Υπόσκαψη μεταρρυθμίσεων από τους Παιδίατρους καταγγέλλει ο Υπουργός Υγείας

Απάντηση στην Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου η οποία κάλεσε μέσω δημοσιεύματος τα μέλη της να μην ενταχθούν στο ΓΕΣΥ έδωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου με γραπτή του ανακοίνωση.

Ο Υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι ιδιαίτερα λυπηρό και άτοπο να παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα παιδιάτρους να προσπαθούν να υποσκάψουν τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο.

Είναι με κατάπληξη που διάβασα σήμερα στα ΜΜΕ έντυπο που ετοιμάστηκε από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, μέσω του οποίου καλεί τα μέλη της να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ και να αντιταχθούν στις δρομολογούμενες αλλαγές στον τομέα της Υγείας.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό και άτοπο να παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα συγκεκριμένους Παιδιάτρους, είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είτε με συνεχή παρουσία τους στα ΜΜΕ, να επιχειρούν να υποσκάψουν τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις με παραφιλολογίες, ανακρίβειες και ψεύδη, παραπληροφορώντας τους πολίτες και καλλιεργώντας κλίμα πανικού.

Είναι απορίας άξιο γιατί η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου καταφέρεται δημόσια με τόσο μένος εναντίον του ΓεΣΥ, εκμεταλλευόμενη μάλιστα τις ανησυχίες των ασθενών, πόσο μάλλον της ευάλωτης ομάδας των παιδιών, παραλείποντας επιμελώς να αναφέρουν τα πραγματικά διαμειφθέντα και διευκρινήσεις που έχουν δοθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης με τον ΟΑΥ. Μήπως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θίγονται άλλα συμφέροντα που δεν αφορούν στην υγεία των ασθενών;

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου θα έπρεπε, αντί να κόπτεται τόσο για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, να επικεντρώνεται στην παροχή φροντίδας στα παιδιά, τιμώντας τον όρκο που τα μέλη της έδωσαν. Εφόσον όμως ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτή την πτυχή της μεταρρύθμισης, τους ενημερώνω πως μέχρι τώρα οι διεργασίες προχωρούν βάσει των χρονοδιαγραμμάτων και παραμένω στη διάθεσή τους για πλήρη ενημέρωση επί των ενεργειών που δρομολογούνται, είτε αυτές αφορούν στην επιλογή και τον διορισμό των Διευθυντών του ΟΚΥπΥ (Εκτελεστικός, Οικονομικός) ή των διευθυντικών ομάδων των νοσοκομείων, είτε περαιτέρω στην ολοκλήρωση της κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Δημόσιου Τομέα, την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του ΟκΥπΥ και μια σειρά άλλων μέτρων που δρομολογούνται.

Όπως συνέβη με την πλειονότητα των επαγγελματιών υγείας, ανέμενα τουλάχιστον ότι και οι Παιδίατροι, ως οι λειτουργοί στους οποίους εμπιστευόμαστε την υγεία των πολυτιμότερων ανθρώπων μας, των παιδιών μας, να είχαν πρώτοι διαπιστώσει πως το υφιστάμενο σύστημα υγείας δεν είναι λειτουργικό και δίκαιο για τους ασθενείς και εμπράκτως να πρωτοστατούσαν στη διασφάλιση της επιτυχίας του ΓεΣΥ, όπως αυτό έχει εγκριθεί ομόφωνα από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιούνιο 2017. Αντ’ αυτού, παρακολουθώ μια, ευτυχώς, μεμονωμένη ομάδα Παιδίατρων να κρύβονται πίσω από την ιδιότητά τους ως μέλη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, για να προωθήσουν τις προσωπικές τους ατζέντες. Μένω έκπληκτος με τη δήλωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου που υποστηρίζει πως η εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας «ακυρώνει το σημερινό υψηλό επίπεδο φροντίδας» και «υποβαθμίζει κατακόρυφα το επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς το παιδί».

Θα ανέμενα περαιτέρω από ένα οργανωμένο σύνολο όπως η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, που σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν πρωτοστάτησε σε προσπάθειες που έγιναν, να αφήσει κατά μέρος τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα και, τοποθετώντας το συμφέρον των ασθενών στο επίκεντρο, να εγκύψει και να αγκαλιάσει την προσπάθεια.

Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που δημιουργούνται από οποιαδήποτε αλλαγή, πόσω μάλλον μιας τόσο ριζικής και μεγάλης όπως αυτή στον τομέα της Υγείας, είναι θεμιτοί και απόλυτα σεβαστοί. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή, έθεσα εαυτόν στη διάθεση οποιασδήποτε οργανωμένης ομάδας για διάλογο. Η δημοσίευση, όμως, εντύπων και ανακοινώσεων, ως μοχλός πίεσης, σε μια περίοδο που όλοι εργαζόμαστε για την επιτυχία του εγχειρήματος δεν εξυπηρετεί κανένα και δεν βοηθά να πάει ο τόπος μπροστά. Η μεγάλη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας βρίσκεται προ των πυλών και κανένα έντυπο ή ανακοίνωση δεν μπορούν να την ανατρέψουν.

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα