Ζητά γνωμάτευση Κληρίδη η Βασιλική Αναστιάδου για εκκλησιαστικές τοιχογραφίες

Γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τεσσάρων εκκλησιαστικών τοιχογραφιών που ανακαλύφθηκαν το 2014 στο εξωτερικό από την ιδρύτρια του μη κυβερνητικού οργανισμού Walk of Truth, Τασούλα Χατζητοφή, - δυο από τις οποίες προέρχονται από την κατεχόμενη Εκκλησία της Αψιδιώτισσας - έχει ζητήσει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και ‘Εργων, στο οποίο υπάγεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η αρμόδια Υπουργός, Βασιλική Αναστασιάδου.
 
Το Walk of Truth με επιστολές του στην κ. Αναστασιάδου και στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη καταγγέλλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τους χειρισμούς του στο θέμα αυτό, και ζητά από τους δυο αξιωματούχους να παρέμβουν δίδοντας πρακτικά απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης στον οποίο πρέπει να παραδοθούν οι τοιχογραφίες. Στις δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Αναστασιάδου είπε πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων προέβη σε "πολύ σωστούς χειρισμούς" επί του θέματος.
 
Σε ανακοίνωση του Walk of Truth, αναφέρεται πως η κ. Χατζητοφή έπειτα από ανεπιτυχείς προσπάθειες της για παράδοση των τοιχογραφιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "καθότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων διεκδικούσε την κυριότητα των τοιχογραφιών ως περιουσία ανήκουσα στο κράτος", από το 2016 βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με κάθε αρμόδιο φορέα για την παράδοση των τοιχογραφιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, «αλλά συνεχώς βρίσκει μπροστά της το Τμήμα Αρχαιοτήτων το οποίο διεκδικεί την κυριότητα των τοιχογραφιών ως περιουσία ανήκουσα στο κράτος».
 
‘Όπως σημειώνεται, οι δυο από τις τέσσερις τοιχογραφίες σίγουρα είναι κυπριακές. Και οι τέσσερις φωτογραφήθηκαν και στάλθηκαν στον Αθανάσιο Παπαγεωργίου, πρώην διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι μόνο δύο εξ αυτών προέρχονται από την Εκκλησία της Αψιδιώτισσας στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.
 
Για τις άλλες δυο, προστίθεται, αναζητείται ο ιδιοκτήτης τους, και γι’ αυτό το Walk Of Truth έκανε διεθνή καμπάνια για συλλογή πληροφοριών.
 
`Οπως σημειώνεται, η εκκλησία της Αψιδιώτισσας ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο ενημέρωσε το Walk of Truth ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των τοιχογραφιών είναι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. «Επιθυμία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι όπως οι τοιχογραφίες επαναπατριστούν και φυλαχτούν στον χώρο της Επισκοπής τους στη Λευκωσία απέναντι από το Βυζαντινό Μουσείο», σημειώνει το Walk of Truth.

Αναφέρει επίσης πως από το 1987, όταν η κ. Χατζητοφή δραστηριοποιήθηκε για τον επαναπατρισμό των κυπριακών αρχαιοτήτων, είχε ενημερωθεί από τη Νομική Υπηρεσία ότι οι θρησκευτικές αρχαιότητες της Κύπρου ανήκουν στην Εκκλησία της Κύπρου και "ως εκ τούτου για κάθε επαναπατρισμό τον οποίο διεκπεραίωνε, διέθετε πληρεξούσιο από τον αντίστοιχο Επίσκοπο ή Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου".

Ερωτηθείσα για το θέμα, η Υπουργός Επικοινωνιών ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως «είχαμε ήδη αποταθεί να ζητήσουμε γνωμάτευση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τοιχογραφιών πριν σταλεί η επιστολή αυτή».
 
Για να είμαστε βέβαιοι για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, έχουμε αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα προ της επιστολής του Walk of Truth και είμαστε σε συνεννόηση μαζί του, σημείωσε.
 
Πρόσθεσε πως «επιθυμία μας είναι οι τοιχογραφίες να επιστρέψουν στην Κύπρο το συντομότερο και αυτό είναι το σωστό».
 
Η κ. Αναστασιάδου είπε επίσης πως «το Τμήμα Αρχαιοτήτων έκανε πολύ σωστούς χειρισμούς" για το θέμα αυτό.
 
Υπογράμμισε πως οι τοιχογραφίες αυτές πρέπει να επιστρέψουν στην Κύπρο με οποιονδήποτε καθεστώς και αν γίνει αυτό.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου