Κινδυνεύει να χάσεις τους στόχους της για τα απόβλητα η Κύπρος

Η Κύπρος, η Ελλάδα και άλλα δώδεκα Κράτη Μέλη (Βουλγαρία, Κροατία,Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία) κινδυνεύουν να μην πιάσουν τους στόχους της ΕΕ για την ανακύκλωση που έχουν τεθεί για το 2020, προειδοποιεί σήμερα η Κομισιόν και ο αρμόδιος Επίτροπος Καρμένου Βέλλα, και "παρά τη συνεχή πρόοδο που σημειώνεται" έχουν ακόμα "σοβαρά κενά τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα".

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν (COM 2018 656 με αποδέκτη το Συμβούλιο των Κρατών Μελών) που έδωσε στη δημοσιότητα ο Επίτροπος "εξακολουθούν να υφίστανται διαφορές σε όλη την Ευρώπη, αλλά η πρόοδος είναι αναγκαία και εφικτή εάν οι αντίστοιχες εθνικές και τοπικές αρχές εφαρμόσουν τις δράσεις που καταγράφονται στην παρούσα έκθεση". Ο Επίτροπος υποσχέθηκε "τεχνική βοήθεια καθώς και υποστήριξη από τα διαρθρωτικά ταμεία και στήριξη στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών".

H έκθεση σημειώνει συγκεκριμένα ότι "οι επιδόσεις των κρατών μελών διαφέρουν σημαντικά, ενώ πάνω από το ήμισυ αναφέρουν ότι έχουν ήδη επιτύχει τον στόχο για το 2020 για την περίοδο 2013-2015 και ότι ορισμένες από αυτές επιτυγχάνουν ακόμη και άνω του 90% ανάκαμψη. Ωστόσο, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Σουηδία εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το 60%. Εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα όσον αφορά τα αριθμητικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν από ορισμένα κράτη μέλη".

Σε άλλο σημείο η έκθεση καταγράφει ότι "κατά την περίοδο 2013-2015, ο όγκος των αποβλήτων που συλλέχθηκαν από τα νοικοκυριά στην ΕΕ28 αυξήθηκε κατά 8%, το 2014, συλλέχθηκαν κατά μέσο όρο 6,21 kg αποβλήτων ανά άτομο από ιδιωτικά νοικοκυριά, το 2015, 23 κράτη μέλη πληρούσαν τον ελάχιστο στόχο συλλογής 4κιλά  οικιακής χρήσης ανά άτομο, η Σουηδία και η Δανία συγκέντρωναν 12 κιλά, ενώ η Κύπρος, η Λετονία, η Μάλτα και η Ρουμανία έχαναν το στόχο με σημαντικό περιθώριο".

Η έκθεση που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο αναφέρει τέλος ότι "τα περισσότερα κράτη μέλη πληρούν τους σημερινούς συνολικούς στόχους ανακύκλωσης, παρόλο που η Ουγγαρία (από το 2012) και η Μάλτα (από το 201339) τους έχασε με σημαντικά περιθώρια". Σημειώνει ότι "πολλά κράτη μέλη έχασαν έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους στόχους: για χαρτί και χαρτόνι (Μάλτα), ξύλο (Κροατία, Μάλτα, Κύπρος, Φινλανδία), μέταλλο (Κροατία, Μάλτα) και γυαλί (Ελλάδα, Μάλτα,Πολωνία και Ρουμανία)" και εξηγεί ότι η Κομισιόν "συνεργάζεται με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και αναπτύσσει στοχοθετημένες συμβουλές μέσω της προώθησης της συμμόρφωσης και άλλων δραστηριοτήτων για τη βελτίωση των επιδόσεων".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων