Ζητούν απολαβές που αγγίζουν μέχρι και το μισό εκατομμύριο ευρώ οι γιατροί

Υπερβολικές αξιώσεις όσον αφορά τις αποζημιώσεις τους με την ένταξή τους στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) εγείρουν οι ιδιώτες γιατροί, κάνοντας μάλιστα λόγο στις διάφορες δημόσιες παρεμβάσεις τους για μείωση που θα επέλθει στις απολαβές τους μέχρι και 70%.
 
Πρόκειται, ωστόσο, για επιχειρηματολογία που συνιστάται σε κινδυνολογία και που απορρίπτεται κατηγορηματικά-βάσει των μελετών του-από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ).
 
Απτό παράδειγμα των υπερβολικών αξιώσεων που εγείρονται από τους ιδιώτες γιατρούς αποτελούν οι αποζημιώσεις των προσωπικών ιατρών για παιδιά, για τους οποίους, ενώ ο ΟΑΥ προτείνει όπως για μέσο όρο 875 δικαιούχων το μέσο ετήσιο εισόδημά τους ανέρχεται στις 100 χιλιάδες ευρώ, οι γιατροί αξιώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανερχόμενο στις 160 χιλιάδες ευρώ.
 
Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τον ΟΑΥ, ημερομηνίας 21 Ιουλίου 2018, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος(ΠΙΣ) ζητά όπως η κατά κεφαλήν αμοιβή των προσωπικών ιατρών για παιδιά αυξηθεί από 80 σε 150 ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει σε μέσο ετήσιο εισόδημα ανά δικαιούχο στα 185 ευρώ και κατ’ επέκταση μέσο ετήσιο εισόδημα τα 160.000 ευρώ για 875 δικαιούχους, από τις 100.000 ευρώ που είχαν προταθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (σ.σ. αύξηση της τάξης του 61%).
 
Την ίδια ώρα, όσον αφορά τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες (γενικούς ιατρούς), ενώ ο ΟΑΥ προτείνει μέσο ετήσιο εισόδημα 112 χιλιάδες ευρώ για 1300 δικαιούχους, οι γιατροί αξιώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 190 χιλιάδες ευρώ για 1300 δικαιούχους.
 
Στην ίδια επιστολή του, ημερομηνίας 21 Ιουλίου, ο ΠΙΣ ζητά συγκεκριμένα όπως η κατά κεφαλήν αμοιβή των προσωπικών ιατρών για ενήλικες αυξηθεί από 60 σε 120 ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει σε μέσο ετήσιο εισόδημα ανά δικαιούχο στα 146 ευρώ, και κατ’ επέκταση μέσο ετήσιο εισόδημα τα 190,000 ευρώ για 1300 δικαιούχους, από τις 112.000 ευρώ που είχαν προταθεί από τον Οργανισμό (σ.σ. αύξηση της τάξης του 70%).
 
Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει των προτάσεων του ΟΑΥ, το μέσο ετήσιο εισόδημα για ένα προσωπικό γιατρό για παιδιά ή για ένα προσωπικό γιατρό για ενήλικες που θα φθάσει το μάξιμουμ των 2500 δικαιούχων, δύναται ν’ ανέλθει περίπου στις 285 και 360 χιλιάδες αντίστοιχα, με τους γιατρούς ωστόσο-μέσα από τις προαναφερθείσες αξιώσεις τους- ν’ ανεβάζουν το ύψος του μέσου ετήσιου εισοδήματος, σε μια τέτοια περίπτωση, σε ποσό που αγγίζει σχεδόν το μισό εκατομμύριο ευρώ.   

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία