Αυτά είναι τα πέντε λάθη που βρήκαν οι εκπαιδευτικοί στο γραπτό Χαμπιαούρη

Τις θέσεις και παρατηρήσεις τους στην επιστολή-υπόμνημα του Υπουργείου Παιδείας που έλαβαν στις 17 Αυγούστου, παραθέτουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μέσω της απαντητικής τους επιστολή, που έδωσαν στον Κώστα Χαμπιαούρη.

Στην πολυσέλιδη επιστολή τους οι συντεχνίες, απαντούν σημείο προς σημείο στον κ. Χαμπιαούρη, υποστηρίζοντας ότι, «δεν παρουσιάζει τα πραγματικά δεδομένα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά προσπαθεί να παρουσιάσει μια πλασματική, και σαφώς αρνητική εικόνα για τους εκπαιδευτικούς».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ύστατη προσπάθεια Αναστασιάδη για άρση αδιεξόδου στην παιδεία

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις παραθέτουν στο δεύτερο κεφάλαιο της επιστολής τους παραδείγματα λανθασμένων στοιχείων, όπως τα αποκαλούν, του υπομνήματος του Υπουργείου Παιδείας αναφέρουν τα ακόλουθα.

α. Δαπάνες εκπαίδευσης ως ποσοστό ΑΕΠ

Σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, το Υπουργείο Παιδείας στο έγγραφό του δίνει αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία για τις δαπάνες στην εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στο πίνακα του εγγράφου σημειώνεται πως η Κύπρος δαπανά στην εκπαίδευση 6.4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του 2015, κάτι το οποίο αντικρούεται με το ποσοστό δαπανών σε 5.7% του ΑΕΠ με στοιχεία του 2016.

Στη συνέχεια παραθέτουν πίνακα από τα πρόσφατα στοιχεία της  Έκθεσης Παρακολούθησης της εκπαίδευσης και κατάρτισης του 2017, στην οποία καταγράφεται πτώση από το 6,5% κατά το 2013, στο 5,7% κατά το 2016.
 

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στη συνέχεια υποστηρίζουν ότι στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας  περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τη διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, για τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, επιχορηγήσεις σε Ημικρατικούς Οργανισμούς, όπως είναι για παράδειγμα ο ΘΟΚ αλλά και τις δαπάνες για τη Δημοτική, Μέση Γενική/Τεχνική Εκπαίδευση.

Σημειώνουν έτσι, πως σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2017,το ποσό που δαπανήθηκε για την εκπαίδευση είναι 681 εκατομμύρια ευρώ, έναντι του συνολικού ποσού των 994.518 εκατομμύρια ευρώ.

β. Αναλογία μαθητών ανά τμήμα διδασκαλίας

Όσον αφορά την αναλόγια των μαθητών ανά τμήμα, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, στην Κύπρο είναι 15 μαθητές σε Γυμνάσιο και Λύκειο, ενώ μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι 21 μαθητές, κάτι το οποίο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, αντικρούουν.

Συγκεκριμένα, παραπέμπουν το Υπουργείο στην Ετήσια Έκθεση του Υπουργείου Παιδείας για το 2016, όπου ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016, στο Γυμνάσιο είναι 22.13 μαθητές, ενώ στο Λύκειο 20,71 μαθητές.

Πράγμα που όπως αναφέρουν, «αποδεικνύει την παραπληροφόρηση και παραπλάνηση του έγγραφου σε βάρος των εκπαιδευτικών της Κύπρο».
 
 
γ. Διάρκεια σχολικής χρονιάς σε εβδομάδες

Όσον αφορά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ανά βδομάδα, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αναφέρουν πως στην έκθεση την οποία παραθέτει ως πηγή του το Υπουργείο Παιδείας, δεν γίνεται καμία αναφορά  στην Κύπρο ενώ, κατηγορούν το Υπουργείο ότι πήρε τα στοιχεία και απλά πρόσθεσε μια στήλη για την Κύπρο.

Το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει στο πίνακα της επιστολής του πως οι εργάσιμες βδομάδες στην Κύπρο για τη Προδημοτική/Δημοτική Εκπαίδευση παρουσιάζονται να είναι 36 και για το Γυμνάσιο/Λύκείο 35.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αντικρούουν τα  στοιχεία του Υπουργείου, αναφέροντας πως, με βάση τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τις εργάσιμες εβδομάδες των εκπαιδευτικών για τις χώρες μέλη της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, ο πραγματικός αριθμός των εργάσιμων εβδομάδων  για την Κύπρο είναι 39 για τη Μέση Εκπαίδευση και 38 εβδομάδες για τη Δημοτική Εκπαίδευση.

δ. Μέσος εβδομαδιαίος διδακτικός χρόνος σε ώρες/ Μέσος ετήσιος διδακτικός χρόνος σε ώρες

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις παραθέτουν με βάση τη μεθοδολογία για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ, ότι ο αντίστοιχος εβδομαδιαίος διδακτικός χρόνος σε ώρες είναι 17,49 και ο ετήσιος διδακτικός χρόνος σε ώρες ανέρχεται στις 630 στο Γυμνάσιο και στις 612 για το Λύκειο και όχι 14,6 και στο 511 που όπως αναφέρουν,  αναγράφονται «παραπλανητικά» στους πίνακες του Υπουργείου Παιδείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Αυτή είναι η απαντητική επιστολή εκπαιδευτικών προς Χαμπιαούρη

Σε ότι αφορά τη Δημοτική Εκπαίδευση, στους πίνακες του Υπουργείου γίνεται αναφορά σε 16.9 ώρες, δηλαδή 25,3 40λεπτα που αντιστοιχούν σε 615 ώρες ετησίως, τη στιγμή που όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, το 32% των εκπαιδευτικών της Δημοτικής Εκπαίδευσης εργάζονται 25 40λεπτα το 36% 27 και το 32% 29 40λεπτα,με συνεπακόλουθο μέσο όρο 26.89 40λεπτες διδακτικές περιόδους.

 Δηλαδή 17,9 ώρες, που ισοδυναμεί με αυξημένο εβδομαδιαίο διδακτικό χρόνο σε ώρες, σε σχέση με τους αριθμούς που παρουσιάζει το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας.

ε. Προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας του 2018

Στη Πέμπτη και τελευταία παρατήρηση οι εκπαιδευτικές οργανώσεις διαψεύδουν τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας για την μισθοδοσία των εκπαιδευτικών αλλά και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, το οποίο σε επιστολή του προς το Υπουργείο έγραψε πως «ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας την επόμενη πενταετία θα καλύπτει μόνο το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών».

Σε αυτό το σημείο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, αναφέρουν ότι, η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών αποτελεί περίπου το 45,25% του Προϋπολογισμού και υπογραμμίζουν ότι υο ποσοστό αυτό περιλαμβάνει εκτός αυτούς και τη μισθοδοσία των 308 εκπαιδευτικών που είναι σε απόσπαση/ παραχώρηση υπηρεσιών και οι οποίοι δεν διδάσκουν σε σχολεία.

Επίσης, υποστηρίζουν πως εάν αφαιρεθούν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε σχολεία, είναι κάτω από το 45% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και όχι στο 61%,που αναφέρει το υπόμνημα του ο Κώστας Χαμπιαούρης.

Δειτε Επισης

Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο-Ζητωκραύγασαν οι επιβάτες για την απομάκρυνσή του
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ-Χειροπέδες σε 2.100, oι μισοί δεν ήταν φοιτητές
ΒΙΝΤΕΟ: Φορτηγό παρέσυρε και τραυμάτισε 29 μαθητές, ξέχασε το χειρόφρενο ο οδηγός
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ λέει ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως η Χαμάς σχεδιάζει επίθεση κατά αμερικανικών στρατευμάτων
BINTEO: Τα γέλια Λαβρόφ όταν ακούει για τα περί αποστολής νατοϊκών στρατευμάτων του Μακρόν
Ελεύθερο το πλήρωμα του MSC Aries, τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψή του από τους Ιρανούς