Βάζουν πίεση για την ασφάλεια και την υγεία στα σχολεία οι δάσκαλοι

Ενημέρωση από τον υπουργό Παιδείας κατά πόσο στα σχολεία Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης εφαρμόζονται και σε ποιο βαθμό οι πρόνοιες της Νομοθεσίας που αφορά την ασφάλεια και την υγεία στα σχολεία, ζητά με επιστολή της προς τον Κώστα Χαμπιαούρη η ΠΟΕΔ.
 
Στη επιστολή της προς το κ. Χαμπιαούρη ζητά ταυτόχρονα την έκδοση, για όλες τις σχολικές μονάδες, των απαιτούμενων και από τη Νομοθεσία, Πιστοποιητικού ή Βεβαίωσης Πυρασφάλειας και Πιστοποιητικού ή Βεβαίωσης Ηλεκτρολογικής  Εγκατάστασης. 
 
«Σε περίπτωση που για οποιουσδήποτε λόγους αυτό δεν είναι δυνατό τη δεδομένη χρονική στιγμή, γεγονός που κρίνεται ως απαράδεκτο και που ελλοχεύει σωρεία κινδύνων, τότε η Αρμόδια Αρχή επιβάλλεται με επιστολή που θα αποστείλει στις επηρεαζόμενες Διευθύνσεις των σχολείων, να αναλάβει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη των πιο πάνω Πιστοποιητικών και να την ενημερώσει σχετικά για το πότε και στη βάση ποιου χρονοδιαγράμματος θα εξασφαλιστούν αυτά μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων. Σχετικά με το Πιστοποιητικό ή Βεβαίωση  Καταλληλόλητας, εάν αυτό δεν μπορεί να εκδοθεί, τότε ζητούμε όπως γίνει έλεγχος στατικότητας των κτηριακών εγκαταστάσεων», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας η ΠΟΕΔ.   
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την επιστολή της ΠΟΕΔ προς τον υπουργό Παιδείας:
 
Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
Λευκωσία
 
Θέμα: Έλεγχος καταλληλόλητας σχολικών κτηρίων και εγκαταστάσεων
 
Έντιμε κύριε,
 
Με την παρούσα επιστολή και με αφορμή το κρίσιμο θέμα της Ασφάλειας και Υγείας στις σχολικές μονάδες, αλλά και στη βάση των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως (Αρ. 2) του 2015, των Κανονισμών και των Εγκυκλίων/Οδηγιών που έχουν καθοριστεί σχετικά, σας παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε, το συντομότερο δυνατό, κατά πόσο στα σχολεία Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης εφαρμόζονται και σε ποιο βαθμό οι πρόνοιες της πιο πάνω Νομοθεσίας.
 
Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔ θέτει ως προτεραιότητα την παράθεση από την Αρμόδια Αρχή για όλες τις σχολικές μονάδες Πιστοποιητικών/Βεβαιώσεων Καταλληλόλητας (Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης) των σχολικών αιθουσών, των γραφείων και όλων των άλλων χώρων στους οποίους εκπαιδεύονται και διαβιούν τα παιδιά κατά την παρουσία τους στο σχολείο, αλλά και οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό (επιστάτριες, γραμματειακό προσωπικό κ.ά.).
 
Παράλληλα, ζητείται για όλες τις σχολικές μονάδες η έκδοση, των απαιτούμενων και από τη Νομοθεσία, Πιστοποιητικού ή Βεβαίωσης Πυρασφάλειας και Πιστοποιητικού ή Βεβαίωσης Ηλεκτρολογικής  Εγκατάστασης. 
 
Σε περίπτωση που για οποιουσδήποτε λόγους αυτό δεν είναι δυνατό τη δεδομένη χρονική στιγμή, γεγονός που κρίνεται ως απαράδεκτο και που ελλοχεύει σωρεία κινδύνων, τότε η Αρμόδια Αρχή επιβάλλεται με επιστολή που θα αποστείλει στις επηρεαζόμενες Διευθύνσεις των σχολείων, να αναλάβει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη των πιο πάνω Πιστοποιητικών και να την ενημερώσει σχετικά για το πότε και στη βάση ποιου χρονοδιαγράμματος θα εξασφαλιστούν αυτά μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων. Σχετικά με το Πιστοποιητικό ή Βεβαίωση  Καταλληλόλητας, εάν αυτό δεν μπορεί να εκδοθεί, τότε ζητούμε όπως γίνει έλεγχος στατικότητας των κτηριακών εγκαταστάσεων. 
 
Η ΠΟΕΔ με σχετική απόφαση που έλαβε στο Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε να αποστείλει εκ μέρους όλων των σχολικών μονάδων την παρούσα επιστολή, ούτως ώστε να μην υπάρξει μεγάλη αναστάτωση με τον όγκο των επιστολών που θα απέστελλε το κάθε σχολείο ξεχωριστά. Ως εκ τούτου, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις.
 
Με τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε σύντομα τη γραπτή απάντησή  σας, σας ευχαριστούμε και διατελούμε,
 
Κοιν: 1. Τεχνικές Υπηρεσίες ΥΠΠ
         2. Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας
         3. Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών
         4. Διευθυντές/Διευθύντριες Δημοτικών, Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων
         5. Παγκύπριες Συνομοσπονδίες Γονέων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής          
             Εκπαίδευσης  

Δειτε Επισης

Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία