Με επιστολές Καδή στον Οδυσσέα απαντούν οι εκπαιδευτικοί στον Χαμπιαούρη

Επιστολές του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή προς στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στις οποίες ο κ. Καδής εξέφραζε την έντονη διαφωνία του Υπουργείου του προς τις εισηγήσεις του κ. Μιχαηλίδη σε σχέση με τον εξορθολογισμό του τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης, επικαλούνται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, επιχειρώντας να… αδειάσουν τον νυν Υπουργό, Κώστα Χαμπιαούρη.
 
Σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2016, στην οποία γίνεται αναφορά στις επιστολές Καδή προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, παρουσίασαν στο πλαίσιο σημερινής διάσκεψης Τύπου που παρέθεσαν ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.

Την ίδια ώρα, οι ηγεσίες των τριών συντεχνιών έστειλαν στον υπουργό Παιδείας το μήνυμα πως είναι έτοιμες για ειλικρινή διάλογο, με την προϋπόθεση ωστόσο να αποσυρθούν οι αποφάσεις που ήδη λήφθηκαν, και αυτές με τη σειρά τους να αποσύρουν τα μέτρα που εξήγγειλαν.
 
Συναφώς, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ ζήτησαν και εμφανίστηκαν έτοιμες για ειλικρινή-θεσμικό διάλογο χωρίς ειλημμένες αποφάσεις, υποστηρίζοντας πως και οι ίδιες τάσσονται υπέρ του εξορθολογισμού.  
 
Ταυτόχρονα, υποστήριξαν πως ο Κώστας Χαμπιαούρης θέλει να διαλύσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. «Θα μας αφήσουν με μια τηλεφωνήτρια και μια καθαρίστρια και θα κάνουν διάλογο με τον εαυτό τους», υποστήριξαν.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησαν σήμερα ενόψει της αυριανής εκδήλωσης διαμαρτυρίας, οι τρεις οργανώσεις εμφανίστηκαν πανέτοιμες να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα σε περίπτωση που ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Παιδείας δεν αλλάξει τη στάση του.
 
Φυλακτού: Η πιο κρίσιμη μάχη

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού χαρακτήρισε ετσιθελικές και μονομερείς τις αποφάσεις του Υπουργικού που οδηγούν σε επικίνδυνα αδιέξοδα ενώ τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να δώσουν την πιο κρίσιμη μάχη, όπως την χαρακτήρισε.

«Η κοινωνία και η πολιτεία δεν μπορούν να αποδεχτούν  αυτά τα μέτρα. Ο Υπουργός Παιδείας καταστρατηγεί τον διάλογο. Εδώ και δύο εβδομάδες συζητούμε με τον κ. Χαμπιαούρη μέσω των τηλεοράσεων».

Ο κ. Φυλακτού εξήγησε πως το μείζων θέμα δεν είναι οι 2-3 ώρες διδακτικού χρόνου που χάνουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά η διασφάλιση της δημοκρατίας και του διαλόγου που δεν θα επιτρέψουν τη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς με τη μαζική παρουσία τους να προασπιστούν το δημόσιο σχολείο.

Σημείωσε δε πως ακόμη δεν έλαβαν πρόσκληση για διάλογο από τον Υπουργό Παιδείας ούτως ώστε να ερμηνεύσουν τη στάση του.

Επανέλαβε, πως δεν πρόκειται να εισέλθουν σε διάλογο στο τραπέζι του οποίου θα βρίσκονται προειλημμένες αποφάσεις.

Σωκράτους: Θα ζήσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις τον Σεπτέμβριο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους υπογράμμισε πως αύριο οι εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν για το διασυρμό της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών.

«Από την ημέρα που ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας ο Κώστας Χαμπιούρης ζούμε ένα διασυρμό.  Ακούσαμε για εκπαιδευτικούς, με ψυχολογικά, ακατάλληλους, παιδόφιλους και άλλα πολλά. Αν δεν λάβουμε μέτρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ζήσουμε ένα πρωτοφανές χάος στη στελέχωση των σχολείων. Χθες ενημερωθήκαμε από την επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας πως θα γίνονται διορισμοί και μεταθέσεις μέχρι τις 15 Ιουλίου» τόνισε ο κ. Σωκράτους.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ υπογράμμισε πως τα πράγματα στην παιδεία είναι πολύ σοβαρά. «Δεν ζητάμε τίποτα άλλο εκτός από διάλογο χωρίς προειλημμένες αποφάσεις. Εμείς έχουμε εποικοδομητική διάθεση για να προσέλθουμε σε διάλογο με τον Υπουργό.

«Συμφωνούμε με τον Υπουργό», συνέχισε ο κ. Σωκράτους, «πως ο εξορθολογισμός είναι αναγκαιότητα. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι οι πρώτες που ζητούν εξορθολογισμό και όπου υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος θα σταθούμε απέναντι» σημείωσε.

Λυσάνδρου: Προχειρότητες και λάθος χρονική στιγμή

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λυσάνδου, πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, εξήγησε πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις διαδηλώνουν  και κατά της προχειρότητας, καθώς και της λάθος χρονικής στιγμής που το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές.

Εξήγησε πως καλούν τον Υπουργό σε διάλογο, αφού η διαβούλευση είναι δεδομένο πως βελτιώνει τις τελικές αποφάσεις όλων.

Χαραλάμπους: Θέλουν να κάνουν διάλογο με τον εαυτό τους

Τον λόγο έλαβε και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, ο όποιος κατήγγειλε τον Υπουργό Παιδείας πως προσπαθεί να καταργήσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. «Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο με την απαλλαγή των εκπαιδευτικών-συνδικαλιστών λειτουργεί και στο εξωτερικό. Ο κ. Χαμπιαούρης διεξάγει προσπάθεια φίμωσης των εκπαιδευτικών».

«Θέλει να αφήσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις με μια τηλεφωνήτρια και μια καθαρίστρια» είπε ο Γ.Γ. της ΠΟΕΔ ο οποίος επανέλαβε πως απώτερος στόχος είναι η κατάργηση τους με αποτέλεσμα το Υπουργείο να κάνει διάλογο με τον εαυτό του.

Δυναμική εκδήλωση με πορεία προς το Υπουργείο

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεως εξέφρασαν την πεποίθηση πως η αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας θα είναι από τις μαζικότερες που έγιναν στην Κύπρο. Αφετηρία της πορείας θα είναι τα γραφεία της ΠΟΕΔ στις 9:30 το πρωί, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας.

Τόσο στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη όσο και στην αυριανή πορεία συμμετέχουν και Ελλαδίτες συνδικαλιστές που ταξίδεψαν στην Κύπρο για να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράσταση τους προς  τους συναδέλφους τους.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αφορίζουν τον Αρχιεπίσκοπο οι θεολόγοι της ΟΕΛΜΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ίδιο μήκος κύματος Κυβέρνηση και γονείς στη Δημοτική για τον εξορθολογισμό 
 

Δειτε Επισης

Ηλικιωμένη έχασε τη ζωή της σε ορεινή κοινότητα περιμένοντας το ασθενοφόρο
Υπ. Γεωργίας: Εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο φάκελος ροδοστάγματος Αγρού ως ΠΠΓΕ
Νέο Νομικό Πλαίσιο Ελέγχου Εγκαταστάσεων Υγρών Πετρελαιοειδών
Α. Μιχαηλίδου: Κατά 100% η εργοδότηση αποφοίτων ΜΙΕΕΚ την τελευταία διετία
Υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης, συστήνεται αποφυγή ανοικτών χώρων
Βροχές στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία
Πάνω από 280 υιοθεσίες στην Κύπρο μέσα σε πέντε χρόνια-Τριψήφιος ο αριθμός των αιτήσεων από το 2021
Καταγγελίες επιβατών για προβληματικά check-in, καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια
Μόνο το ένα τέταρτο των αιτητών ή κατόχων ασύλου εισφέρουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις
Άδικη απόφαση της Βουλής για περίθαλψη κρατικών υπαλλήλων καταγγέλλει η Ισότητα