Το οικογενειακό ξενοδοχείο, η Μοσάντ και η ζωή του Γιούρι Γκέλερ στην Κύπρο

Οι υπερφυσικές του δυνάμεις παραμένουν κάτι ανεξήγητο. Είναι γνωστό πως πρόκειται για έναν εκ των διασημότερων μέντιουμ-μάγων, αυτού και του προηγούμενου αιώνα, όπως είναι επίσης γνωστό ότι οι ικανότητες του έχουν αναγνωριστεί και επίσημα μέσα από αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA.
 
Με βάση αυτά τα τεστ η CIA, όπως φαίνεται στα σχετικά έγγραφα, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο Γιούρι Γκέλερ «επιδεικνύει την υπερφυσική αντιληπτική του ικανότητα με πειστικό και μη αμφισβητήσιμο τρόπο».
 
Είναι επίσης γνωστό, όπως ο ίδιος αποκάλυψε το 2013, πως η ιδιότητά του «celebrity μάγου», που λυγίζει κουτάλια, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια κάλυψη, μια «βιτρίνα», για να μπορεί να λαμβάνει μέρος ως πράκτορας σε αποστολές της CIA και της ισραηλινής Μοσάντ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
 
Αυτό που είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι πως ο Γιούρι Γκέλερ ή Γιώργος Γκέλερ, ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών στην Κύπρο, όπου έζησε έξι ολόκληρα χρόνια, από το 1957 μέχρι το 1963, από τα έντεκά του δηλαδή χρόνια, μέχρι τα 17.
 
Κύπρος, το ιδανικότερο καταφύγιο
Για το πώς πέρασαν αυτά τα έξι χρόνια του Γιούρι στην Κύπρο και πώς καθόρισαν την μετέπειτα πορεία του, υπάρχουν εκτενείς αναφορές στο βιβλίο του Jonathan Margolis με τίτλο, «The Secret Life of URI GELLER».
 
O Γιούρι Γκέλερ μετακόμισε στην Κύπρο με τη μητέρα του και το νέο της σύντροφο σε ηλικία 11 ετών. Ο πατριός του ήταν πρώην πιανίστας και ο Γιούρι είδε σαν ευκαιρία τη μετακόμιση της οικογένειάς του για αρκετούς λόγους.
Ο Γιούρι με την μητέρα του και τον σκύλο του, τον Τζόκερ, έξω από το σπίτι του στη Λευκωσία. 
 
Κατ' αρχήν θα μπορούσε να μάθει καλά την αγγλική γλώσσα, αφού η Κύπρος ήταν ακόμα βρετανική αποικία (1957), ενώ την ίδια ώρα η οικονομική κατάσταση του πατριού του, που ήταν αρκετά πλούσιος, θα έβαζε τέλος στα οικονομικά προβλήματα της μητέρας του.
 
Παράλληλα, η απομάκρυνση του από τα Κιμπούτς (ισραηλινή συλλογική κοινότητα) μόνο χαρά προκάλεσε στον μικρό Γιούρι.
 
Ο Γιούρι που έγινε Γιώργος ή George
Για όλα τα χρόνια που ζει στην Κύπρο, από τα 11 μέχρι τα 17, ο Γιούρι αλλάζει όνομα και οι Ελληνοκύπριοι φίλοι του τον φωνάζουν Γιώργο, ενώ οι Βρετανοί και οι Αμερικάνοι, George. Φτάνει στο Λιμάνι της Λάρνακας και μετακομίζει στη Λευκωσία, όπου ο πατριός του διατηρεί μια πανσιόν πλησίον της Πρεσβείας του Ισραήλ, γεγονός που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του.
 
Αποκτά Αμερικάνους φίλους, μέσω τον οποίων έρχεται σε επαφή με το αμερικανικό lifestyle, συχνάζει σε αμερικανικά κλαμπ, αγαπά τα σκυλιά, παίζει στην ομάδα μπέιζμπολ του σχολείου του και είναι πανευτυχής, φοιτώντας στο Terra Santa College, που τότε βρισκόταν εκτός του αστικού ιστού της Λευκωσίας.
Ο Γιούρι Γκέλερ σε ηλικία 17 ετών, εξώ από το μικρό ξενοδοχείο της οικογένειας του στη Λευκωσία.
 
Την ίδια ώρα, μέσα του καταλαβαίνει πως έχει κάποιες υπερφυσικές ικανότητες τις οποίες όμως κρύβει καλά από τους γύρω του. Για τον Γιούρι η παραμονή του στην Κύπρο ήταν μια έντονη περίοδος της ζωής του. Άριστος μαθητής με μοναδικές ικανότητες.
 
Αναπόφευκτα η Κύπρος αποτέλεσε ένα μέρος με σημαντικές επιρροές για τον ίδιο. Έρχεται σε επαφή με το σεξ και γνωρίζει διάσημα μοντέλα στο ξενοδοχείο του πατριού του στην Οδό Πανθέων 12.
 
Την ίδια περίοδο, ο αγώνας της ΕΟΚΑ βρίσκεται σε εξέλιξη και ο Γιουρι τον ζει από πρώτο χέρι. Γίνεται μάρτυρας των συμπλοκών, ενώ συχνά βλέπει νεκρούς και τραυματίες να κείτονται στους δρόμους της πόλης, γεγονός που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στη ψυχολογία του.
Με τον σημερινό πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.
 
Το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε το σχολείο
Ένα χρόνο αργότερα, ο πατριός του πεθαίνει και ο Γιούρι μένει και πάλι μόνος με τη μητέρα του. Παρόλ' αυτα η παραμονή του στην Κύπρο είναι ό,τι καλύτερο για τον ίδιο.
 
Στο σχολείο της Terra Santa, o Γιούρι ή Γιώργος φοιτά σε ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου πρότυπα για την εποχή. Το σχολείο που διοικείτο από μοναχούς, τηρεί όλα τα αυστηρά βρετανικά πρότυπα. Αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος, που ο Γιούρι απέφυγε να επιδείξει της μυστικές του ικανότητες.
 
Όμως, σύμφωνα με τους συμμαθητές του, υπήρξαν φορές που προέβαινε σε πράξεις που τους έκαναν να διερωτηθούν για το τι τύπος ανθρώπου ήταν στα αλήθεια.
 
Μια από αυτές θυμάται ο συμμαθητής του Ardash Melemendjian, Αρμένιος στην καταγωγή, που σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη. Το σχολείο βρισκόταν στην περιοχή της Ακρόπολης που τότε ήταν αραιοκατοικημένη.
 
«Κοντά στο σχολείο υπήρχαν κάποιες σπηλιές και οι δάσκαλοι μας δεν μας άφηναν να τις προσεγγίσουμε. Μας έλεγαν μάλιστα πως κάποια παιδιά έχασαν τη ζωή τους εκεί. Εμείς πήγαμε με τον Γιούρι και χαθήκαμε. Αρχίσαμε να φοβόμαστε γιατί βρισκόμασταν μέσα στη σπηλιά και δεν βρίσκαμε την έξοδο. Είχαμε τρεις διόδους, αλλά δεν ξέραμε ποια ήταν η σωστή που οδηγούσε στην έξοδο. Τότε ο Γιούρι μας έβαλε να κάνουμε ησυχία. Σκέφτηκε για ένα λεπτό και μετά μας έδειξε προς τα που πρέπει να μετακινηθούμε», θυμάται ο Ardash.
 
Και προσθέτει: «Ο Γιούρι δεν διάβαζε πολύ. Κρατούσε πάντα ένα βιβλίο, αλλά στις μέσα σελίδες έκρυβε ένα κόμικς. Όταν όμως έρχονταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν πάντα πρώτος. Ήταν και καλός αθλητής. Ήταν ψηλός και αθλητικός. Ένα αστέρι. Θυμάμαι ξεκάθαρα πως είχε μια ικανότητα να μετακινεί τα στεφάνια, ώστε να συναντήσουν την μπάλα χωρίς κανένας να την αγγίζει».
 
Ο καθηγητής του στο Terra Santa, Joy Φιλίππου, θυμάται κάτι πραγματικά απίστευτο που του συνέβαινε τις χρονιές που δίδασκε στον Γιούρι. «Τον ξεχώρισα από την αρχή. Από την πρώτη ημέρα που τον είδα να παίζει μπάσκετ. Πυροβολούσε από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου, απ' όπου κι αν έριχνε η μπάλα ήταν μέσα. Ήταν κάτι απίστευτο για ένα παιδί 11 χρόνων.
 
Ακόμα και μέσα στην τάξη έκανε απίστευτα πράγματα. Στην αρχή νόμιζα πως ήταν της φαντασίας μου, αλλά πολλοί άρχισαν να μιλάνε για αυτό. Στην τάξη είχαμε ένα μεγάλο ρολόι πάνω από τον πίνακα. Όποτε είχαμε μάθημα με την τάξη του Γιούρι αυτό το ρολόι γυρνούσε μπροστά και έτσι άφηνα τα παιδιά να σχολάσουν πιο νωρίς. Πήγαινα στα γραφείο και με ρωτούσαν οι άλλοι καθηγητές γιατί τους άφησα, αφού υπό κανονικές συνθήκες είχαμε άλλα 15 με 20 λεπτά μάθημα. Πήγα να τρελαθώ. Μετά κατάλαβα πως υπεύθυνος γι' αυτό ήταν ο Γιούρι».
 
Η πρώτη γνωριμία του με την Μοσάντ
Όπως είπαμε και πιο πάνω, το μικρό ξενοδοχείο του πατέρα του βρισκόταν μια ανάσα από την Πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία, γι' αυτό το προτιμούσαν αρκετοί επισκέπτες από το Ισραήλ. Ένας εξ αυτών ήταν ο Yoav Shacham, ένας σκληροτράχηλος ψηλός κύριος.
 
Ο Γιούρι ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός και έπιανε συχνά την κουβέντα μαζί του. Παρά το γεγονός πως πλέον μιλούσε μόνο αγγλικά και λίγα ελληνικά, του άρεσε η ιδέα να μιλά στη μητρική του γλώσσα με κάποιον ξένο, ο οποίος μάλιστα προσφέρθηκε για να του μάθει πολεμικές τέχνες.
Η μητέρα του Γιούρι με τον Yoav Shacham. 
 
Όμως ο άγνωστος ισραηλινός δεν ήταν απλά ένας έμπορος σιτηρών, αλλά κάτι περισσότερο. Συχνά λάμβανε μυστήρια γράμματα και ο Γιούρι είχε υποπτευθεί πως ήταν κατάσκοπος της Μοσάντ. Γι' αυτό το λόγο τον παρακολούθησε και δεν δίστασε να φτάσει μια ανάσα από το δωμάτιο του, όπου ο μυστήριος άντρας μιλούσε με έναν Αιγύπτιο και του παρουσίαζε κάποια έγγραφα τα οποία φωτογράφιζε.
 
Ο νεαρός Γιούρι ενθουσιάστηκε. «Αυτός είναι ένας αληθινός κατάσκοπος!» Λίγες μέρες αργότερα πλησίασε τον Shachman και τον ρώτησε πρόσωπο με πρόσωπο αν είναι κατάσκοπος. Ο πράκτορας της Μοσάντ του επιβεβαίωσε πως οι υποψίες του ήταν ορθές, και αφού έκανε επίκληση στον πατριωτισμό του μικρού, του ζήτησε να κρατήσει το μυστικό του για τον ίδιο.
 
Όταν μοιράστηκε το μυστικό του
Τότε ήταν που αποφάσισε και ο Γιούρι να μοιραστεί το δικό του μυστικό με κάποιον άνθρωπο. Για πρώτη φορά εξομολογήθηκε στον πράκτορα της Μοσάντ τις υπερφυσικές του ικανότητες. Ο Shachman στην αρχή ήταν δύσπιστος, όμως ο Γιούρι με διάφορα μαγικά κόλπα του απέδειξε στην πράξη. Τότε ο Ισραηλινός πράκτορας του εξήγησε πως ακόμα ήταν μικρός και πως θα πρέπει να συνεχίζει να δουλεύει τις ικανότητες του.
 
Μάλιστα, ήταν τότε που ο πράκτορας Shachman μύησε τον νεαρό Γιούρι στα άδυτα της Μοσάντ, αναθέτοντας του καθήκοντα για την περίοδο που ο ίδιος θα έλειπε από την Κύπρο. Από τότε ο Γιούρι ήταν υπεύθυνος να μαζεύει την αλληλογραφία του Shachman από το ξενοδοχείο και να την μεταφέρει με πάσα μυστικότητά στην πρεσβεία του Ισραήλ.
 
Αυτό συνέχισε για την περίοδο που ο Γιούρι παρέμεινε στην Κύπρο. Στα 17 του χρόνια, γεμάτος περηφάνεια και όνειρα, αναχώρησε από την Κύπρο και ταξίδεψε στο Ισραήλ όπου υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία για τρία χρόνια.
 
Ακολούθως ταξίδεψε στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον πλανήτη για τις υπερφυσικές του ικανότητες.

Δειτε Επισης

Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ