Εξήγγειλε 115 έργα σε 94 κοινότητες αξίας 5 εκ. ευρώ ο Πετρίδης

Κονδύλι 5 εκ. ευρώ για άμεση υλοποίηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους 115 μικρών αναπτυξιακών έργων σε 94 κοινότητες, κυρίως ορεινές, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Στόχος είναι η αναζωογόνηση και ανάπτυξη της υπαίθρου, καθώς και η ενίσχυση των κοινοτήτων, ώστε να καταστούν εστίες τουριστικής, πολιτιστικής, γεωργικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου πλαισιωμένος από την λειτουργό του Υπουργείου, αρμόδια γι’ αυτό το έργο, Ανθούλλα Σαββίδου, τους Επάρχους και εκπροσώπους της Ένωσης Κοινοτήτων.
 
Πρόκειται, όπως εξήγησε ο κ. Πετρίδης, για ποσά που διατίθενται από εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού του 2018, με την κ. Σαββίδου να σημειώνει ότι το αντίστοιχο σχέδιο πέρυσι, πρώτη χρονιά υλοποίησής του, είχε απορροφητικότητα των κονδυλίων κατά 95% και τον Έπαρχο Λεμεσού να προσθέτει ότι το 50% των 5 εκ ευρώ φέτος θα διατεθεί για την βελτίωση του οδικού δικτύου στην ύπαιθρο που είναι πολύ σημαντικό.
 
Ως παράδειγμα η Έπαρχος Πάφου έφερε την περσινή δημιουργία πρόσβασης σε αρχαιολογικά ευρήματα στην Κρήτου Τέρρα που αύξησαν την επισκεψιμότητα, προσθέτοντας ότι φέτος θα ακολουθήσει η κατασκευή πρόσβασης στους καταρράκτες της περιοχής ώστε περισσότερος κόσμος να μπορεί να τους επισκεφθεί.

Ο εκτελεστικός γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων χαιρέτισε την εξαγγελία των έργων ευχόμενος να αποτελέσουν θεσμό που θα ακολουθήσουν και άλλα Υπουργεία, λέγοντας ότι πρόκειται για έργα ποιότητας ζωής και ασφάλειας για τους κατοίκους της υπαίθρου.
 
Βασικός πυλώνας πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η δημιουργία συνθηκών ισόρροπης βιώσιμης ανάπτυξης και ευκαιριών επιχειρηματικότητας και απασχόλησης στην ύπαιθρο, σημείωσε ο ΥΠΕΣ. «Για την επίτευξη ισόρροπης βιώσιμης ανάπτυξης, προωθούνται αναπτυξιακά έργα σε όλες τις περιοχές της υπαίθρου, για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, συμβάλλοντας στην συγκράτηση του υπάρχοντος πληθυσμού, αλλά και στην προσέλκυση νέων κατοίκων στην ύπαιθρο, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας παράλληλα την πολιτιστική κληρονομιά και τον φυσικό μας πλούτο», είπε.

Ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε ότι πιο συγκεκριμένα το ποσό των €4.997.700 θα διατεθεί σε 94 κοινότητες, για 115 έργα, στις Επαρχίες ως ακολούθως: Για την Επαρχία Λευκωσίας  το ποσό που διατίθεται είναι €1.232.720 για 25 έργα σε 20 κοινότητες, στην Επαρχία Λεμεσού το ποσό των €713.500 για 31 έργα σε 29 κοινότητες, στην Επαρχία Λάρνακας €730.000 για 16 έργα σε 14 Κοινότητες, στην Επαρχία Πάφου €1.591.480 για 28 έργα σε 26 κοινότητες και στην Επαρχία Αμμοχώστου το ποσό των €730.000 για 15 έργα σε 5 κοινότητες.
 
Εξήγησε επίσης ότι τα έργα αφορούν βελτιώσεις δρόμων και κατασκευή ή βελτίωση πεζόδρομων, με στόχο την βελτίωση της προσπελασιμότητας των κοινοτήτων και ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, πλατείες, πολιτιστικά και άλλα κέντρα, εξωραϊσμό χώρων και κατασκευή, βελτίωση πάρκων και χώρων πρασίνου, με στόχο τη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας, και αντιπλημμυρικά έργα για αντιμετώπιση προβλημάτων/πλημμυρών από όμβρια ύδατα.
 
Τα έργα είναι ώριμα, είπε, και θα υλοποιηθούν άμεσα, είτε από τα συνεργεία των Επαρχιακών Διοικήσεων με αυτεπιστασία, είτε από ιδιώτες εργολάβους στο πλαίσιο υφιστάμενων ή/και νέων προσφορών που θα προκηρυχθούν προσεχώς.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο πρόσεξε και αναλόγως προσαρμόζει την συγκεκριμένη του πολιτική, προσθέτοντας ότι εκεί που δόθηκαν χρήματα για δημιουργία πλατειών ή αναπλάσεις πεζόδρομων στα κέντρα των κοινοτήτων, δημιουργήθηκε επιχειρηματική δραστηριότητα γύρω από αυτά με την δημιουργία καφενείων, ταβερνών ή άλλων μαγαζιών και κέντρων.

«Θέλουμε να προωθούμε την ανάπλαση των κοινών χώρων, πλατειών, χώρων πρασίνου γιατί κάνουν πιο εύκολη μια άλλη οικονομική δραστηριότητα. Παρά, παραδείγματος χάρη, να δίδουμε περισσότερη σημασία στο να χτίζουμε μεγάλα μέγαρα για κοινοτικά συμβούλια ή μουσεία. Γεμίσαμε την Κύπρο μικρά μουσεία που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν κλειστά. Άρα πρέπει να δούμε τί είναι αυτό που προσφέρει περισσότερο όφελος», σημείωσε ο ίδιος.
 
Είναι μια μάχη με το χρόνο και ένας αγώνας δρόμου η ολοκλήρωση αυτών των έργων, πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, το Υπουργείο αλλά και όσους συμβάλλουν στην υλοποίησή τους για να μην χαθούν τα κονδύλια αυτά μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού πρόκειται για εξοικονομήσεις από το τρέχον έτος.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας