Άκαρπες οι προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στην εκπαίδευση

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα επί της ουσίας ολοκληρώθηκε η σημερινή κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών για άρση του αδιεξόδου και τερματισμού της κρίσης στην εκπαίδευση.
 
Μιλώντας κατά τη συνεδρία, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης κάλεσε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να αποδεχθούν την νέα πρόταση που υπέβαλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου, με τις συντεχνίες ωστόσο να την απορρίπτουν και να δηλώνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος ενόσω δεν αποσύρονται από πλευράς Κυβέρνησης τα μέτρα για τον εξορθολογισμό, που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου.
 
Πρόταση για άρση της κρίσης στην παιδεία κατέθεσε εξάλλου σήμερα ενώπιον των Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας το ΔΗΚΟ, διά του βουλευτή του κόμματος Πανίκου Λεωνίδου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δεν έγινε συζήτηση επί της συγκεκριμένης πρότασης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά περιλαμβάνει η πρόταση του ΔΗΚΟ για άρση της κρίσης στην παιδεία

Από πλευράς οργανωμένων γονιών, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών των Συνδέσμων Γονέων της Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου κάλεσε όλες τις πλευρές να δώσουν λύση στο πρόβλημα και να μην θυματοποιηθούν οι μαθητές, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων Κώστας Γιάγκου, τάχθηκε υπέρ των εκπαιδευτικών και της αξίωσής τους για απόσυρση των μέτρων της Κυβέρνησης.
 
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος προήδρευσε της κοινής συνόδου των Επιτροπών, κάλεσε στο γραφείο του για διαβουλεύσεις τον υπουργό Παιδείας και τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών.
 
Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο πρόεδρος της Βουλής είχε αναφέρει πως θα κρίνει αν και πότε οι ιδέες και συμπεράσματα στα οποία θα έχει καταλήξει, μετά και τα όσα θα ακούσει σήμερα, θα διαμορφωθούν σε κάποιας μορφής πρόταση.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, και απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως αν δεν προχωρήσει ο εξορθολογισμός, σε λίγα χρόνια ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας θα αρκεί μόνο για τους μισθούς.
 
Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο Κώστας Χαμπιαούρης απηύθυνε θερμή έκκληση όπως πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει εντατικός διάλογος για να ανοίξουν τα σχολεία όπως πρέπει.
 
«Διέξοδος σε αυτό», τόνισε, «είναι η χθεσινή βελτιωμένη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που καλώ όλες τις πλευρές να την υιοθετήσουν. Επιλύοντας όλες τις διαφορές, δίνοντας θέση στο διάλογο, θα δώσουμε χαρά στα παιδιά μας. Ευελπιστώ οι πόρτες του διαλόγου να παραμείνουν ανοιχτές».
 
«Τις φρονίμοις ολίγα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, αρκούμενος να αναφέρει πως θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση των εκπαιδευτικών οργανώσεων εντός της ημέρας.
 
Σημειώνεται πως στις δέκα αύριο το πρωί, ΟΕΛΜΕΚ και η ΟΛΤΕΚ, θα έχουν συνάντηση με τον Σύνδεσμο Διευθυντών Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ, στους οποίους θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση επί των μέτρων που θα προτείνουν οι δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις, στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Τετάρτης, 5 Σεπτεμβρίου. Ανάλογη συνάντηση με τους Διευθυντές Σχολείων Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης είχε προχθές η ΠΟΕΔ.
 
Εντάσεις και παρατράγουδα
Από τη σημερινή κοινή συνεδρία των Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας δεν έλειψαν οι εντάσεις, όπως και τα παρατράγουδα, με κορυφαίο την ενέργεια του αντιπροέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Παντελή Νικολαΐδη να προβεί, την ώρα που μιλούσε ο Γενικός Ελεγκτής, σε ανάρτηση στο facebook κάνοντας λόγο για… παπαριές.
 
Η ανάρτηση αυτή του κ. Νικολαΐδη, η οποία περιήλθε στην αντίληψη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και την οποία ο Γενικός Ελεγκτής ανέγνωσε ενώπιον της Επιτροπής, προκάλεσε την αποβολή του από τη συνεδρία.
 
Λίγο αργότερα, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ απέσυρε από την ανάρτηση την επίμαχη αναφορά του, ενώ λαμβάνοντας ακολούθως τον λόγο ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιάννος Σωκράτους ξεκαθάρισε πως δεν εκφράζουν την ΟΕΛΜΕΚ οι οποιεσδήποτε ύβρεις και χαρακτηρισμοί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανάρτηση περί παπαριών που έφερε την αποβολή του αντιπροέδρου της ΟΕΛΜΕΚ
 
Οι μαθητές
Την παράσταση κατά τη κοινή συνεδρία των Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας έκλεψε η τοποθέτηση του πρόεδρου της Παιδοβουλής Παρασκευά Χατζήκκου, ο οποίος σε έντονο ύφος κάλεσε άπαντες να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, να πρυτανεύσει η λογική και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να βρουν άμεσα λύσεις.
 
Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του, ο κ. Χατζήκκος εισέπραξε το χειροκρότημα πολλών εκ των συμμετεχόντων στη συνεδρία.
 
Από την πλευρά του, o εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ Μάριος Χατζηηλία διαμήνυσε πως οι μαθητές θα στηρίξουν μέχρι τέλους τον αγώνα των καθηγητών τους. «Το ίδιο έκανε και σ’ εμάς το Υπουργείο για τους ενδοσχολικούς κανονισμούς», ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Δειτε Επισης

Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ