Σε θέσεις μάχης οι κάτοικοι της Δευτεράς-Κλείνουν τον δρόμο μετά τη Στράκκα

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι κάτοικοι της Κάτω Δευτεράς που καταγγέλλουν την αυθαίρετη, όπως την χαρακτηρίζουν, τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας χωρίς την συγκατάθεση των τοπικών αρχών.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας στις έξι το απόγευμα στη συμβολή των οδών Μακαρίου και Μισιαούλη και Καβάζογλου.

Η Κάτω Δευτερά έχει ξεσηκωθεί, και το Κοινοτικό Συμβούλιο με την ενυπόγραφη στήριξη εκατοντάδων πολιτών, απέστειλε επιστολή προς τον Έπαρχο Λευκωσίας και τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας τους να μην προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά και να ανακληθεί η υφιστάμενη πολεοδομική άδεια που δόθηκε για εγκατάσταση κεραίας στην κοινότητά τους.

«Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη διότι πρόκειται για την υγεία μας, των παιδιών μας, των συγχωριανών μας και όλων των ανθρώπων που έχουν δικαίωμα στη ζωή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 το απόγευμα, θα αποκοπεί συμβολικά η Λεωφόρος Μακαρείου Γ (παρά την υπεραγορά Άλφα Μέγα).
 
Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ''συμπαραστέκεται στο δίκαιο και λογικό αίτημα των κατοίκων της κοινότητας Κάτω Δευτεράς, η οποία καταγγέλλει ακόμα μια αυθαίρετη ενέργεια τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών αρχών''.

Στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι σημειώνουν πως πρόκειται για μια ακτιβιστική ενέργεια στην οποία θα συμμετέχει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών με ομάδα υπερ της προστασίας της ποιότητας ζωής των πολιτών και την υγεία των παιδιών.
 
Οι κάτοικοι και η κοινοτική αρχή προτίθενται να κατέλθουν σε δυναμικότερα μέτρα αν οι εκκλήσεις τους δεν εισακουστούν και δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να κλείσουν τον κύριο δρόμο Λευκωσίας-Μαχαιρά επ’ αόριστο μέχρι να ακυρωθεί η πολεοδομική άδεια.

Το ψήφισμα των κατοίκων
 
''Εμείς, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Δευτεράς και η Ομάδα Αγώνα Κατοίκων Κάτω και Πάνω Δευτεράς, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που θα τοποθετηθεί σε οικοδομή, στην οδό Λαμπρατζιάς, εντός πυκνοκατοικημένης περιοχής και σε αποστάσεις:

  • 120 μέτρων από Νηπιαγωγείο,
  • 160 μέτρων από Φροντιστήριο,
  • 200 μέτρων από Στέγη Ευγηρίας,
  • 500 μέτρων από άλλα δύο νηπιαγωγεία και παιδική λέσχη
Παρόλο που η αδειοδότηση της κεραίας φαίνεται να έγινε με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία και κανονισμούς, εν τούτοις δηλώνουμε την ανησυχία μας, ότι η εκπομπή των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων θέτει σε κίνδυνο την υγεία τόσο των παιδιών μας, όσο και των περιοίκων, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας που να πιστοποιεί το αντίθετο.
 
Επιπρόσθετα υπάρχουν επί αυτού, εμπεριστατωμένες μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και διάφορες επιδημιολογικές έρευνες αναφορικά με την επικινδυνότητα και τις βλάβες που προκαλεί στην ανθρώπινη υγεία η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
 
 Είναι ηθική μας ευθύνη, με γνώμονα την αρχή της προφύλαξης – αφού υπάρχει αβεβαιότητα για κινδύνους στην υγεία – να αντιδράσουμε και να προλάβουμε επιβλαβείς συνέπειες και να επιβάλουμε ένα όριο στην αλλοτριωμένη περιβαλλοντικά εταιρική δράση.
 
Καμία Μελέτη Επιπτώσεων, ακόμα και αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις προστασίας σε επίπεδο μελέτης, δεν μπορεί να εγγυηθεί την τήρηση αυτών σε επίπεδο εφαρμογής και εκτέλεσης του έργου. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ένα έργο περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
 
Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε το δυναμικό παρόν μας και να παλέψουμε έντονα, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση της κεραίας.
 
 Αιτούμαστε
 
  • Να ΜΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ η προαναφερόμενη κεραία κινητής τηλεφωνίας.
  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι βουλευτές να παρέμβουν ΑΜΕΣΑ προς όφελος της υγείας των κατοίκων.
  • Να μπει φρένο στην ασυδοσία των εταιριών τηλεφωνίας και ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, αδιαφορώντας για την υγεία του κόσμου''.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»