Όχι Ολομέλειας στην αναπομπή του νόμου για αναβολή των εξετάσεων ανά 4μηνο

Η Ολομέλεια απέρριψε αναπομπή του νόμου για αναβολή για ένα χρόνο του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο στη Μέση Εκπαίδευση. Υπέρ τάχθηκαν 16 βουλευτές, εναντίον 24, ενώ τήρησαν αποχή 2 βουλευτές (Δημήτρης Συλλούρης, Μιχάλης Γιωργάλλας).

Να θυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τον περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 3(2) και 4 του περί Μεταβιβάσεως της Ασκήσεως των Αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Κοινοτικής Συνελεύσεως και της Ιδρύσεως του Υπουργείου Παιδείας Νόμου (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τον νόμο για ασυμβατότητα του με τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αναφέροντας ότι η Βουλή δεν ψήφισε κανόνα δικαίου γενικής εφαρμογής αλλά αντίθετα ψήφισε ρυθμίσεις που τροποποιούν και/ή επεμβαίνουν στην άσκηση της εκτελεστικής και/ή διοικητικής εξουσίας του αρμόδιου Υπουργού αφού με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις η νομοθετική εξουσία ανέστειλε την προγραμματισθείσα εφαρμογή και μετέθεσε το χρόνο έναρξης των εξετάσεων των τετραμήνων κατά τρόπο αντίθετο με την θέληση και τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας.
 
Επίσης, αναφέρεται ότι υπάρχει ασυμβατότητα του νόμου με το άρθρο 61 του Συντάγματος το οποίο περιορίζει τη γενική εξουσία της Βουλής να ασκεί νομοθετική εξουσία «εν παντί θέματι, εξαιρέσει των θεμάτων εκείνων, άτινα ρητώς υπάγονται κατά το Σύνταγμα εις τας κοινοτικάς συνελεύσεις».
 
Επιπλέον, στην αναπομπή του Προέδρου αναφέρεται ότι ο νόμος είναι ασύμβατος με το άρθρο 54 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποκλειστική αρμοδιότητα όσον αφορά «την έκδοσιν κανονιστικών και εκτελεστικών των νόμων διαταγμάτων ως οι νόμοι ορίζουσιν». Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποκλειστική αρμοδιότητα (54-α) όσον αφορά «την γενική διεύθυνσιν και τον έλεγχον της διακυβερνήσεως της Δημοκρατίας και την διεύθυνσιν της γενικής πολιτικής».
 
Περαιτέρω αναφέρεται για ασυμβατότητα του αναφερόμενου νόμου με το άρθρο 87 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι κοινοτικές συνελεύσεις (και εν προκειμένω η ελληνική) έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα να ασκούν νομοθετική εξουσία σε θέματα εκπαιδευτικά μορφωτικά και διδακτικά.
 
Τέλος, ο νόμος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ασύμβατος με το άρθρο 179 του Συντάγματος, που ορίζει ότι το Σύνταγμα είναι ο υπέρτατος νόμος της Δημοκρατίας και ουδείς νόμος της Βουλής δύναται να είναι καθ΄ οιονδήποτε τρόπον αντίθετος ή ασύμφωνος προς οποιαδήποτε διάταξη του και συνεπώς για τους τέσσερις προαναφερόμενους λόγους ο υπό αναπομπή νόμος είναι αντίθετος και/ή ασύμφωνος με το εν λόγω άρθρο του Συντάγματος.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα