Επικίνδυνο και με βούλα πραγματογνώμονα το β’ δημοτικό σχολείο Γερίου (pics)

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι γονείς των μαθητών του β’ δημοτικού σχολείου Γερίου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που παρουσιάζει η κτιριακή κατάσταση της σχολικής μονάδας και προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα παιδιά τους.
 
Έχοντας εδώ και αρκετά χρόνια εγείρει πολλές φορές το ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών τους, ως αποτέλεσμα των κατασκευαστικών κακοτεχνιών του σχολείου, οι γονείς των μαθητών του β’ δημοτικού σχολείου Γερίου επαναφέρουν επιτακτικά την ανάγκη ανέγερσης νέας σχολικής μονάδας το ταχύτερο δυνατό, με παράλληλες ενέργειες που να δίνουν προσωρινή λύση στο θέμα της ασφάλειας.
 
Όπως έχει προαναφερθεί, τα προβλήματα στη κτιριακή κατασκευή του συγκεκριμένου δημοτικού σχολείου χρονολογούνται, εξ’ ου και από το 2003 και εντεύθεν, το Υπουργείο Παιδείας προχωρούσε κατά καιρούς(σ.σ. σχεδόν κάθε χρόνο από το 2009 και μετά) σε επιδιορθώσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων, με πιο πρόσφατα τα έργα στήριξης κολόνων στη βόρεια πτέρυγα του σχολείου, τη διαμόρφωση αίθουσας ώστε να στεγαστούν δύο τμήματα διδασκαλίας και την επιδιόρθωση των σοβάδων των ορόφων.
 
Ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου, στο πλαίσιο των πολλών ενεργειών στις οποίες προέβη για επίλυση του προβλήματος, προχώρησε τον περασμένο Μάιο στην υπογραφή συμφωνίας με πραγματογνώμονα του ΕΤΕΚ για «Πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί η στατική, δομική και τεχνολογική επάρκεια της οικοδομής όπου στεγάζεται το σχολείο και για να διερευνηθεί η καταλληλόλητα χρήσης του συγκεκριμένου κτιρίου ως σχολείο, καθώς και να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες σε περίπτωση αστοχίας αυτής της χρήσης».
 
Το πόρισμα του πραγματογνώμονα   
Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης παραλήφθηκε τον περασμένο μήνα, με τα αποτελέσματά της να κρίνονται άκρως ανησυχητικά και να επιτείνουν τους φόβους και τις ανησυχίες των γονιών.
 
Συγκεκριμένα, στο πόρισμά του ο πραγματογνώμονας του ΕΤΕΚ καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:
 
Αντοχή σκυροδέματος
 
1.Το επί τούτου σκυρόδεμα αντιστοιχεί σε σκυρόδεμα με χαρακτηριστική αντοχή 9,6 N/mm2. Η αντοχή αυτή είναι μικρότερη από την απαιτούμενη αντοχή από το Πρότυπο του Υπουργείου Παιδείας που είναι σκυρόδεμα με χαρακτηριστική αντοχή 12,89N/mm2.
 
2. Υπάρχει μεμονωμένη αντοχή σκυροδέματος ίση με 9,2N/mm2 που είναι χαμηλότερη από την ελάχιστη επιτρεπόμενη αντοχή του προτύπου που είναι 10,4N/mm2.
 
Άρα το σκυρόδεμα δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις και σύμφωνα με το πρότυπο θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα.
 
3. Η συμπύκνωση του σκυροδέματος είναι από μέτρια έως χαμηλή.
 
4. Ο αριθμός των δοκιμίων που έχει ληφθεί για την έρευνα δεν πληροί τις απαιτήσεις του προτύπου. 
 
Βάθος Ενανθράκωσης
 
Το βάθος ενανθράκωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Υπάρχει πυρήνας όπου το βάθος ενανθράκωσης εισχώρησε σε όλο το βάθος του πυρήνα, άρα ο οπλισμός είναι εκτεθειμένος σε οξειδώσεις και δεν προστατεύεται από το σκυρόδεμα.
 
Κοντά υποστυλώματα
 
Η διάταξη των δοκών και των φεγγιτών σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας δημιουργεί συνθήκες κοντού υποστυλώματος σχεδόν σε όλες τις κολώνες των αιθουσών διδασκαλίας. Τα κοντά αυτά υποστυλώματα θα πρέπει να εξαλειφθούν.
 
Πλαισιακή λειτουργία του κτιρίου
 
Το γεγονός της απουσίας δοκού πάνω από όλες τις εισόδους των αιθουσών διδασκαλίας εμποδίζει τον φορέα του κτιρίου να έχει πλαισιακή λειτουργία και στις δύο διευθύνσεις. Σε μια μελέτη αντισεισμικής αναβάθμισης του κτιρίου θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια προσθήκης δοκού από σκυρόδεμα στη θέση όλων των κρυφοδοκών για να υπάρχει σωστή πλαισιακή λειτουργία του φορέα και στις δύο διευθύνσεις.
 
Αποκολλήσεις σοβάδων από τις οροφές
 
Οι αποκολλήσεις σοβάδων από τις οροφές είναι μεν ένα πρόβλημα, αλλά εάν παρακολουθείται σύμφωνα με τις υποδείξεις των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μπορούν να προλαμβάνονται δυσάρεστα περιστατικά.  
 
Κτίζουν νέο σχολείο
Αξίζει να σημειωθεί πως όπως ενημερώθηκαν αρμοδίως οι γονείς, το Υπουργείο Παιδείας τροχοδρομεί την ανέγερση νέας σχολικής μονάδας προς αντικατάσταση της υφιστάμενης, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής της το 2022.
 
Προς το σκοπό αυτό, στον προϋπολογισμό του 2019 έχει συμπεριληφθεί κονδύλι ύψους 350 000 ευρώ, στον προϋπολογισμό του 2020 αναμένεται να συμπεριληφθεί κονδύλι ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ και στον προϋπολογισμό του 2021 κονδύλι ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Ωστόσο, οι γονείς ζητούν όπως αυξηθεί το κονδύλι που θα προταθεί στον προϋπολογισμό του 2020, ώστε το έργο να προχωρήσει τάχιστα με απώτερο σκοπό την αποπεράτωσή του εντός του 2020.
 
Παράλληλα, ζητούν όπως γίνουν τάχιστα συγκεκριμένες ενέργειες που να δίνουν προσωρινή λύση στο θέμα της ασφάλειας, όπως θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα η μεταστέγαση των αιθουσών διδασκαλίας σε λυόμενες αίθουσες.
 
Οι γονείς επισημαίνουν πως το υφιστάμενο β’ δημοτικό σχολείο απαριθμεί περίπου 260 μαθητές, την ώρα που η αναπτυσσόμενη περιοχή του Δήμου Γερίου αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες ανάγκες και στο σχολείο. Συναφώς, υπολογίζεται ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα το σχολείο θα καταλήξει να έχει τρία τμήματα σε κάθε τάξη του(συνολικά 18 τμήματα) και περίπου 450 μαθητές, καθιστώντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής. 
 
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν αποτυπώνεται η εικόνα που παρουσίαζαν οι εξωτερικοί χώροι του σχολείου τον Οκτώβριο του 2017:

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»