Κανένας κίνδυνος για νέο Μαρί στο Βασιλικό, διαβεβαιώνει ο Καδής

Δεν υπάρχει κίνδυνος «νέου Μαρί» ή πυρκαγιάς από τα συσσωρευμένα ελαστικά που υπάρχουν σε περιοχή του Βασιλικού, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως στις 6 Αυγούστου θα αρχίσει η διαχείριση των ελαστικών.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τη Διεύθυνση του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού, ο κ. Καδής είπε ότι «έγινε ενημέρωση γύρω από τις δραστηριότητες του Οργανισμού με τον οποίο το Κράτος συνεργάζεται ποικιλότροπα, ιδιαίτερα στα θέματα της διαχείρισης διαφόρων ειδών αποβλήτων. Είναι μια τεράστια βαριά βιομηχανία, μέσα στον κύκλο εργασιών της οποίας μπορούν να διοχετευτούν και να τύχουν διαχείρισης μια σειρά από απόβλητα με τρόπο που είναι φιλικός προς το περιβάλλον και συμβάλλει ακριβώς στην ορθολογική διαχείριση και επεξεργασία όλων αυτών των υλικών».
 
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν «και συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Γεωργίας, όπως είναι το θέμα της διαχείρισης των ελαστικών που έχουν συσσωρευθεί τελευταία σε συγκεκριμένη περιοχή της επαρχίας Λάρνακας. Έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες και παρακολουθούμε καθημερινά τις προετοιμασίες που γίνονται ώστε η μεταφορά των ελαστικών και η έναρξη της διαχείρισης τους να γίνει στις 6 Αυγούστου».
 
Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες για το θέμα που συζητήθηκε πρόσφατα στη Βουλή ότι από τα ελαστικά ενδεχομένως να υπάρξει «ένα νέο Μαρί», ο Υπουργός είπε πως «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα ελαστικά φρουρείται καθημερινά» και επανέλαβε ότι «ήταν διαδικαστικά τα θέματα τα οποία έπρεπε να επιλυθούν και έχουν επιλυθεί». Έχουν ξεκινήσει συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες εμπλέκονται μια σειρά από Υπηρεσίες, η κάθε Υπηρεσία αναλαμβάνει το δικό της μερίδιο και  παρακολουθείται καθημερινά το πώς εξελίσσεται η όλη διαδικασία, πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ακόμα ότι και ο ίδιος παρακολουθεί και λαμβάνει «εκθέσεις σε καθημερινή βάση για το πώς προχωρούμε και αναμένεται ότι στις 6 Αυγούστου θα ξεκινήσει η μεταφορά των ελαστικών και η έναρξη της διαχείρισης τους. Δεν μας ανησυχεί αυτή τη στιγμή ο τρόπος που εξελίσσεται το θέμα, αφού τα πράγματα πήραν την πορεία τους και αναμένεται ότι θα τύχουν διαχείρισης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
 
Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι «εδώ στην περιοχή του Βασιλικού δεν υπάρχουν σήμερα συσσωρευμένα ελαστικά που να δημιουργούν πρόβλημα εκδήλωσης πυρκαγιάς όπως αφέθηκε να νοηθεί τις προηγούμενες μέρες. Αυτό που διαπιστώνεται και από την επίσκεψη μας είναι ότι δεν υφίσταται εντός της βιομηχανίας τέτοιος κίνδυνος και τέτοιο ενδεχόμενο» δηλαδή πυρκαγιάς.  
 
Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι στη συνάντηση «είδαμε και το θέμα της συνεργασίας για τη διαχείριση του προϊόντος που παράγεται από τη Μονάδα Διαχείρισης αποβλήτων στο Πεντάκωμο. Σύντομα θα ξεκινήσουμε και εκεί δοκιμές για την χρησιμοποίηση αυτού του υλικού από τη βιομηχανία εδώ στο Βασιλικό ως εναλλακτικό καύση που θα μπαίνει στους κύκλους εργασιών της τσιμεντοβιομηχανίας».
 
Αναμένουμε, συνέχισε, «αυτές τις δοκιμαστικές μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσον το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να ξεκινήσει η συστηματική μεταφορά του και η χρησιμοποίηση του εδώ στη βιομηχανία».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καδής είπε πως «τέτοιου είδους υλικά χρησιμοποιούνται σε βαριές βιομηχανίες ως εναλλακτικό καύσιμο» και σημείωσε πως «δεν υπάρχει άλλης μορφής χρήση αυτού του υλικού».
 
Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού Αντώνης Αντωνίου, ευχαρίστησε τον Υπουργό για την επίσκεψη και χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ εποικοδομητική».
 
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Αντωνίου απάντησε πως «παίρνουμε ήδη ελαστικά καθημερινά εδώ στο Βασιλικό και τα διαχειριζόμαστε. Εδώ μιλάμε για τα συσσωρευμένα ελαστικά που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου τα οποία χρήζουν άμεσης μεταφοράς στις εγκαταστάσεις μας».
 
Πρόσθεσε ότι «έχουμε συζητήσει όλο το χρονοδιάγραμμα και ξεκινάμε τον Αύγουστο να φέρνουμε δειλά – δειλά τα συσσωρευμένα ελαστικά και μετά να αυξήσουμε τις ποσότητες», εξήγησε ότι «το πως τα διαχειριζόμαστε είναι ολόκληρη επιστήμη, τελείως ασφαλή» και διευκρίνισε πως η επεξεργασία θα γίνεται χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον.
 
Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός με τη συνοδεία του και αξιωματούχους του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού επισκέφθηκαν με λεωφορείο τον ανοικτό χώρο όπου τοποθετούνται τα ελαστικά και βρίσκεται επτά και πλέον χιλιόμετρα μακριά από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια