Τρίτη 20 Αυγ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Βγενόπουλος: Έκλεισε η ποινική υπόθεση Λαϊκής στην Ελλάδα

  23/02/2016 16:33
Βγενόπουλος: Έκλεισε η ποινική υπόθεση Λαϊκής στην Ελλάδα

Βγενόπουλος: Έκλεισε η ποινική υπόθεση Λαϊκής στην Ελλάδα

  23/02/2016 16:33
«Δικαιωμένος» εμφανίζεται ο πρώην ισχυρός άντρας της Λαϊκής Τράπεζας Αντρέας Βγενόπουλος, ο οποίος σε ανακοίνωση του αναφέρεται στην απόφαση της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών σύμφωνα με την οποία «δεν προκύπτουν ενδείξεις περί διάπραξης ποινικών αδικημάτων» και «η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο με αποτέλεσμα τη δημιουργία ευρωπαϊκού  δεδικασμένου». Ο Αντρέας Βγενόπουλος αναφέρει ότι «έχουν καταρρεύσει όλες οι εκ Κύπρου κατηγορίες»  και κάνει λόγο για  «σκευωρία που έχει στηθεί στην Κύπρο»
 
Ευρωπαϊκό… δεδικασμένο; 
 
Πάντως, σύμφωνα με νομικές πηγές του Reporter, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως «ευρωπαϊκό δεδικασμένο». Σύμφωνα νομική πηγή «η απόφαση ευρωπαικού δικαστηρίου είναι δεκτή από τα κυπριακά δικαστήρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δημιουργείται ευρωπαικό δεδικασμένο. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμỨ.

Αυτούσια η ανακοίνωση Βγενόπουλου

Κατέρρευσαν όλες οι εκ Κύπρου κατηγορίες και δικαιώθηκαν όλες οι θέσεις που κατά καιρούς έχω εκφράσει δημοσίως παρά τις θηριώδεις και συστηματικές προσπάθειες του Κυπριακού πολιτικοοικονομικού κατεστημένου να πείσει τους Κύπριους πολίτες περί του αντιθέτου.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η υπ΄αριθμ. 1/22-2-2016 απόφαση της αρμοδίας Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών η οποία περαίωσε Προκαταρκτική Εξέταση που διεξήχθη επί 3 περίπου έτη από διάφορους Εισαγγελείς σχετικά με καταγγελίες περί διάπραξης πιθανών ποινικών αδικημάτων που αφορούσαν την Λαϊκή Τράπεζα και τα στελέχη της κατά την περίοδο 2006-2011.  Σύμφωνα με την απόφαση, που εκτείνεται σε 800 σελίδες, δεν προέκυψαν ενδείξεις περί διάπραξης πιθανών αδικημάτων και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο με αποτέλεσμα τη δημιουργία ευρωπαϊκού  δεδικασμένου.

Κατά τη διάρκεια της Προκαταρκτικής Εξέτασης εξετάσθηκαν όλες οι κατηγορίες που εμπεριέχοντο στην ένορκη δήλωση του δικηγόρου κ. Α. Γλυκή, η οποία κατετέθη στα πλαίσια αγωγής της Λαϊκής Τράπεζας κατά μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου και για την οποία ήδη έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά του κ. Γλυκή και της κας Αντωνιάδη για ψευδορκία και απάτη επί δικαστηρίω.  Επίσης, εξετάσθηκαν όλοι οι εκ Κύπρου ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής και σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μεταξύ άλλων, και  περί μεγάλων δανείων που δήθεν δόθηκαν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, αλλά και κατηγορίες που αφορούσαν δήθεν παράνομες πράξεις κατά την περίοδο της εξαγοράς των μετοχών της HSBC από τη Marfinκαι τις εγκρίσεις που ακολούθως είχαν δοθεί από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου,κατηγορίες σχετικές με την διασυνοριακή συγχώνευση του 2011,καθώς και κατηγορίες δήθεν χρηματισμού του τότε Κεντρικού Διοικητή της Κύπρου μέσω παρένθετων προσώπων.  Τέλος, εξετάσθηκαν και οι υποθέσεις της αγοράς και διακράτησης Ελληνικών Ομολόγων, καθώς και της έκδοσης Αξιογράφων Κεφαλαίου.  Για άπαντα τα ανωτέρω θέματα η αρμόδια Εισαγγελεύςαπεφάνθη ότι δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις πιθανών ποινικών αδικημάτων.  

Να σημειωθεί ότι η Εισαγγελεύς έλαβε υπόψιν της μεγάλο αριθμό ειδικών Εκθέσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες παρεγγέλθησαν αρμοδίως για να εξετασθούν πολλά επιμέρους θέματα, καθώς και Έκθεση Ειδικού Πραγματογνώμονα ο οποίος διορίστηκε με εισαγγελική παραγγελία και γνωμοδότησε εφ΄όλων των προς εξέτασιν δανειοδοτήσεων και των λοιπών θεμάτων που του ζητήθηκαν. Τέλος, η Εισαγγελεύς εξέτασε και περίπου 3.000 έγγραφα που της απεστάλησαν ηλεκτρονικώς μέσω δικαστικής συνδρομής από τις Κυπριακές Αρχές, στα οποία δεν αναφέρονται οι κατηγορίες οι οποίες επί έτη διέρρεαν στην Κύπρο ως δήθεν ποινικά αδικήματα.  Αντίθετα στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται  και έγγραφες πληροφορίες περί ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών των δήθεν υπόπτων με το συμπέρασμα ότι ουδέν μεμπτόν προκύπτει, στοιχεία που επιμελώς απεκρύβησαν από την Κυπριακή κοινή γνώμη!

Αξίζει να τονιστεί ότι, εις το υλικό των ερευνών των Κυπριακών Αρχών που απεστάλη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, δεν υπήρχε κανένας ισχυρισμός ή τεκμηρίωση περί δανείων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις κατά τη χορήγησή τους, ενώ αντίθετα, η σχετική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία παρηγγέλθη αρμοδίως, αποδεικνύει ότι όλα τα δάνεια που χορηγήθησαν είχαν, κατά τη στιγμή της χορήγησής τους, σημαντικές υπερκαλύψεις.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη θέση που διετύπωσα παλαιότερα.  Η σκευωρία που έχει στηθεί στην Κύπρο θα καταρρεύσει και οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή της ΛΑΪΚΗΣ, δηλαδή τα όργανακαι οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναδειχθούν με την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Μέχρι τότε, οι προσπάθειες οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας να μετατρέψουν σε δήθεν ποινικά αδικήματα συνδυασμούς στοιχείων ενημερωτικών δελτίων και αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, παραβάσεις που ακόμη και αν είχαν διαπραχθεί, κατά το εφαρμοστέο Ελληνικό Δίκαιο δεν είναι αξιόποινες πράξεις και θα επέφεραν απλώς κυρώσεις κατά του νομικού προσώπου, στερούνται σοβαρότητος και επιδεινώνουν την θέση της Κύπρου στην εν εξελίξει Διαιτητική διαδικασία.
 
 
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας