Νίκος Σαμψών: Μύθοι, αλήθειες και αποκαλύψεις για τη μέρα του πραξικοπήματος

Φωτιές άναψε ανάμεσα στις τάξεις των αντιστασιακών η πρόσφατη δήλωση του Τάκη Τσαγκάρη η οποία παρουσιάζει των Νίκο Σαμψών ως θύμα των πραξικοπηματιών στις 15 Ιουλίου 1974.
 
Ο Τάκης Τσαγκάρης υπηρετούσε την τεταμένη περίοδο του ΄74 ως διοικητής του Τρίτου Λόχου του Εφεδρικού ενώ ήταν Ανώτερος Αξιωματικός της αστυνομίας και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο του ΣΙΓΜΑ Πέτρο Μελαϊση, αποκάλυψε πως ο Νίκος Σαμψών, ο οποίος ανέλαβε Πρόεδρος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης δεν γνώριζε και είχε πέσει θύμα των πραξικοπηματιών.
 
Αφορμή για να προχωρήσει σε αυτές τις αποκαλύψεις μέσω τηλεοράσεως ο Τάκης Τσαγκάρης αποτέλεσε η παρουσία του λίγες μέρες πριν στο μνημόσυνο του Νίκου Σαμψών από το βήμα του οποίου προχώρησε σε αποκαλύψεις άγνωστων πτυχών της κυπριακής τραγωδίας.
 
Μεταξύ άλλων ο Τάκης Τσαγκάρης σημείωσε πως σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σαμψών προσεγγίστηκε δύο-τρεις φορές από την ΕΟΚΑ Β για να ενταχθεί στην οργάνωση, όμως ο ίδιος αρνήθηκε ενώ αποκάλυψε πως ο ίδιος ο Σαμψών ήταν ο άνθρωπος που παρενέβη προσωπικά και έσωσε τη ζωή του αλλά και τη ζωή άλλων μελών του Εφεδρικού.
 
Ο κ. Τσαγκάρης επικαλείται μάλιστα τις διαβεβαιώσεις για τη μη συμμετοχή του Σαμψών στην ΕΟΚΑ Β από τον άνθρωπο που διαδέχθηκε τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή μετά το θάνατο του στην αρχηγεία της ΕΟΚΑ Β, τον Καρούσο.
 
Οργή από τους αντιστασιακούς
 
Οι αποκαλύψεις αυτές του Τάκη Τσαγκάρη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών που καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους, τις δηλώσεις του κ. Τάκη Τσαγκάρη, για το «θύμα» Νικό Σαμψών και ο οποίος δυστυχώς προβαίνει σε άλλη μια ενέργεια προσβολής της μνήμης όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα και τη Δημοκρατία.
 
«Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντα και της ΕΟΚΑ Β’, δυστυχώς οι προσπάθειες παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας εντείνονται σε επικίνδυνο βαθμό. Ο κ. Τσαγκάρης εδώ και ένα χρόνο με τις ενέργειες του αποδεικνύεται ως ένα από τα πολυτιμότερα δεκανίκια των κύκλων που θέλουν να ξεχάσουμε τους προδότες της πατρίδας μας» σημειώνουν ο Σύνδεσμος.
 
 «Ο Νίκος Σαμψών δεν ήταν θύμα κανενός. Ήταν ένας εκ των δήμιων της πατρίδας μας, ένας άνθρωπος που όσο και αν προσπαθούν ορισμένοι έχει περάσει στη συνείδηση του λαού μας ως ο οκταήμερος πρόεδρος, ο συνεργάτης της Χούντας, αυτός που παρέδωσε αδιαμαρτύρητα την Κύπρο στον Τούρκο κατακτητή» προσθέτει.
 
Ο Σύνδεσμος κάνει αναδρομή στα γεγονότα της εποχής επισημαίνοντας πως ο Σαμψών, «ορκιζόμενος από το Γεννάδιο δήλωνε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια ότι αναλάμβανε τα νέα του καθήκοντα και αναφερόταν στη «σωτήριον επέμβαση των στρατευμένων τέκνων της πατρίδας μας» δικαιολογώντας το πραξικόπημα ισχυριζόμενος ότι ο στρατός αναγκάστηκε να επέμβει λόγω εσωτερικών πολιτικών ανωμαλιών».
 
Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω εντοπίζει αλλότρια συμφέροντα στον Τάκη Τσαγκάρη.«Είναι δυστυχώς αλλότρια τα κίνητρα του κ. Τσαγκάρη για αυτές του τις δηλώσεις και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνεται εκφραστής του αντιστασιακού κόσμου ο Τάκης Τσαγκάρης. Ο ίδιος έχει διαγράψει την προσφορά του στην πατρίδα με αυτές του τις ενέργειες. Ντροπή!».
 
Τέλος προειδοποιεί « τους συνεχιστές της ΕΟΚΑ Β’ και του Γρίβα, ότι δεν λησμονούμε. Είναι ανεπιθύμητοι στα μνημόσυνα των ηρώων μας και θα σταθούμε ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια βεβήλωσης της μνήμης όσων πότισαν με αίμα το χώμα της πατρίδας μας για ελευθερία και δημοκρατία».
 
Τι γράφει το πόρισμα της Βουλής για τον Σαμψών
 
Στην σελίδα 105 του πορίσματος σημειώνεται πως η αδυναμία εξεύρεσης Προέδρου για ορκωμοσία μέχρι και το απόγευμα της 15ης Ιουλίου είναι γνωστή. Γνωστά είναι και τα ονόματα των ατόμων που προσεγγίστηκαν για να αναλάβουν την προεδρία και αρνήθηκαν. (…) Η αδυναμία αυτή οδήγησε τελικά την ηγεσία του πραξικοπήματος να επιλέξει για Πρόεδρο τον Ν. Σαμψών.
 
Στην κατάθεση του (9.7.1986) στην Εξεταστική Επιτροπή της βουλής των Ελλήνων ο Κ. Κομπόκης απάντησε ως εξής σε σχετική ερώτηση που του είχε υποβληθεί. «Ο Σαμψών όταν τελείωσε η επιχείρηση του Προεδρικού Μεγάρου και κάνα δύο άλλων στόχων έκανε εμφάνιση στο ΓΕΕΦ, ρώτησε αν θέλαμε να τον χρησιμοποιήσουμε κάπου».
 
Και συνεχίζει ο Κομπόκης. «Μετά το μεσημέρι είδα σε κάποιο γραφείο του ΓΕΕΦ να περιφέρεται ο Σαμψών, όπως περιφέρονταν και άλλοι αντιμακαριακοί». Πιεζόμενος από την ανάγκη να ορκισθεί Πρόεδρο το συντομότερο δυνατό χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με την Αθήνα του είπε. «Πήγαινε βάλε μια γραβάτα και έλα να σε ορκίσουμε Πρόεδρο».
 
Ο Γεωργίτσης στη δική του κατάθεση είπε. «Τον Σαμψών τον όρκισαν χωρίς να με ρωτήσουν. Αυτοί (Κομπόκης) ευρίσκοντο στο ΓΕΕΦ και επειδή δεν βρήκα τα πρόσωπα τα οποία είχαν ορισθεί, όρκισαν τον Σαμψών χωρίς να με ρωτήσου».
Ο Σαμψών ορκίσθηκε από τον καθαιρεμένο Μητροπολίτη Πάφου Γεννάδιο το απόγευμα της 15ης Ιουλίου. Το διάγγελμα το οποίο εκφώνησε ήταν αυτό το οποίο είχε ετοιμασθεί από τη Χούντα των Αθηνών.
 
Επίμαχα θέματα συζητήσεων όλα αυτά τα χρόνια τα οποία αφορούσαν την α΄ναληψη της προεδρίας από τον Σαμψών και τη συνεργασία του με την πραξικοπηματική ηγεσία είναι δύο.
 
Πρώτον: Ο Ν. Σαμψών ήταν οργανικό στέλεχος της ΕΟΚΑ Β;
Δεύτερον: Ήταν στον κατάλογο των υποψηφίων για την προεδρία;
 
Για μεν το πρώτο ερώτημα παρατ΄θενται τα εξής:
Τόσο από τις καταθέσεις τπου έχουν ληφθεί όσο και από άλλα στοιχεία τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση ή κατοχή της επιτροπής, σε καμία περίπτωση δεν έχει πρ0οκύψει οποιαδήποτε οργανική σύνδεση του με την παράνομη οργάνωση ΕΟΚΑ Β.
(…)Για το δεύτερο αναφέρεται μεταξύ άλλων το εξής στο πόρισμα της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με μαρτυρία που κατατέθηκε στην επιτροπή το Σάββατο 13 Ιουλίου το πρωί είχε πολύωρη συνάντηση με Ελλαδίτες αξιωματικού της ΕΛΔΥΚ στο γραφείο τους συζύγου του στην πολυκατοικία Καραντώκη στη Λευκωσία, το περιεχόμενο της οποίας δεν είναι γνωστό. Ακόμα δεν είναι γνωστό ποιοι αξιωματικοί είχαν λάβει μέρος στη συνάντηση . Η σύζυγος του Ν. Σαμψών στην κατάθεση της στην επιτροπή δήλωσε πως δεν ενθυμείται για αυτό το γεγονός. Η επιτροπή δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη αναφορά δεδομένου ότι άλλα γεγονότα ήσσονος σημασία τα οποία έλαβαν χώρα την ίδια περίοδο τα περιέγραψε με μεγάλη λεπτομέρεια.
 
Δεν ήταν εξάλλου τυχαία ή συμπτωματική η μετάβαση του στο ΓΕΕΦ πριν από το μεσημέρι της 15ης Ιουλίου για να συναντήσει την ηγεσία του πραξικοπήματος και ενώ ακόμα το πραξικόπημα βρισκόταν σε εξέλιξη, καθώς και η προσφορά ου για αξιοποίηση.
 
Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στο δημοσιογράφο Πάυλο Παύλου στις 14 και την 21 Ιουλίου 1998 ανέφερε μεταξύ άλλων.
 
Στις 10 και 30 πμ ήταν ακόμα στα γραφεία της εφημερίδας Η ΜΑΧΗ και είχε συνεργασία με συντάκτες και λοιπό προσωπικό.
Αμέσως μετά αναχώρησε για το σπίτι του το οποίο βρισκόταν μεταξύ Τσερίου και Κάτω Λακατάμιας.
Στη λεωφόρο Τσερίου περιμάζεψε τέσσερις στρατιώτες για να τους προστατεύσει από ενδεχόμενα αντίποινα από οπαδούς του Μακαρίου.
Στις 12 αναχώρησε για να μεταφέρει τους στρατιώτες στην Αθαλάσσα όπου ήταν η μονάδα στην οποία υπηρετούσας και συνελήφθησαν στα φώτα Καλησπέρα απ’ όπου και μεταφέρθηκαν στο ΓΕΕΦ.
 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών