Παίρνει διεθνείς διαστάσεις το ζήτημα με το Γλωσσάρι - Επιστολή διαμαρτυρίας 238 δημοσιογράφων

Επιστολή- διάβημα διαμαρτυρίας για τη δημιουργία του «Γλωσσαρίου», την οποία υπογράφουν 238 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτό «υποσκάπτει την ελευθερία του Τύπου και συνεργεί στην παραχάραξη ιστορικών γεγονότων στην Κύπρο», απεστάλη την Πέμπτη στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και το Γραφείο Ελευθερίας του ΟΗΕ.
 
Ανακοίνωση από την ομάδα των διαφωνούντων με το «Γλωσσάρι» αναφέρει ότι ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι ο επίτιμος πρόεδρος και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Ανδρέας Καννάουρος και ο πρώην πρόεδρος Αντώνης Μακρίδης και ότι η επιστολή θα αποσταλεί στη συνέχεια σε διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και μέσα ενημέρωσης.
 
Στην επιστολή-διάβημα διαμαρτυρίας αναφέρεται ότι «οι δημοσιογράφοι της Κύπρου, εκφράζουμε έντονη αποδοκιμασία για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε το όνομα μας από τον ΟΑΣΕ και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στη διαδικασία δημιουργίας ενός γλωσσικού εργαλείου που υποσκάπτει την ελευθερία του Τύπου και συνεργεί στην παραχάραξη ιστορικών γεγονότων στην Κύπρο».
 
Αναφέρουν ότι το «Γλωσσάρι για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» δημοσιογράφους που φέρει την υπογραφή του ΟΑΣΕ είναι ένα σοβαρό κι επικίνδυνο ατόπημα για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων γιατί  «η δημιουργία μιας λίστας με επιλεγμένες λέξεις για τους δημοσιογράφους συνιστά πλήγμα για την ελευθερία του λόγου μιας και επιδιώκει να δώσει εκφραστική κατεύθυνση στους λειτουργούς του Τύπου, κατά παράβαση όλων των διεθνών κανόνων δεοντολογίας και ελευθεροτυπίας».
 
Προσθέτουν ότι «η δημιουργία ενός τέτοιου εγγράφου συνιστά παραβίαση των όρων εντολής του ΟΑΣΕ», υποστηρίζουν ότι «το Γλωσσάρι πέρα από άστοχο ως ιδέα, δημιουργήθηκε με εντελώς αντιεπιστημονικό, μη έγκυρο, αλλά και μεροληπτικό τρόπο, απηχεί τις προσωπικές απόψεις τεσσάρων ανθρώπων από τους οποίους μόνο μία είναι δημοσιογράφος και ότι η σφραγίδα του ΟΑΣΕ του έδωσε εντελώς αυθαίρετα κύρος και αξιοπιστία, η οποία δεν προέκυψε σε καμία περίπτωση μέσα από τις διαδικασίες συγγραφής του».
 
Αναφέρουν, επίσης, ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους δημοσιογράφους της Κύπρου και ότι «η κίνηση αυτή συνιστά επίσης παρέμβαση του ΟΑΣΕ στον ευρύτερο διάλογο που αναπτύσσεται για επίλυση του Κυπριακού και ιδιαίτερα αφού αυτό προέκυψε χωρίς την ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια απευθείας συνεννόηση του ΟΑΣΕ με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου».
 
Στην επιστολή / διάβημα αναφέρουν ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, κατόπιν πιέσεων μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων με τη μορφή συλλογής υπογραφών διαμαρτυρίας, ανακοίνωσε ότι δεν υιοθετεί το Γλωσσάρι και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ άτοπη».
 
Καταλήγοντας, αναφέρουν ότι «ι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι δεν αντιμετωπίζουν δυσκολία επικοινωνίας και ουδέποτε ζήτησαν μεσολάβηση και ειδικό λεξιλόγιο για να επικοινωνήσουν. Επίσης και η πραγματοποίηση συναντήσεων σε επίπεδο επαγγελματικών οργανώσεων και ανοικτών συζητήσεων για ζητήματα που αφορούν το επάγγελμα και τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, υπήρξε διαχρονική πρακτική».
 

Δειτε Επισης

Έπεσαν οι τιμές των καυσίμων, έρχεται νέα ανάσα για τους καταναλωτές-Το παράδοξο με αμόλυβδη 95 και 98
Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά και νέα στεγαστικά σχέδια ανακοινώνονται εντός ημερών
Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΤΕΠΑΚ
Ένταξη πολιτισμού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο προωθεί το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Μέχρι τις 26 Μαΐου η δημόσια διαβούλευση για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Απόδοση ευθυνών για Ακάμα ζητά από Πρόεδρο η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου
Ζητούν πρωτόκολλο για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στα σχολεία οι γονείς Προδημοτικής
Εκδηλώσεις στην Πάφο για επέτειο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Βία στα σχολεία και στελέχωση των ΚΙΕ θέτουν ενώπιον Χριστοδουλίδη οι καθηγητές
Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα