Αυτά τα μνημεία θα αναστηλωθούν σε κατεχόμενα και ελεύθερη Κύπρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία, για τη διατήρηση και αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων τόσο στις ελεύθερες όσο και τις κατεχόμενες περιοχές. Ήδη τρία μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ προγραμματίζονται άλλα τρία για το επόμενο διάστημα.   Επιπλέον 11 μνημεία, βρίσκονται υπό εξέταση, προκειμένου να μπουν σε σειρά για αναστήλωση. Το Reporter σας παρουσιάζει τα σχέδια της επιτροπής για τις αναστηλώσεις έργων τόσο στο επόμενο διάστημα και σε κατοπινό στάδιο.   
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως από το 2012 μέχρι το 2015 έχουν ολοκληρωθεί περίπου 40 έργα, 20 σημαντικής πολιτιστικής αξίας και άλλα 20 μικρότερα (μικρών και άμεσων επεμβάσεων σε κοινότητες).
 
Έργα υπό εξέλιξη
 
Συνολικά τρία έργα βρίσκονται σε φάση αναστήλωσης ή συντήρησης. Και τα τρια βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές.
 
1. Η Μονή του Αποστόλου Αντρέα. Η διαδικασία αναστήλωσης ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη και κύρια φάση του έργου που αποτελείται από τον Ναό, τα κελιά στο πάνω επίπεδο και το Βυζαντινό εκκλησάκι προς την θάλασσα κοντά στο αγίασμα. Η φάση αυτή αναμένεται να αποπερατωθεί γύρω στον Σεπτέμβριο. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της συντήρησης της βόρειας πτέρυγας του συγκροτήματος, ενώ  θα ακολουθήσει επιδιόρθωση και ευπρεπισμός του περιβάλλοντος χώρου. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η συντήρηση των εικόνων της Μονής. Το όλο έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου €5 εκ.
 

2. Η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνικο. Η συντήρηση της Εκκλησίας άρχισε με πρώτη ενέργεια την προστασία και συντήρηση  των αγιογραφιών που βρίσκονται στο εσωτερικό του Ναού. Θα ακολουθήσει η επιδιόρθωση της στέγης και η γενικότερη συντήρηση. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου εννέα μήνες.
 

 
3. Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου. Το έργο συντήρησης του υπό κατάρρευση μοναστηριού άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο. Θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων αφορά τον ίδιο τον Ναό. Η πρώτη ενέργεια συντήρησης αφορά τη προστασία των τοιχογραφιών μέσα στον Ναό και θα ακολουθήσει η συντήρηση του Ναού συνολικά. Ακολούθως θα συντηρηθεί το βόρειο μοναστικό συγκρότημα και το συνοδικό και στη συνέχεια θα γίνει η στήριξη της κύριας πύλης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 12 περίπου μήνες και το κόστος προϋπολογισμού ανέρχεται  περίπου στις  €730,000-750,000.
 

            
Τρία έργα στα σκαριά
      
Στο μεταξύ, πολύ σύντομα προγραμματίζονται τα ακόλουθα έργα, για τα οποία έχουν ετοιμαστεί ή αποπερατώνονται οσονούπω οι αναγκαίες αρχιτεκτονικές / τεχνικές μελέτες:
 
1. Το συγκρότημα έργων συντήρησης στην Αμμόχωστο:
  • Τμήμα των Τειχών της Παλιάς Πόλης
  • Οι Εκκλησίες στο χώρο του Προμαχώνα Μαρτινέγκο (Martinengo) [St Anne’s, St Mary’s, Church of Carmelites and Tannery Mosque]
  • Η Πύλη Ράβελιν (Land Gate)

2. Το συγκρότημα αρχαιολογικών χώρων Ριζοκαρπάσου (Αγίου Φίλωνα / Αφέντρικας /  Αγίου Γεωργίου / Αγίας Τριάδας

3. Το συγκρότημα των έργων της Πάφου (Μιναρές μεγάλου τεμένους Πόλης Πάφου, το Λουτρό της Πάφου και των τεμενών Αγίου Ιωάννη και Αγίου Νικολάου.   
 
 
Έργα επί χάρτου…
 
Στο μεταξύ, υπό εξέταση βρίσκεται η αναστήλωση/συντήρηση 11 ακόμη μνημείων.  Η τεχνική επιτροπή εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.  Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα αυτά βρίσκονται στο στάδιο πρώτης εξέτασης για καθορισμό προτεραιοτήτων. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη προσφορών για την τεχνική μελέτη και ακολούθως θα καθοριστεί η διαδικασία εκτέλεσης εργασιών συντήρησης.
 
 Πρόκειται για τα εξής μνημεία.
 
  • Η Παναγία της Ασσιας
  • Η εκκλησία του Αγίου Ανδρονίκου στην Κυθραία
  • Το Λουτρό στη Λεμεσό
  • Τα Παλιά Τ/Κ σχολεία στον Κοτσιάτη, Πόλη Χρυσοχούς και Μαρί
  • Η Εκκλησία του Αγίου Αρτέμων στο Ορνίθι / Αφάνια 
  • Η Εκκλησία του Αγίου Σέργιου στην Νέτα
  • Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Άρδανα
  • Η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Γιαλούσα 
  • Το διατηρητέο αρχοντικό στα Λιμιά Αμμοχώστου
  • Η πύλη των τειχών της Αμμοχώστου
  • Οι Νερόμυλος στα Βράτσια, στη Μαλιά, Πάφου, και στα Λιμιά Αμμοχώστου 

 
maria.stylianou@imhbusiness.com
 

 

  
 
 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου