Μαύρη ημέρα, με λευκή απεργία-Στα σχολεία φορτωμένοι μέτρα οι εκπαιδευτικοί

Η ολομέτωπη σύγκρουση του καλοκαιριού από σήμερα παίρνει σάρκα και οστά εντός των σχολείων. Οι καθηγητές προσέρχονται στα σχολεία έχοντας στους χαρτοφύλακες τους δέσμη μέτρων που αποφασίστηκαν από τις γραμματείες των εκπαιδευτικών οργανώσεων και τα οποία βραχυκυκλώνουν την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.
 
Υπουργείο Παιδείας και Εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή, έμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή κατάσταση που δημιουργήθηκε.
 
ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο τα μέτρα τα οποία θα λάβουν «μετά τις μονομερείς και ετσιθελικές» όπως τις χαρακτηρίζουν αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικές οργανώσεις καλούν τα μέλη τους να δημιουργήσουν ομάδες αγώνα εντός των σχολείων, να μην παραστούν στα σεμινάρια που οργανώνει αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας, να μην αναλάβουν καθήκοντα υπευθύνου τμήματος ή άλλων επιτρόπων και γενικά να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που έχουν να κάνουν με εξωδιδακτικές δραστηριότητες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα 39 μέτρα που ανακοινώθηκαν επίσημα από τους καθηγητές
 
Θέλουν έγκριση και για απεργία
 
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των μέτρων που αποφάσισαν οι συντεχνίες έχουν να διαδραματίσουν και οι διευθυντές των σχολείων, αφού μεταξύ άλλων θα αποστείλουν επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας πιστοποιητικά καταλληλότητας των σχολικών μονάδων.
 
Η ερχόμενη Τετάρτη θεωρείται για τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σημαντική μέρα αφού ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ θα διενεργήσουν δημοψηφίσματα εντός των σχολικών μονάδων, ζητώντας από τα μέλη τους, την εξουσιοδότηση για να λάβουν και απεργιακά μέτρα. Την ίδια ώρα η ΠΟΕΔ έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση όπου θα ζητήσει ανάλογη εξουσιοδότηση από τους δασκάλους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα μέτρα της ΠΟΕΔ
 
Αναπόφευκτα τα προβλήματα
 
Τα μέτρα των εκπαιδευτικών, όπως υπογράμμισαν και οι Προέδροι των οργανώσεων ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ έχουν ως στόχο τον αποκλεισμό του υπουργείου (σ.σ μεταξύ των μέτρων είναι και η μη ανάγνωση του μηνύματος του Υπουργού), και την όσο το δυνατό μικρότερη εμπλοκή των μαθητών.
 
Όπως ανέφεραν και οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων, τα μέτρα δεν ήταν και δεν είναι ο αυτοσκοπός, όμως θα θέσουν σε περιπέτειες όλους τους εμπλεκόμενους στα σχολεία.
 
Εξάλλου ο Χάρης Χαραλάμπους, ΓΓ της ΠΟΕΔ, χαρακτήρισε τη σημερινή μαύρη ημέρα στην ιστορία του συνδικαλισμού στην Κύπρο. 

 Καταγγέλλουν τον Χαμπιαούρη στην Αστυνομία
 
Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε ανάμεσα στα μέτρα που έλαβαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι η καταγγελία του Υπουργού Παιδείας στην αστυνομία για παραβίαση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.
 
Για αυτό το λόγο, οι γραμματείες των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αύριο μετά το μεσημέρι θα μεταβούν σε αστυνομικούς σταθμούς για να προβούν σε καταγγελίες κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη για παραβίαση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.
 
Παράλληλα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα προχωρήσουν μέσω του νομικού τους συμβούλου σε νομικές προσφυγές για την ανατροπή των αποφάσεων της Κυβέρνησης, σε καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καταστρατήγηση του Κοινωνικού Διαλόγου, καθώς και στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) για παραβίαση των Συμβάσεων Εργασίας. 
 
Εξάλλου σε ανάρτηση του Γ.Γ. της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους σημειώνει πως η σημερινή ημέρα είναι η χειρότερη έναρξη σχολικής χρονιάς «που βιωσαμε ως εκπαιδευτικοί».

«Σήμερα με τις παράνομες και ετσιθελικές αποφάσεις τους, κρατούν σκόπιμα κλειστά τα Γραφεία της ΠΟΕΔ και των άλλων Εκπαιδευτικών Οργανώσεων για τα 13000 μέλη τους, την ώρα λειτουργίας των σχολείων!
Αυτό αποτελεί ωμό εκβιαμό και ντροπή για τη Δημοκρατία».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών