Σχεδόν 2000 εικόνες στο Κάστρο της Κερύνειας-Άμεση ανάγκη για σύστημα κλιματισμού στον χώρο

Τα μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά επισκέφθηκαν σήμερα τον χώρο στο κάστρο της Κερύνειας όπου φυλάσσονται εικόνες και θρησκευτικά κειμήλια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, για να διαπιστώσουν την κατάσταση στην οποία αυτά βρίσκονται.

Ο Ε/κ επικεφαλής της Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως "η γενική εικόνα είναι ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Υπάρχει το πρόβλημα του κλιματισμού που είναι θέμα που θα εξετάσει η Τεχνική Επιτροπή", σημείωσε, προσθέτοντας πως "αυτό το θέμα θα τεθεί άμεσα προς συζήτηση για να ρυθμιστεί σε συνεργασία με ειδικούς που θα δουν και το θέμα της θερμοκρασίας και της υγρασίας στον χώρο.

"Το πρώτο και κύριο είναι ότι χρειάζεται σύστημα κλιματισμού διότι η θερμοκρασία επηρεάζει τις εικόνες και τα κειμήλια, και η Επιτροπή θα επιληφθεί αυτού του θέματος, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου", σημειώνοντας πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού.

Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής την Πέμπτη. "Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι αυτά που είδαμε είναι σε καλή κατάσταση", είπε, σημειώνοντας πως πρέπει, ωστόσο, να εγκατασταθεί κλιματισμός ώστε να διαφυλαχθεί αυτός ο πολιτιστικός θησαυρός που υπάρχει εκεί.

Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί συντήρηση των εικόνων, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως σε μεταγενέστερο στάδιο θα πρέπει να δουν μια - μια τις εικόνες για να δουν αν χρειάζονται συντήρηση.

Ανέφερε ακόμη πως σήμερα δεν μπόρεσαν να δουν όλες τις εικόνες και τα κειμήλια, σημειώνοντας, παράλληλα, πως υπάρχουν και σε άλλους χώρους στα κατεχόμενα αποθηκευμένες εικόνες.

`Οσον αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής των εικόνων στην Εκκλησία της Κύπρου, είπε πως αυτό το θέμα δεν αφορά την Επιτροπή. "Εμάς μας αφορά το θέμα της συντήρησης αυτού του πολιτιστικού θησαυρού και με τη σημερινή επίσκεψη ανοίγει ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση", επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως ο αριθμός των πολλές από τις εικόνες που βρίσκονται στον χώρο είναι καινούργιες και υπολογίζει πως ο αριθμός τους ανέρχεται μέχρι τις 2000.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα