφιστάμενη και να υιοθετήσουν νέα σχετική νομοθεσία, όπου αυτό καθίσταται αναγκαίο, αλλά και να ασκήσουν αποτελεσματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των σχετικών κυβερνητικών πολιτικών. Τόνισε δε ότι οι βουλευτές οφείλουν, μεταξύ άλλων, να ενθαρρύνουν το διάλογο και τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, να δημιουργήσουν προσβάσιμους μηχανισμούς καταγγελιών και να λάβουν μέτρα κατά της διαφθοράς.

Επισημαίνοντας, τέλος, ότι η επίτευξη συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας αποτελεί δύσκολη πρόκληση, η οποία απαιτεί τη συλλογική συμβολή και την πρακτική συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Μουσιούττας τόνισε ότι αποτελεί καθήκον των εκπροσώπων του λαού να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για προώθηση και ενίσχυση των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη