Δ. Παπαδάκης: Το e-voting θα αυξήσει την προσέλευση ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές

Αναμφίβολα υπάρχει ανάγκη η εκλογική διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πιο εύκολα προσβάσιμη και διαφανής για όλους τους πολίτες της και το e-voting θα μπορούσε να είναι μια πρόταση ώστε να αυξηθεί η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες και ειδικότερα ενόψει των ευρωεκλογών του Μαϊου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.
 
Ο κ. Παπαδάκης μίλησε στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της ανάληψης, εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών, ως σκιώδης εισηγητής για το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Αναφορών, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης που αφορούν την ιθαγένεια της ΕΕ. Η γνωμοδότηση αφορά συγκεκριμένα τα εκλογικά δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης και πώς αυτά μπορούν να βελτιωθούν.
 
Η εν λόγω γνωμοδότηση θα ενσωματωθεί στη γνωμοδότηση που θα ετοιμαστεί από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων.  Επιπλέον, γίνεται διαβούλευση και συζήτηση στην Επιτροπή αυτή, έτσι ώστε τα μέλη της να εντάξουν το τελικό κείμενο που θα ψηφιστεί στην Επιτροπή Αναφορών, στις 21 Νοεμβρίου, στο δικό τους. Δεν έχει ακόμη οριστεί τελική ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας αυτής. Στη συνέχεια θα ψηφιστεί με τη νέα χρονιά σε Σύνοδο Ολομέλειας στο Στρασβούργο.
 
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι είναι σημαντικό, όλοι οι πολίτες, να έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε, οι οποίες θα πρέπει να παρουσιάζονται με σαφή και κατανοητό τρόπο, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων τους, που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λισαβώνας και ιδίως του δικαιώματός τους στην ελεύθερη διακίνηση και διαμονή εντός της Ε.Ε.
 
«Μέσω της εν λόγω γνωμοδότησης, είναι δυνατό να προωθηθεί η εφαρμογή μιας απλούστερης διαδικασίας ψηφοφορίας, όπως παραδείγματος χάριν το e-voting, ώστε να αυξηθεί η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες και ειδικότερα εν όψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών, στις 26 Μαΐου 2019. Παράλληλα, η εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης που αφορούν την ιθαγένεια της Ε.Ε, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της χρήσης διαδικτυακών πλατφόρμων που θα προάγουν τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε, ούτως ώστε να φέρουμε τους πολίτες ακόμη πιο κοντά στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Υπάρχει ανάγκη, έτσι ώστε οι πολίτες να νιώσουν ότι η Ευρώπη τους στηρίζει και έτσι από δικής μου πλευράς, ως Ευρωβουλευτής, θα κάνω ότι είναι εφικτό για να συμβάλω σε αυτό τον σκοπό», είπε στο ΚΥΠΕ.
 
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε πως η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών σε εκλογικές διαδικασίες μπορεί να επιτευχθεί εάν οι ίδιοι οι θεσμοί κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών κι αν, βεβαίως, οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να εμπιστευτούν τους θεσμούς.
 
Τα ίδια τα κράτη μέλη, πρόσθεσε, πρέπει να προωθήσουν πολιτικές και πρακτικές που αφορούν την γνώση και τα δικαιώματα των πολιτών τους, ως ψηφοφόροι, να γνωρίζουν δηλαδή για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
 
«Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει περισσότερη προσέλευση στις κάλπες αλλά και η αποχή θα μειωθεί δραστικά. Το δημοκρατικό έλλειμμα μπορεί να περιοριστεί με στοχευμένες προτάσεις, που θα έχουν στο επίκεντρο τους πολίτες», ανέφερε.
 
Ως τέτοιες προτάσεις και εισηγήσεις δικές του ανέφερε την πρόταση που θα προνοεί ότι τα εκλογικά δικαιώματα ενός πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στο δικό του κράτος μέλος στην περίπτωση των Ευρωεκλογών αλλά και την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους με την συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας.
 
Αναφέρθηκε ακόμη στη δοκιμαστική εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας, με την προϋπόθεση να αποκλείεται η πιθανότητα νόθευσης, δια κομματικής πριμοδοτήσεως, της πραγματικής βούλησης των ψηφοφόρων.
 
«Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι σημαντικός είναι και ο ρόλος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου μέσω των αρμοδιοτήτων τους, διασφαλίζουν τη νομιμότητα και την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γενικότερα», σημείωσε.
 
Εξήγησε ότι όσον αφορά την Κύπρο, σύμφωνα με το άρθρο 11 του περί Εγγραφής Εκλογέων και Εκλογικού καταλόγου νόμου του 1980, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ενδέχεται να αποστερούνται του δικαιώματος ψήφου, εάν διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών πριν από τις εκλογές, εκτός εάν πρόκειται για φοιτητές, προσωρινούς εργαζόμενους στο εξωτερικό ή πολίτες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό για λόγους υγείας.
 
Σύμφωνα με τροποποίηση του νόμου το 2002, το Υπουργείο Εσωτερικών δύναται να αποφασίσει λειτουργία εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό για τις Ευρωεκλογές, υπό την προϋπόθεση υποβολής σχετικής αίτησης από τουλάχιστον 30 πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατοικούν στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.  

«Σήμερα πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κύπρος, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία και Μάλτα) στερούν από πολίτες τους, που διαμένουν σε άλλα κράτη μέλη, το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, όσοι μένουν μόνιμα σε χώρες εκτός Ε.Ε δεν μπορούν να ψηφίσουν ούτε στις Ευρωεκλογές», επισημαίνει ο κ. Παπαδάκης.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας