Σε διαφορετικές συχνότητες ο διάλογος για την παιδεία

Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η σημερινή μέρα όσον αφορά τι μέλλει γενέσθαι στον τομέα της εκπαίδευσης, αφού αναμένεται από το Υπουργείο Παιδείας να αποστείλει την γραπτή του απάντηση επί των εισηγήσεων των εκπαιδευτικών οργανώσεων.
 
Την ίδια ώρα, οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών αρχίζουν σήμερα συναντήσεις με τα κόμματα προς ενημέρωση και συζήτηση των θεμάτων που τους απασχολούν. Στις δέκα συναντώνται με το ΔΗΚΟ και στις 11:30 με το ΑΚΕΛ.
 
Χθες, μετά το τέλος της κοινής συνάντησης, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ απέστειλαν εκ νέου στον υπουργό τις προτάσεις τους, τόσο για τον εξορθολογισμό όσο και για τα μέτρα που λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Δεν κάνουν πίσω οι εκπαιδευτικοί-Η νέα επιστολή τους στον Χαμπιαούρη

Στην κοινή επιστολή τους, την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι των τριών συντεχνιών, Γιάννος Σωκράτους(ΟΕΛΜΕΚ), Φίλιος Φυλακτού(ΠΟΕΔ) και Παναγιώτης Λυσσάνδρου (ΟΛΤΕΚ), αναφέρουν ότι έχουν εκφράσει, ήδη, τη διαφωνία τους για τα μέτρα του Υπουργικού, τόσο ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και ως προς την ουσία, η οποία και τις οδήγησε στη λήψη μέτρων αντίδρασης.
 
Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν πως  τα μέτρα που έχει αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο επιδεινώνουν το πρόβλημα της αδιοριστίας εκατοντάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρέτησαν επί σειρά ετών τη Δημόσια Εκπαίδευση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι εισηγήσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ προς τον Υπ. Παιδείας  
 
Θέση την οποία ωστόσο, διά ανακοίνωσής του απορρίπτει το Υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας πως ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα διοριστεί στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο περσινό των 685 εκπαιδευτικών. Και αυτό αφού όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο Παιδείας, «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, με απόφασή του στις 4 Ιουλίου 2018, 159 πρόσθετες θέσεις στην εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 844».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι θα παραμείνουν άνεργοι δεκάδες εκπαιδευτικοί

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει, κατά πόσο είναι δυνατόν να συνεχιστεί ο διάλογος στην απουσία του Υπουργού Παιδείας και Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, υπέδειξε πως ήταν γνωστό σε όλους όσοι εμπλέκονται, ότι ο Υπουργός θα απουσίαζε για προσωπικούς του λόγους στο εξωτερικό.
 
«Βεβαίως», επισήμανε, «είναι επίσης γνωστό ότι σήμερα θα δοθούν οι θέσεις του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τα όσα έχουν υποβάλει η ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και η ΟΛΤΕΚ».
 
«Κάποια από αυτά τα οποία υποβάλλουν», συνέχισε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «απασχολούν ήδη την Κυβέρνηση και μπορεί να γίνει συζήτηση. Δεν έχουν όμως αυτά τα πράγματα σχέση με τον εξορθολογισμό γύρω από τις απαλλαγές και τον διδακτικό χρόνο. Αυτό είναι το αντικείμενο του διαλόγου. Άρα λοιπόν, μπορώ να πω πως χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, διότι, στις προτάσεις που έγιναν δεν υπάρχει κάτι σχετικά με τις απαλλαγές, με τις επισημάνσεις που έγιναν από το Γενικό Ελεγκτή και την σπατάλη που γίνεται».
 
«Ο διάλογος», συνέχισε, «εμείς θεωρούμε πως ήδη ξεκίνησε. Θα δούμε τις απαντήσεις του Υπουργείου. Στην συνάντηση στο Προεδρικό η συνεννόηση και η συμφωνία ήταν να ξεκινήσει διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους γονείς. Επομένως, ακούω από χθες μια έντονη φημολογία ότι ο Πρόεδρος, αυτό και εκείνο. Μα ο διάλογος που γίνεται ήταν μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου».
 
Σε ερώτηση αν όντως έστειλε μήνυμα κάποιο μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  ο κ. Προδρόμου απάντησε αρνητικά.
 
«Όχι. Τι πράγματα είναι αυτά που λέγονται; Σαν να βρισκόμαστε σε προηγούμενο αιώνα. Ο Πρόεδρος παρακολουθεί όπως ο κάθε ένας άνθρωπος όλα τα θέματα. Παρακολουθεί τα θέματα της Κυβέρνησής του, η Κυβέρνηση έχει τις αποφάσεις της».
 
Αναφερόμενος  στη πρόταση που διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για κατάργηση πέντε σχολικών αργιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε:
 
«Βεβαίως  ακόμη και αυτή η πρόταση που ακούστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο είναι παρεμφερές θέμα. Δεν αφορά τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου. Εκ πρώτης όψεως ακούστηκε θετικά. Στην Κύπρο έχουμε ίσως την μικρότερη σχολική χρονιά, ίσως στην Ευρώπη, άρα λοιπόν αν με κάποιο τρόπο μπορέσουμε ένα επεκτείνουμε την σχολική χρονιά κατά μερικές ημέρες είναι σημαντικό».
 
«Η Κυβέρνηση από ότι γνωρίζουμε από το Υπουργείο και από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, θα μπορεί να είναι σε θέση να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη. Θα πρέπει όμως να υπάρξει συνεργασία όλων και φυσικά θα πρέπει εδώ που είναι τα πράγματα να προχωρήσουμε, να συνεχίζουμε τον διάλογο σχετικά με τον εξορθολογισμό σχετικά με το ύφος των απαλλαγών, για βελτιστοποιήσουμε τον διδακτικό χρόνο του σχολείου».
 
Κληθείς να σχολιάσει πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θέτουν θέμα διαδικασίας, ότι δηλαδή οι αποφάσεις του Υπουργικού λήφθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός.  
 
«Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα αποφασίζει; Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προστεθούν την ερχόμενη χρονιά περισσότεροι από 100 διορισμοί εκπαιδευτικών, έπρεπε να κάνει διάλογο; Ο ισχυρισμός τώρα είναι ότι έπρεπε να διοριστούν διπλάσιοι από αυτούς, είναι ένας ισχυρισμός.
 
Η Κυβέρνηση είχε πει ότι αυτό το ρεύμα θα πρέπει να ανακοπεί, προκειμένου να δημιουργηθούν δυνατότητες στην εκπαίδευση, τα διαθέσιμα κονδύλια που θα πρέπει να υπάρχουν να δαπανούνται σε προγράμματα και έργα υπέρ των σχολειών και των παιδιών ισχυρισμοί που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες ότι, δήθεν θα μείνουν κάποιοι αδιόριστοι  δεν είναι αληθείς. Όχι μόνο δεν θα μείνουν κάποιοι αδιόριστοι, αλλά θα διοριστούν 159 άτομα.
 
Ορισμένοι από τον παλιό κατάλογο, προηγουμένως εκαλούντο να υπηρετήσουν εκτάκτως, για να καλυφθούν ανάγκες. Φέτος, δεν θα καλεστούν, θα μείνουμε πιο πίσω γιατί θα κληθούν ορισμένοι από αυτούς που έχουν περάσει τις εξετάσεις με την αξιοκρατική διαδικασία».

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου