LIVE: Στην μία αύριο το μεσημέρι η κοινή συνεδρία των Επ. Εργασίας-Παιδείας

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής μεταφέρθηκε η διαμάχη μεταξύ Κυβέρνησης και εκπαιδευτικών οργανώσεων, μετά και την οριστική ρήξη που έφερε η απόρριψη των νέων προτάσεων του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
 
Ενώπιον της Επιτροπής, η οποία άρχισε στις 9 το πρωί, βρίσκονται τόσο ο Υπουργός Παιδείας, όσο και οι εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
 
Το κείμενο ανανεώνεται 
*Για την μία αύριο το μεσημέρι κλείδωσε η κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας. 
 
*Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη έχουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. 
 
*O ΔΗΣΥ ζητά όπως η κοινή συνεδρίαση γίνει στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή.
 
*Λόγω της προχωρημένης ώρας, διακόπτεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας. Αποφασίστηκε όπως γίνει κοινή συνεδρίαση Επιτροπής Εργασίας-Επιτροπής Παιδείας. Σημειώνεται πως είχε συγκληθεί για αύριο το μεσημέρι έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, η οποία ωστόσο αναβάλλεται, προκειμένου να συνέλθουν από κοινού Επιτροπή Παιδείας και Επιτροπή Εργασίας σε ημέρα και ώρα που θα καθοριστούν αργότερα.  
 
*Ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεων των βουλευτών.
 
*Έκκληση του βουλευτή Γιώργου Γεωργίου του ΑΚΕΛ  σε Χαμπιαούρη  για να μεταβεί στο Προεδρικό για μια ύστατη προσπάθεια διαλόγου
 
*Ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις από τις δυο πλευρές και αρχίζουν οι ερωτήσεις των βουλευτών.
 
* Ο Παναγιώτης Λυσάνδρου, πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, ανέφερε με την σειρά του ότι «το να πάρουμε απεργιακά ή άλλα μετρά, μακρινή σημασία έχει… Μεγαλύτερη σημασία έχει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία. Πρέπει να εκτονωθεί η κρίση».
 
*Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ανέφερε ότι «πρώτα από όλα εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμα και τώρα να αποδεχτούμε την πρόταση για να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να βρεθεί μια λύση».
 
Όπως είπε, «τα μετρά που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση δεν ακουμπούν την ποιότητα. Η καταστρατήγηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών μας έφεραν έως εδώ. Στις 2 Ιουλίου ακούσαμε πράγματα και θαύματα. Ακούσαμε προτάσεις προφορικά και τους ζητήσαμε κάτι γραπτώς. Μας είπαν θα έχουμε την Τετάρτη. Περιμέναμε το κείμενο να έρθει στις 4 Ιουλίου και πήγαν στο υπουργικό και έφεραν αυτά τα πράγματα».  
 
*Σωκράτους: Δεν είπαμε ποτέ ότι τα θέματα είναι εκπαιδευτικά. Τα διαχωρίζουμε σε εκπαιδευτικά και εργασιακά. Στις 29 Ιουνίου πήραμε κλήση από το γραφείο του Υπουργού. Πήγαμε και είχαμε μίση ώρα συνάντηση και διάλογο η κάθε οργάνωση. Πήγαμε μια μια οργάνωση και μας είπαν την Τέταρτη ότι θα πάνε Υπουργικό. Δεν μας είπαν ποτέ ότι θα πάρουμε μια εβδομάδα παράταση. Σήμερα το ακούμε αυτό».
 
*Από την πλευρά του ο Γιάννος Σωκράτους, πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, ανέφερε ότι είναι «καλοδεχούμενη η κάθε πρωτοβουλία για να ανοίξουν ομαλά τα σχολεία. Ακουστήκαν κάποια πράγματα που με έχουν ενοχλήσει».  Ο κ. Σωκράτους αναφέρεται στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, παραθέτοντας τη δική του θέση.
 
* Ερωτηθείς ο κ. Χαμπιαούρης εάν αποσύρονται τα μέτρα της Κυβέρνησης προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος, ο Υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι δεν αποσύρονται.
 
«Ζητούμε να κατατεθεί μελέτη η οποία ζητήθηκε από τον προηγούμενο Υπουργό από εμπειρογνώμονα για τις σπατάλες», λέει ο κ. Φακοντής.
 
*Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ανέφερε ότι «θα κάνει ο καθένας πολιτικές τοποθετήσεις του και ας απαντήσει ο λαός».
 
 
*Τον λόγο πήρε ο Γιώργος Περδίκης ο οποίος ανέφερε ότι «τα 3|4 αυτών που είπε ο Υπουργός δεν είναι μέσα στην απόφαση», σχολιάζοντας «πού σου νέφκω που πάεις»
 
*Χαμπιαούρης: Δεν υπήρχε πρόθεση να φιμώσουμε κανένα
 
*Χαμπιαούρης: «Αναφέρομαι σε γεγονότα και σκιαγραφώ την εικόνα χωρίς να αναφέρομαι σε πρόσωπα», ανέφερε ο κ. Χαμπιαούρης, τονίζοντας στην Επιτροπή ότι «δεν έχω λόγο να λέω ψέματα».
 
«Μετά πήραμε στο Υπουργικό τις προτάσεις. Προσπαθήσαμε να κάνουμε διάλογο, δεν πέτυχε. Πήγαμε στον Πρόεδρο  ο οποίος είπε τις προτάσεις και δεν έχω πρόβλημα να τις αλλάξω. Φέρτε αντιπροτάσεις τους είπε. Φύγαμε στις 27 και έλεγαν ότι δεν κατάλαβαν το θέμα της συζήτησης. Ξαναπήγαμε στον Πρόεδρο άλλες τρεισήμισι ώρες. Είχαμε σκέψεις ως κυβέρνηση. Μας έλεγαν ότι ήμασταν αδιάβαστοι. Εγώ δεν τα δέχομαι αυτά. Διαμορφωθήκαν οι προτάσεις. Δεν είπαμε ποτέ ότι θα κλείσουν οι συντεχνίες. Είπαμε να λειτουργήσουν όπως η ΠΑΣΥΔΥ».
 
*Τον λόγο πήρε ο Υπουργός Παιδείας ο οποίος επανέλαβε ότι είχε δοθεί χρόνος για διάλογο, υποστηρίζοντας ότι «δεν πήραμε ετσιθελικά αποφάσεις». Όπως είπε, «πρόθεση μας ήταν εάν δεν ολοκληρωνόταν ο διάλογος να παίρναμε μια εβδομάδα παράταση. Δεν το δέχθηκαν και χτυπούσαν τα χέρια στα τραπέζια και μιλούσαν με απρεπείς χαρακτηρισμούς. Ακολούθως αποχώρησαν. Υπάρχουν μαρτυρίες».
 
*Άρχισε ξανά η Επιτροπή Εργασίας με τον Πρόεδρο της Βουλής να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο ζήτημα που δεν μπορεί να απουσιάζει η Βουλή. Έκκληση του, όπως είπε, «να υπάρχει σεβασμός σε οποίο κάθεται σε αυτό το τραπέζι γιατί αυτό το θέμα το οποίο είναι δεύτερο σημαντικότερο μετά το Κυπριακό»
 
* Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης κάλεσε όπως σε πρώτη φάση η Επιτροπή διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, αίτημα το οποίο εγκρίθηκε από τον Αντρέα Φακοντή, ούτως ώστε να συζητηθούν τα διαδικαστικά ζητήματα.
 
* Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού, ανέφερε ότι η Επιτροπή Εργασίας δεν είναι αρμόδια επί του θέματος και διερωτήθηκε γιατί συγκλήθηκε η Επιτροπή αφού τα θέματα δεν είναι εργασιακά, ενώ κατέθεσε αίτημα για κάλεσμα του Γενικού Ελεγκτή.
 
Απαντώντας στον κ. Κυπριανού, ο Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει εγγραφεί από την πλειονότητα της Επιτροπής Εργασίας.
 
*Με την έναρξη της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Φακοντής, κατέθεσε πρόταση για παγιοποίηση των μέτρων της Κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών, με σκοπό από την εκτόνωση της κρίσης και από την άλλη την συνέχιση του διαλόγου για τον εξορθολογισμό της παιδείας.  
 
 

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει μαζική θανάτωση γάτων από ανθρώπινο χέρι το Κίνημα Οικολόγων
Βάζει safe pass στην οικοδομική βιομηχανία ο Παναγιώτου-Υποχρεωτική η εκπαίδευση για ασφάλεια και υγεία
Κ. Κουμής: Εν μέσω προκλήσεων προϋποθέσεις για πολύ καλή τουριστική χρονιά
Μ. Παναγιώτου: Στόχος του Υπουργείου Γεωργίας,να μεγαλώσει και να αυξηθεί ο πρωτογενής τομέας
Με παρατράγουδα η πρεμιέρα της εξεταστικής περιόδου-Φωνές για γραπτό υπερβολικής δυσκολίας
Πώς απαντά το Υπ. Μεταφορών για την εικόνα ντροπής σε στάση λεωφορείου-«Τραγική και απαράδεκτη»
Mεμονωμένες βροχές στο μενού του καιρού-Επιστρέφει την Παρασκευή η σκόνη
Επιστολή σε ΥΠΑΝ για τον 16χρονο ποδοσφαιριστή της Σαλαμίνας-«Έμεινε ανεξεταστέος λόγω απουσιών»
Υφ: Τουρισμού: Μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη
Πρόγραμμα εντοπισμού ελλείψεων στην ψυχική υγεία στην ΕΕ ανακοίνωσε η Κυριακίδου