Αποφασίζουν και ζητούν συνάντηση με τη διυπουργική οι εκπαιδευτικοί

Σε ξεχωριστές συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων και κοινή συνάντηση των Γραμματειών τους αργότερα το απόγευμα, τοποθετούνται οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ επί των μεσολαβητικών προτάσεων που έχουν ενώπιον τους για άρση του αδιεξόδου στον τομέα της εκπαίδευσης.
 
Στόχος των εκπαιδευτικών οργανώσεων είναι να πραγματοποιηθεί, ακόμη και σήμερα, συνάντηση με τη διυπουργική επιτροπή, με στόχο, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, να υπάρξει θετική κατάληξη υπό τις περιστάσεις, και ομαλοποίηση της κατάστασης για να αρχίσει ο ουσιαστικός θεσμικός διάλογος για τα ευρύτερα ζητήματα της εκπαίδευσης.
 
Υπενθυμίζεται πως το πρωί, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν συνάντηση με την ηγεσία του ΔΗΚΟ, κατά την οποία συζήτησαν την μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε το κόμμα.
 
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών ανέφεραν πως αποδέχονται την πρόταση του ΔΗΚΟ, θεωρώντας πως μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο από το αδιέξοδο.
  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λένε ναι στη μεσολαβητική πρόταση του ΔΗΚΟ οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Μιλώντας λίγο αργότερα στη μεσημβρινή ενημερωτική εκπομπή του «Σίγμα», ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ξεκαθάρισε πως αποδοχή της πρότασης του ΔΗΚΟ, δεν μεταφράζεται ως μη αποδοχή των υπόλοιπων προτάσεων , αφού όπως ανέφερε, οι προτάσεις έχουν κοινά στοιχεία και μπορεί να γίνει συνδυασμός και των τριών προτάσεων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φυλακτού έκανε λόγο για εγκιβωτισμό των τριών προτάσεων που έχουν ενώπιον τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.
 
«Αποδοχή της πρότασης του ΔΗΚΟ για εμάς αυτή τη στιγμή είναι πλεονασμός, αφού πρόκειται για την ίδια πρόταση, και πιο βελτιωμένη, από αυτή που έχουμε ήδη γραπτώς καταθέσει ενώπιον της Διυπουργικής Επιτροπής», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ.  
 
«Μπορεί», συνέχισε, «να υπάρξει εγκιβωτισμός των προτάσεων που έχουμε ενώπιον μας. Η μια πρόταση υπάρχει μέσα στην άλλη. Για παράδειγμα, οι δύο προτάσεις-των οργανωμένων γονέων και του ΔΗΚΟ-, εμπερικλείουν μέσα και την πρόταση των συντεχνιών, γιατί μιλούν για την ανάγκη του θεσμοθετημένου διάλογου.
 
Η δε πρόταση των γονιών εμπερικλείει 100% την πρόταση των συντεχνιών, γιατί την όποια διαφορά την παραπέμπει στην ΜΕΠΕΥ, για την πίστωση, και προσθέτουν κάτι οι γονείς που θεωρούν πως είναι προς όφελος των παιδειών τους. Και βεβαίως η πρόταση του ΔΗΚΟ, ενώ είναι ξεκάθαρη προς το κομμάτι της πίστωσης, υπερτονίζει την ανάγκη όλα τα άλλα ζητήματα να μπουν στον θεσμικό διάλογο και να μην λαμβάνονται ετσιθελικές αποφάσεις», εξήγησε ο κ. Φυλακτού.
 

 
Η πρόταση του ΔΗΚΟ
*Να γίνει από όλους αποδεκτή η τελική πρόταση της διϋπουργικής επιτροπής, της 6ης  Σεπτεμβρίου, η οποία φαίνεται να αποτελεί επαρκή εγγύηση για επίλυση του προβλήματος.
 
*Η συμφωνία, με βάση την πρόταση της διυπουργικής επιτροπής, θα πρέπει να συνοδευτεί και με τις αναγκαίες πιστώσεις ωρών προς τους εκπαιδευτικούς για τυχόν αλλαγές που γίνονται εκτός της ισχύουσας, μέχρι σήμερα πρακτικής. Οι πιστώσεις αυτές μπορούν να κατανεμηθούν σε βάθος δύο έως τριών ετών για να διευκολυνθεί η δημοσιονομική ισορροπία.
 
*Οι ρυθμίσεις αυτές να έχουν διάρκεια μόνο για μία σχολική χρονιά, αυτή του 2018-2019 και ακολούθως να υπάρξουν καινούργιες ρυθμίσεις, οι οποίες θα συμφωνηθούν στις κατάλληλες επιτροπές, με την  ενεργό συμμετοχή και τη συναίνεση όλων των άμεσα επηρεαζόμενων.
 
Η εισήγηση της ΣΕΚ
Η εισήγηση της ΣΕΚ, προβλέπει εφαρμογή του κειμένου συμφωνίας Κυβέρνησης και εκπαιδευτικών οργανώσεων της 6ης Σεπτεμβρίου, και παραπομπή των εργασιακών ζητημάτων προς συζήτηση στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.
 
Η πρόταση των οργανωμένων γονέων
*Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις κάνουν αποδεκτή την πρόταση της 6ης Σεπτεμβρίου 2018 με τις παρακάτω διαφοροποιήσεις:
 
*Στην παράγραφο 3 να εξαιρεθεί από τη μείωση του Υπεύθυνου Τμήματος και η Α΄ Λυκείου, ως παιδαγωγικό μέτρο για την ομαλή μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.
 
*Η παράγραφος 4 για την οποία υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, να διαμορφωθεί ως εξής:
 
«Εάν κατά τον διάλογο που θα ακολουθήσει επί του εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου προκύψουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη σημερινή Απόφαση, προς όφελος των εκπαιδευτικών, αυτές θα τους αποδοθούν σταδιακά με ανάλογο χρόνο τα επόμενα τρία διδακτικά έτη». (Κείμενο Συμφωνίας)
 
«Οι πιο πάνω μειώσεις θα πιστωθούν σε όσους εκπαιδευτικούς έχουν επηρεαστεί και θα τους αποδοθούν με ανάλογο χρόνο σταδιακά τα επόμενα τρία διδακτικά έτη, εκτός εάν κατά τον διάλογο που θα ακολουθήσει επί του εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου προκύψουν συμφωνημένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την σημερινή Απόφαση». (Συνδικαλιστικές Οργανώσεις)
 
Συμφωνείται η συνέχιση του διαλόγου στη ΜΕΠΕΥ σύμφωνα με το Καταστατικό και τους Κανονισμούς και με χρονοδιάγραμμα όπως έχει τεθεί. Και ότι και οι δυο πλευρές επαναβεβαιώνουν τον πλήρη σεβασμό τους στον κοινωνικό διάλογο και την αποφασιστικότητα τους για ένα καλόπιστο διάλογο για όλα τα θέματα (εργασιακά – εκπαιδευτικά) που αφορούν την Δημόσια Παιδεία σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες.

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις