Έδωσαν τον Χαμπιαούρη στην αστυνομία οι δάσκαλοι-Στ' άκρα η σύγκρουση

Εκπρόσωποι της ΠΟΕΔ μετέβησαν σήμερα το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων τους στα σχολεία όπου έχουν τοποθετηθεί, σε κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς και προχώρησαν σε καταγγελίες σε βάρος του Υπουργού Παιδείας για παρεμπόδιση των συνδικαλιστικών τους ελευθερίων και δικαιωμάτων.
 
Όπως ανέφεραν, οι συνδικαλιστικές τους αυτές ελευθερίες είναι βασισμένες σε διεθνείς νομοθεσίες, σε διεθνείς συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών, σε κυπριακή νομοθεσία η οποία βασίζεται στις συμβάσεις και σε συμφωνίες μεταξύ της οργάνωσης και του Υπουργείου Παιδείας, «που έχουν καταπατηθεί βάναυσα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατήγγειλαν στην αστυνομία τον Χαμπιαούρη για τον συνδικαλιστικό χρόνο
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρέχουν να κάνουν τις δουλειές των εκπαιδευτικών οι γονείς
 
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, συνοδευόμενος από τον Γενικό Ταμία της οργάνωσης Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, προσήλθαν στον Αστυνομικό Σταθμό του Αγίου Ιωάννη και προέβησαν σε ονομαστική καταγγελία, η οποία, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, καλύπτει όλους.
 
«Έχουμε και τα έγγραφα που θα δώσουμε. Είναι η ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, η γνωμάτευση του νομικού μας συμβούλου και η ευρωπαϊκή και κυπριακή νομοθεσία», είπε, σε σχετική ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων(ΚΥΠΕ).
 
Προσερχόμενος στον Αστυνομικό Σταθμό Αγ. Ιωάννη στη Λεμεσό, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι μετέβησαν μαζί με τον Γενικό Ταμία της ΠΟΕΔ, για να προβούν σε καταγγελία σχετικά με τον συνδικαλιστικό χρόνο των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ο οποίος σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει καταργηθεί και δεν τους έχει δοθεί τίποτα στο χέρι, που να διαφοροποιεί την προηγούμενη κατάσταση.
 
«Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι, βασιζόμενοι στις διεθνείς συμβάσεις, στην κυπριακή νομοθεσία και στις συμφωνίες που έχουμε μεταξύ μας με το Υπουργείο Παιδείας, να καταγγείλουμε το γεγονός ότι με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει καταπατηθεί κατάφωρα το δικαίωμα των εκπαιδευτικών οργανώσεων να συνδικαλίζονται», συμπλήρωσε.
 
Σε ερώτηση αν σε καταγγελία θα προβούν και άλλοι εκπαιδευτικοί, ο κ. Χαραλάμπους απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι έχει μια ακόμη αντιπροσωπεία στη Λευκωσία που κάνει αντίστοιχη καταγγελία, αλλά, όπως είπε, «δεν είναι ποσοτικό το θέμα, και μία να γινόταν ήταν αρκετό, γιατί με τη γνωμάτευση του νομικού μας συμβούλου χρειαζόταν έστω μια καταγγελία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μετά σε προσφυγές και στα κυπριακά δικαστήρια, αλλά κυρίως στο ευρωπαϊκό δικαστήριο».
 
«Δημόσια τα είπαμε, τα ανακοινώσαμε, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση», σημείωσε, και ανέφερε ότι αυτή η ενέργεια θα σφραγίσει την επόμενη πράξη.
 
«Για τα υπόλοιπα θέματα, επειδή έχουν παρθεί αποφάσεις χωρίς θεσμικό διάλογο και εκεί υπάρχει θέμα νομικό και πιστεύουμε με τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου θα γίνει και εκεί καταγγελία, τουλάχιστον στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ότι έχει παραβιαστεί ο θεσμικός διάλογος που είναι κάτι πολύ σημαντικός στην Ε.Ε. αυτό», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς αν τηρήθηκαν από τα μέλη τους όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο της ΠΟΕΔ, ο κ. Χαραλάμπους απάντησε καταφατικά.
 
«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα μέτρα ήταν κυρίως συμβολικά . Θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό Παιδείας ότι τα σχολεία με τις αποφάσεις τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν φέτος όπως λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια.
 
Υπάρχει πρόβλημα ξεκάθαρο και πρέπει να το κατανοήσουν. Ήταν κυρίως συμβολικά τα μέτρα. Τα μέτρα τα οποία θα είναι εκείνα που θα κάνουν αίσθηση , είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν μετά τις Γενικές Συνελεύσεις της Τετάρτης», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα