Να αποφεύγονται ακραίοι χαρακτηρισμοί, απαντά ο ΥΠΕΣ σε δημοσίευμα για ΠτΔ και μεταναστευτικό

Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν για το μέγεθος ή το είδος των κινδύνων ή να έχουν διαφορετική προσέγγιση στο μεταναστευτικό και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό, αν όμως θέλουμε να διατηρήσουμε την όποια συζήτηση σε πολιτισμένα πλαίσια, θα πρέπει να αποφεύγουμε ακραίους, άτοπους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, είτε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε για τον κάθε πολίτη, αναφέρει ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του για το Μεταναστευτικό σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα του «Πολίτη», ο Υπουργός σημειώνει ότι
την περασμένη βδομάδα, ενόψει της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Τούσκ, τόνιζε  ότι «..Δεν μπορούμε πλέον (ως ΕΕ) να είμαστε διαιρεμένοι σε αυτούς που θέλουν να λύσουν το πρόβλημα των «παράνομων μεταναστευτικών ροών» και αυτούς που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για πολιτικό όφελος» και κάλεσε τα Κράτη Μέλη να σταματήσουν τα παιχνίδια. 

Σε επίσημο έγγραφο, προστίθεται, το οποίο κατατέθηκε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, στη Σύνοδο 28 Αρχηγών Κρατών τόνιζε ότι «(…)η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την «παράνομη μετανάστευση» μόνο με την πλήρη συμμετοχή των κρατών μελών» και πρότεινε, μεταξύ άλλων, πολιτικές για «αύξηση των επιστροφών των παράνομων μεταναστών, καθώς το σημερινό επίπεδο εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό». Πρότεινε, επίσης, «ένα ειδικό  χρηματοδοτικό μέσο, ειδικά προσανατολισμένο προς την εξάλειψη της «παράνομης μετανάστευσης»». 

Παράλληλα, αναφέρεται, σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Ν. Αναστασιάδη, για το μεταναστευτικό, με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του άλλου κεντρικού Ευρωπαϊκού Θεσμού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, υπογράμμιζε ότι η Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας «προβλέπει ότι η Τουρκία θα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί η διάνοιξη νέων οδών «παράνομης μετανάστευσης»,  είτε δια θαλάσσης, είτε από ξηράς».

"Οι πιο πάνω θέσεις βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη την Κυπριακή Κυβέρνηση. Κανείς, φυσικά, δεν κατηγόρησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά ούτε και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ακροδεξιές προσεγγίσεις, ούτε για «ρατσιστικά ατοπήματα» λόγω χρήσης  του όρου «παράνομη μετανάστευση», όπως το σημερινό δημοσίευμα του «Πολίτη»" αναφέρει ο Υπουργός Εσωτερικών. 

Σημειώνει ότι "ο όρος είναι, άλλωστε, θεσμοθετημένος σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε αντιπαραβολή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που χρησιμοποιεί τον όρο «παράτυπος μετανάστης» (irregular migrant), στο πλαίσιο σύστασης της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που πρεσβεύει ότι το «παράνομο» σκέλος αφορά την είσοδο, προτρέποντας σε χρήση του όρου «άτομα τα οποία εισήλθαν παράνομα (persons who entered illegally)».

Προσθέτει ότι ο όρος «παράτυπη μετανάστευση» χρησιμοποιείται και σε ορισμένες Ευρωπαϊκές Νομοθεσίες, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι νομικοί κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αμφιβολίες για την νομική του ορθότητα.

"Η ουσία δεν είναι, όμως το γλωσσάρι που προτείνουν ορισμένοι Οργανισμοί ή ΜΚΟς. Αναμφίβολα, για την Κύπρο, μια χώρα υπό κατοχή, θύμα του παράνομου εποικισμού των κατεχομένων, η οποία αποτελεί πλέον, συστηματικά και μεθοδευμένα, προορισμό μεταναστών μέσω Τουρκίας, το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που ήδη απασχολεί -και θα συνεχίσει ν’ απασχολεί- τους πολίτες.
Η τάση καταγράφεται με σαφήνεια, και καταδεικνύει την Κύπρο πρώτη πλέον χώρα, σε αναλογία πληθυσμού, στις αιτήσεις ασύλου" υπογραμμίζει στην ανακοίνωση. 

Ο Υπουργός σημειώνει ότι τόσο ο Πρόεδρος Γιούνκερ, όσο και ο Επίτροπος Αβραμόπουλος που επισκέφθηκε την Κύπρο την περασμένη βδομάδα, αναγνώρισαν την υπέρμετρη και δυσανάλογη πίεση που αντιμετωπίζουμε, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ιδιαίτερα για ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος, κίνδυνοι που μπορεί να είναι κοινωνικοί, οικονομικοί, δημογραφικοί, κίνδυνοι που άπτονται της ασφάλειας ή άλλοι.

"Ως Κυβέρνηση, ανησυχούμε σοβαρά για όλους αυτούς τους κινδύνους, όπως άλλωστε και η πλειονότητα των κυβερνήσεων και πολιτών στην Ευρώπη. Το θέμα δεν μπορεί να κρύβεται κάτω από το χαλί. Λαμβάνουμε μέτρα και σε Εθνικό Επίπεδο ενώ στην Ευρώπη επιδιώκουμε την συναίνεση και καταθέτουμε σαφείς θέσεις" αναφέρει.

Τέλος, ο Υπουργός σημειώνει ότι "μπορεί κάποιοι να διαφωνούν για το μέγεθος ή το είδος των κινδύνων ή να έχουν διαφορετική προσέγγιση στο μεταναστευτικό και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Αν όμως θέλουμε να διατηρήσουμε την όποια συζήτηση σε πολιτισμένα πλαίσια, θα πρέπει να αποφεύγουμε ακραίους, άτοπους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, είτε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε για τον κάθε πολίτη".

Δειτε Επισης

«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές