Υπηρεσίες από ιδιωτικούς φύλακες θα αγοράσει το Υπουργείο Παιδείας για την φύλαξη των σχολείων

Με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για φύλαξη των σχολείων την «ευαίσθητη ώρα» από τις 07.00 μέχρι και τις 08.00 το πρωί, προχωρά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο καθιερώνει κάρτα εισόδου/εξόδου για εξουσιοδοτημένο από την οικογένεια του μαθητή άτομο και περιφράσσει με 2.5 μέτρα περίφραξη το προαύλιο του κάθε σχολείου, το οποίο μάλιστα προμηθεύει με θυροτηλέφωνο και εκεί όπου χρειάζεται ίσως και με κάμερα.

Όλα τα πιο πάνω ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, μετά από σύσκεψη στο Υπουργείο στην οποία συζητήθηκαν εκτενώς τα όσα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του της Τρίτης 9 Οκτωβρίου 2018.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, Στυλιανός Παπαθεοδώρου, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος Πέτρος Πατούρας, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφοριών, Ντίνος Έλληνας, λειτουργοί του Γραφείου Ασφάλειας και Υγείας και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και άλλοι υπηρεσιακοί.

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας στη σύσκεψη «έχουν συζητηθεί εκτενέστερα οι τρεις αποφάσεις που λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη και αφορούν την κάρτα εισόδου/εξόδου, την αγορά υπηρεσιών για φύλαξη του σχολικού χώρου από τις 07.00 μέχρι τις 08.00, καθώς επίσης και για οι περιφράξεις με τα θυροτηλέφωνα».

Πρόσθεσε ότι «και για τα τρία θέματα τονίστηκε ότι πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένες διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργήσουμε άμεσα».

Όσον αφορά την κάρτα εισόδου/εξόδου, ο κ. Χαμπιαούρης, είπε ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν αφορά τους μαθητές, αφορά τους γονείς, τους κηδεμόνες, τον παππού, την γιαγιά και οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο άτομο υποδείξει η οικογένεια του μαθητή».
Όσον αφορά τους φύλακες, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι «θα γίνει προκήρυξη και θα προχωρήσουμε στην αγορά υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες το προσωπικό των οποίων θα τύχει της κατάλληλης επιμόρφωσης ενώ οι φύλακες ασφάλειας των σχολείων θα έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα και ευθύνες».

Για την περίφραξη των σχολικών μονάδων ο κ. Χαμπιαούρης, είπε ότι «έγινε συζήτηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες για το είδος της περίφραξης και το ύψος της και εκφράσθηκε μάλιστα η άποψη ότι τα δύο μέτρα ύψους δεν θεωρούνται αποτρεπτικός παράγοντας και υπήρξε εισήγηση για αύξηση του ύψους της περίφραξης στα 2,5 μέτρα».

Αναφορικά με τα θυροτηλέφωνα ελέχθη εντός της σύσκεψης ότι σε κάποια σχολεία χρειάζεται να τοποθετηθεί και οθόνη και όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, «αυτά θα αξιολογηθούν και με την αρμόδια Επίτροπο ενώ έγινε αναφορά και για να τοποθετηθούν κάμερες εισήγηση η οποία θα μελετηθεί αν χρήζει ανάγκης να εγκατασταθούν σε κάποια σχολεία».
 
Ο κ. Χαμπιαούρης δήλωσε ότι στη σύσκεψη λήφθηκε επίσης απόφαση να ενδυναμωθεί ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς «και στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν επιμορφωτικές συναντήσεις σε σχολεία σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Γονέων».

Πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο, άνθρωποι που διαμένουν πέριξ των σχολικών μονάδων, «να μπορούν με ένα απλό τηλεφώνημα, να ενημερώνουν την αστυνομική Αρχή της περιοχής τους».

Επίσης, όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, «θα δοθούν αυθημερόν οδηγίες στις Σχολικές Εφορίες για να αποταθούν στους Επαρχιακούς Υπεύθυνους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ώστε να αρχίσουν οι επιθεωρήσεις πυροπροστασίας και πυρασφάλειας στα σχολεία».

«Είναι μια διαδικασία που θα πάρει κάποιο χρόνο αλλά ξεκινούμε αμέσως όλα αυτά τα οποία έχουμε αποφασίσει και προαναφέρει» σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας ο οποίος ευχαρίστησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης «που μας στηρίζει στην προσπάθειά μας αυτή» και τον Αρχηγό, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, καθώς και τους παρόντες αξιωματούχους της Αστυνομίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων