Εξηγήσεις μέσω Βουλής για την αποφυλάκιση παιδεραστή ζητούν Χαραλαμπίδου-Ερωτοκρίτου

Την άμεση συζήτηση του τροποποιητικού νόμου για τις αυξημένες αρμοδιότητες της Αρχής Εποπτείας για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ώστε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ζητεί με σημερινή επιστολή της στον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου σημειώνοντας ότι η απονομή προεδρικής χάρης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα στο Σύνταγμα, αλλά «κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα δεν έδωσε προεδρική χάρη σε άτομο που καταδικάστηκε για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων».
 
Δεδομένου ότι το Σύνταγμα δεν καθορίζει κριτήρια ή περιορισμούς για την άσκηση αυτού του δικαιώματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πρέπει οι κυβερνώντες να μας εξηγήσουν στη βάση ποιας διαδικασίας υιοθετήθηκαν κριτήρια που διαχωρίζουν ηλικιακά τα ανήλικα σεξουαλικά κακοποιημένα θύματα, πρόσθεσε η κ. Χαραλαμπίδου.
 
Σε δήλωσή της στη Βουλή, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι το τραύμα στην ψυχή ενός παιδιού, είτε κάτω των 13 είτε στα 16 του, στιγματίζει την ψυχολογία του για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  ανέφερε, δεν είναι υποχρεωμένος να ασκήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα και το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι νομικό αλλά «ξεκάθαρα πολιτικό».
 
Στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών η κ. Χαραλαμπίδου επισημαίνει ότι υπήρξε διαβούλευση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπήρξε συμφωνία με τον Υπουργό σε όλα τα σημεία και απέμενε η ενσωμάτωση των νέων προνοιών και ο νομοτεχνικός έλεγχος του διαμορφωθέντος από την Νομική Υπηρεσία.
 
Στη δήλωσή της είπε ότι ανάμεσα στις πρόνοιες που πρότεινε είναι όπως ο θύτης μετά την αποφυλάκισή του μετακινείται δια νόμου, εάν η κατοικία του γειτνιάζει με πάρκα ή σχολεία, αλλά και μηχανισμός παρακολούθησης τουριστών που βρίσκονται καταγεγραμμένοι ως παιδεραστές στο μητρώο της χώρας τους, σημειώνοντας ότι η Ιντερπόλ μας ειδοποιούσε αλλά στην Κύπρο δεν υπάρχει μηχανισμός για την παρακολούθησή τους εδώ. Θα ζητήσει επίσης, πρόσθεσε, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αυτό να έχει ένα χρόνο αναδρομική ισχύ.
 
Ζητεί δε όπως στην νομοθεσία περιληφθεί πρόνοια ότι πριν την αποφυλάκιση του θύτη, το θύμα και η οικογένειά του να ενημερώνονται για το γεγονός.
 
Υπέρ της άμεσης ενσωμάτωσης στις πρόνοιες της Αρχής Εποπτείας για την υποχρεωτική παρακολούθηση του θύτη σεξουαλικών αδικημάτων ώστε να μπορεί «αυτή η πολιτεία να έχει ένα πέπλο προστασίας για τα θύματα ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της ποινής φυλάκισης», τάχθηκε και η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου λέγοντας ότι θα θέσει το θέμα στην Επιτροπή Νομικών.
 
Η οποιαδήποτε αναβάθμιση ή ενσωμάτωση νέων προνοιών για την Αρχή Εποπτείας δεν μπορεί να καταργήσει ή αναιρέσει οποιαδήποτε βοήθεια ή εύνοια δοθεί σε αυτούς εγκληματίες που εκπηγάζουν από τα συνταγματικά δικαιώματα του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.
 
Η κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε έκπληξη και λύπη για την απόφαση να δώσει προεδρική χάρη. «Την ώρα που η κοινωνία απαιτεί την μεγαλύτερη και καλύτερη προστασία των παιδιών μας, την ώρα που η Βουλή θεσπίζει αυστηρότερα πλαίσια και νόμους για την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει να ευνοήσει με την προεδρική χάρη έναν παιδεραστή».
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου
Συζήτησαν για Ακάμα και περιοχές Νατούρα Οικολόγοι και Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τις επόμενες ημέρες αναμένει η Βουλή τη νέα πρόταση για το «Θυμέλη»