Άφησαν στο έλεος του Θεού τη Μονή του Αγ. Παντελεήμονα στη Μύρτου (pics)

Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Σώθηκε από την κατάρρευση με την παρέμβαση της Δικοινοτικης Επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά, όμως σήμερα βρίσκεται στο έλεος της εγκατάλειψης με τους κατοίκους του κατεχόμενου χωριού να εφκράζουν τη θλίψη τους για την κατάστάση στην οποία περιήλθε. 
 
Για την αναστήλωση της Μονής δαπανήθηκαν περίπου 800 χιλιάδες ευρώ, το έργο ολοκληρώθηκε το 2017 και παραδόθηκε σε σεμνή τελετή στην παρουσία αρκετών κατοίκων του χωριού που σήμερα ζουν στην προσφυγιά καθώς και της Τεχνικής Επιτροπής για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παράδοση της πρώτης φάσης των εργασιών έγινε από τους εργολάβους προς την Δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία.
Σώθηκε από την κατάρρευση
 
Μετά την εγκατάλειψή της το 1974, η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές οι  οποίες έφεραν το κτίσμα προ της κατάρρευσης.
 
Το 2014 η Δικοινοτική Επιτροπή ανέλαβε δράση και με πρωτεργάτες τον Τάκη Χατζηδημητρίου και τον  Αλί Τουνσάι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για αναστήλωση του μοναστηριού.
 
Οι εργασίες άρχισαν το 2015 και περιλάμβαναν μεταξύ άλλων, στατική μελέτη, διατήρηση των όποιων τοιχογραφιών εντός της εκκλησίας, εργασίες για επισκευή της οροφής, δομική σταθεροποίηση των θόλων της εκκλησίας και αποκατάσταση των ρωγμών.
 
Για την πρώτη φάση των εργασιών στη Μονή δαπανήθηκαν 766.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο εκπρόσωπος της, Kjartan BjÖrnsson, ανακοίνωσε ότι για το έργο της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά θα δίνοταν νέα χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των κελιών.

Στο έλεος της εγκατάλειψης
 
Ένα χρόνο μετά την παράδοση του αναστηλωμένου μοναστηριού που υπήρξε η ελπίδα και η χαρά των Μυρτιωτών, η εικόνα που αντικρύζει ο επισκέπτης είναι μάλλον καταθλιπτική.
 
Σπασμένα παράθυρα, νεκρά πουλιά, κόπρανα, αποτσίγαρα, γκράφιτι στους τοίχους και άλλα πολλά συνθέτουν το σκηνικό πλήρους εγκατάλειψης του χώρου της Μονής.
 
Μάλιστα στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας τοποθετήθηκαν κάγκελα και η είσοδος είναι κλειδωμένη κάνοντας αδύνατη την είσοδο. Νεαροί Τουρκοκύπριοι ωστόσο έκοψαν την περίφραξη και εισέρχονται εντός της εκκλησίας, μάλλον για να περάσουν την ώρα τους προκαλώντας ζημιές.

Πρόσφυγες από την κατεχόμενη Μύρτου που μίλησαν στον REPORTER εξέπεμψαν SOS για την κατάσταση και εξέφρασαν την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι δαπανήθηκαν τόσα χρήματα και το μοναστήρι παρουσιάζει πάλι αυτή την κατάσταση.
 
Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι το Σωματείο Προσφύγων Μυρτιώτων σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και τη Μητρόπολη Κερύνειας ζήτησαν άδεια από το ψευδοκράτος για να λειτουργήσει μετά από 44 χρόνια ανήμερα της γιορτής του Αγίου στις 27 Ιουλίου, αίτημα όμως που απορρίφθηκε.

Άμεσες ενέργειες προανήγγειλε ο Χατζηδημητρίου
 
Ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, μιλώντας στον REPORTER επεσήμανε πως την ευθύνη του χώρου μετά το πέρας των εργασιών στο χώρο της Μονής έχει πλέον το ΕΒΚΑΦ και πως η Τεχνική Επιτροπή δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση μέχρι σήμερα για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Μονή.
 
«Θα εξετάσουμε το θέμα στην επιτροπή και θα δούμε πως μπορούμε να γίνουν άμεσες ενέργειες για επιδιόρθωση των ζημιών» είπε ο κ. Χατζηδημητρίου.
 
Την ίδια ώρα σημείωσε πως θα βοηθούσε ιδιαίτερα την κατάσταση εάν προγραμματιζόταν μια θεία λειτουργία στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα από τους κατοίκους, πράγμα πάντως που απορρίφθηκε από το ψευδοκράτος τον περασμένο Ιούλιο.
 
Την ίδια ώρα ο κ. Χατζηδημητρίου εξήγησε πως οι εργασίες στο χώρο δεν έχουν ολοκληρωθεί αφού η μελέτη που εκπονήθηκε προβλέπει και δεύτερη φάση στην οποία αναμένεται να γίνουν εργασίες επιδιόρθωσης και στα κελιά της μονής.
Το ιστορικό της μονής
 
Η εκκλησία στη σημερινή της μορφή ανεγέρθη το 1710 στη θέση της παλαιότερης και ήταν διακοσμημένη με αγιογραφίες οι οποίες ωστόσο υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές μετά την τουρκική εισβολή. Επίσης το εικονοστάσι που χρονολογείται από το 1780, αφαιρέθηκε μετά την εισβολή και παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα το που βρίσκεται.
 
Ουσιαστικά η ιστορία της Μονής ξεκινά από τον 5ο αιώνα μ.Χ όταν δύο καλόγεροι από τη Μικρά Ασία έφτασαν στην Μύρτου με μια εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα και ένα κομμάτι από το δάκτυλο Του Αγίου.
 
Ανακαίνιση στη Μονή έγινε το 1763-1773 από τον Μητροπολίτη Κερύνειας Χρύσανθο και τους επόμενους αιώνες το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα άκμασε με αρκετούς μοναχούς και τακτικούς επισκέπτες, κυρίως από την Επαρχία της Κερύνειας αλλά και ένα σχολείο που λειτουργούσε εντός της μονής.
 
Η Τουρκική εισβολή βρήκε το μοναστήρι ερειπωμένο με αρκετά από τα ιστορικά κειμήλια να χάνονται μεταξύ αυτών και δύο από τις εικόνες του Αγίου Παντελεήμονα, η προσκυνηματική, που ήταν πάντα γεμάτη από αφιερώματα των πιστών και η άλλη, η κτητορική, που παρίστανε τον ‘Αγιο Παντελεήμονα με τον επίσκοπο Κυρηνείας Χρύσανθο γονατιστό.

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου
Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»
Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»
Μ. Ευαγγέλου: Πολλαπλά οφέλη από την προσχολική εκπαίδευση
Σωρεία αδυναμιών και παραλήψεων εντόπισε για το Υπουργείο Γεωργίας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας ο ΠτΔ-Έρχεται σειρά νομοθετημάτων
Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»