Μη ικανοποίηση Λευκωσίας από την μέχρι στιγμής πρόοδο στην ΕΕ για το μεταναστευτικό

Η Κύπρος δεν είναι ικανοποιημένη από τη μέχρι στιγμής πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στο επίπεδο της ΕΕ για το μεταναστευτικό, έχει προ πολλού ξεπεράσει το δίκαιο μερίδιο που της αναλογεί και τα Κράτη Μέλη πρέπει να επισπεύσουν την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα, περιλαμβανομένης της αυτόματης ανακατανομής των προσφύγων, δήλωσε στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός, μιλώντας στην κάμερα του ΓΤΠ, δήλωσε ότι "η σημερινή σύνοδος των Υπουργών Μετανάστευσης της ΕΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την ίδια την Ένωση και για την Κύπρο, ενόψει και του χρονικού σηματοδότη που έχουν θέσει οι αρχηγοί κρατών, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να προταθεί συνολικό πλαίσιο λύσης".

"Αντιλαμβάνεστε", είπε ο Υπουργός, "ότι στις 18 Οκτωβρίου υπάρχει Σύνοδος των αρχηγών κρατών που θα συζητήσει ειδικά αυτό το θέμα και για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι κρίσιμη αυτή η χρονική στιγμή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό".

Διευκρίνισε δε ότι "δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ΕΕ και δε θεωρούμε ότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος, καθώς υπάρχουν σημαντικά αποκλίνουσες θέσεις μεταξύ των Κρατών Μελών που καθιστούν την πιθανότητα μιας συνολικής συμφωνίας, όπως υποστηρίζει και η Κύπρος, αμφίβολη".

Ο Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος "έχει ξεπεράσει κατά πολύ το δίκαιο μερίδιο που της αναλογεί με βάση τους αριθμούς των αιτητών ασύλου". "Έχω καταστήσει σαφείς τις θέσεις μας στην ΕΕ, όπως και η Ελλάδα και η Μάλτα και άλλες χώρες της πρώτης γραμμής", συμπλήρωσε, "ότι δεν μπορούν οι χώρες αυτές να χειρίζονται μόνες τους αυτές τις ροές, η ΕΕ οφείλει να δράσει ενιαία, οφείλει να προχωρήσει με την αυτόματη και υποχρεωτική ανακατανομή στην επικράτεια όλης της ΕΕ, και αυτό είναι το φλέγον θέμα".

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ακόμη ότι η συνολική συμφωνία "δεν μπορεί να είναι αποσπασματική", αλλά "πρέπει να είναι ένα πακέτο, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού αυτόματης ανακατανομής, ώστε να μπορεί να επέλθει συνολική λύση και αυτό δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης γραμμής", αλλά, "αφορά και τους ίδιους τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις χώρες πρώτης γραμμής, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν και κοινωνικά και στην αγορά εργασίας, και με άλλους τους τρόπους για τη δική τους την ευμάρεια και για το δικό τους το καλό".

"Οι χώρες της πρώτης γραμμής από μόνες τους δεν μπορούν να αντέξουν όλες αυτές τις πιέσεις. Είναι πολύ ξεκάθαρο, αυτή τη ξεκάθαρη θέση έχουμε θέσει στην ΕΕ, όπως και άλλες χώρες της πρώτης γραμμής και ελπίζουμε και με τη Σύνοδο Κορυφής σύντομα να επιτευχθεί μια συμφωνία", κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας