Δημοσκόπηση REPORTER: Όμηρος των συντεχνιών η κυπριακή κοινωνία

Βαθμό απροβίβαστο στη στάση που τηρούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στη διαμάχη τους με την Κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό της παιδείας βάζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, θεωρώντας ως υπεύθυνες για το αδιέξοδο που έχει προκύψει τις συντεχνίες.
 
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε για λογαριασμό του REPORTER το Γραφείο Ερευνών IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, οι εκπαιδευτικοί, και δη οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, δεν έχουν πείσει την κοινωνία για τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους αντιδρούν-απεργούν, την ίδια ώρα που στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συμπολίτες μας ενστερνίζονται την αναγκαιότητα όπως η Κυβέρνηση προχωρήσει με τον εξορθολογισμό της εκπαίδευσης.
 
Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό 73% πιστεύει πως ορθά η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με τον εξορθολογισμό της εκπαίδευσης, ενώ ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η άποψη των πολιτών ως προς τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον εξορθολογισμό.
 
Συναφώς, μόλις ένα 17% των πολιτών θεωρεί πως οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν επειδή νοιάζονται για το καλό του δημόσιου σχολείου, σε αντίθεση μ’ ένα 75%, που είναι πεπεισμένο πως αντιδρούν επειδή θίγονται τα εργασιακά συμφέροντα και κεκτημένα τους. Ταυτόχρονα, ένα άλλο 24% πιστεύει πως οι συντεχνίες αντιδρούν επειδή λειτουργούν έχοντας ως γνώμονα κομματικές σκοπιμότητες.
 
Για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ξεκάθαρη είναι και η εικόνα για το ποια πλευρά ευθύνεται για το αδιέξοδο το οποίο έχει προκύψει, αφού περίπου έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν ως υπεύθυνες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
 
Σύμφωνη, σε αντίθεση με τα όσα λένε οι συνδικαλιστικοί παράγοντες των εκπαιδευτικών, βρίσκουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών οι παρεμβάσεις του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στα δρώμενα τις εκπαίδευσης και οι επισημάνσεις του για τα κακώς κείμενα στον χώρο. Επτά στους δέκα πολίτες, θεωρούν πως ο Γενικός Ελεγκτής σωστά παρεμβαίνει και είναι υποχρέωσή του να το κάνει.
 
Εύρημα ιδιαίτερης σημασίας και ξεχωριστής αναφοράς είναι αυτό που αφορά στην άποψη των πολιτών για το κατά πόσο στην Κύπρο, ως κοινωνία-οικονομία, είμαστε όμηροι των συντεχνιών.
 
Περίπου έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν πως αυτό πράγματι συμβαίνει, ότι δηλαδή είμαστε όμηροι των συντεχνιών, αποτέλεσμα προφανώς της-στις πλείστες των περιπτώσεων-άτεγκτης και μη υπεύθυνης στάσης που τηρούν οι συντεχνιακοί παράγοντες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ REPORTER:  

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό
Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ