Όλα έτοιμα σχεδόν για την έναρξη εργασιών ανέγερσης του αστεροσκοπείου Τροόδους

Προχωρούν οι διεργασίες για κατασκευή εκπαιδευτικού αστεροσκοπείου στο Τρόοδος και πλησιάζει η ώρα για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται σύντομα να εκδοθεί η άδεια οικοδομής.

Σημειώνεται ότι η επιλογή του Τροόδους για σκοπούς αστροπαρατήρησης έγινε γιατί επικρατούν εκεί συνθήκες χαμηλής υγρασίας, χαμηλές ταχύτητες ανέμων, ενώ υπάρχει απουσία φωτορύπανσης.

Επιπρόσθετα, τα Αγρίδια, όπου θα κατασκευαστεί το αστεροσκοπείο, βρίσκονται 45` από Λεμεσό και Λευκωσία, ενώ το τεμάχιο που θα κατασκευαστεί το αστεροσκοπείο, βρίσκεται 5` από κύριο δρόμο Αγρού - Τροόδους.

Επίσης, οι κοινότητες Αγρού και Κυπερούντας παρέχουν σημαντικές αγροτουριστικές υποδομές διαμονής και απέχουν λιγότερο από 10` από τον χώρο ανέγερσης.

Το αστεροσκοπείο θα απευθύνεται  πρωτίστως στον ερασιτέχνη αστροπαρατηρητή, μαθητή και γενικού ενδιαφέροντος τουρίστα, και αποσκοπεί  στη βελτίωση της επισκεψιμότητας και κατ’ επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το έργο, που αφορά τόσο το κτήριο και τον εξοπλισμό, όσο και την κατάλληλη διαμόρφωση του γύρω χώρου, θα στοιχίσει 1,6 εκ. ευρώ. Από αυτά  περίπου οι 800 χιλιάδες θα διατεθούν για το κτήριο, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν για τον εξοπλισμό, για τα μονοπάτια που θα γίνουν, για τις πύλες του Τροόδους κτλ.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο όπως έχει παρουσιαστεί, και αναμένεται να υλοποιηθεί, έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον διεθνών μέσων και εντύπων προβολής, συμβάλλοντας στην δημιουργία μάρκας προορισμού σε μία αναδυόμενη τουριστικά περιοχή.

Επικεφαλής εταίρος είναι το Τμήμα Δασών και συμμετέχουν η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών, και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο αναλαμβάνει το θέμα ψηφιακών εφαρμογών και θέματα τεχνολογίας.

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη