Πρόεδρος ΔΗΣΥ για Συνεργατισμό: Κράτος της αναρχίας δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουμε

Κράτος της αναρχίας «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουμε», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «κράτος που επιβραβεύει τους ασυνεπείς και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί».
 
«Είμαστε μια παράταξη που αναλαμβάνει ευθύνες. Βάζουμε πλάτες για τον τόπο», σημείωσε.
 
Ο κ. Νεοφύτου προέβη σήμερα το μεσημέρι σε δηλώσεις αναφορικά με τον Συνεργατισμό, τα πακέτα αποζημιώσεων, για τις εκποιήσεις και για την έρευνα.
 
«Χθες, υπήρξαν σε όλα τα ρεπορτάζ οι αντιδράσεις πελατών του Συνεργατισμού ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα πήρε λεφτά από τις καταθέσεις τους για να πληρωθούν δόσεις των δανείων τους. Και υπήρξαν αντιδράσεις. Ένα πράγμα να πω: Εάν θα κάνω κριτική, είναι γιατί δεν το έκανε ο Συνεργατισμός εδώ και πέντε χρόνια αυτό που όφειλε να πράττει. Να παίρνει λεφτά από τις καταθέσεις του δανειολήπτη για να πληρώνει τις δόσεις. Αλλά φτάσαμε στο ακραίο. Τι κοινωνία θέλουμε να δημιουργήσουμε. Την κοινωνία της αρπαχτής, της ανευθυνότητας; Κανένας να μην είναι υπόλογος των υποχρεώσεων του και να τα φορτώνουμε σε ποιον; Στον συνετό πολίτη; », πρόσθεσε.
 
Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, πρέπει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας που δεν αντιδρά και που σιωπηλά ανέχεται αυτές τις συμπεριφορές, να αντιδράσει.
 
«Αλλά και να συνεχίζει να μην αντιδρά, οφείλω εγώ ως πολιτικός, και μιλώ και ως ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος, να προασπιστώ και να υπερασπίσω την συντριπτική πλειοψηφία των συνετών συμπολιτών μου, των κουρεμένων συμπολιτών μου, των συνετών φορολογουμένων. Να φτάσουμε στο σημείο να διαμαρτύρεται κάποιος, ο οποίος αν και έχει λεφτά στην τράπεζα δεν πληρώνει τις δόσεις του. Και περιμένει ποιον; Τον φορολογούμενο και τον καταθέτη να πληρώσει τον άλλο καταθέτη για να πληρώσει για τις υποχρεώσεις του; Και να δημιουργούμε ένα πολιτικό σύστημα που αρέσκεται στο να υπερασπίζεται την ασυδοσία. Να υπερασπίζεται αυτήν την πολιτική συμπεριφορά και κοινωνική συμπεριφορά», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Νεοφύτου έστειλε το μήνυμα ότι θα κριθούν όλοι με τις πολιτικές τους τοποθετήσεις.
 
«Κράτος της αναρχίας δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουμε. Και κράτος που επιβραβεύει τους ασυνεπείς και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην επιτρέψουμε ποτέ να συνεχιστεί. Αν σεβόμαστε τον απλό πολίτη πρέπει να είμαστε αμείλικτοι σε τέτοιες κοινωνικές και άλλες συμπεριφορές. Και οι νόμοι μας πρέπει να είναι αυστηρότατοι. Έχω την ευαισθησία και δεν θα επιτρέψω όσο περνάει από το χέρι μου να ξεσπιτωθεί ένα φτωχό νοικοκυριό. Θα πρέπει να τους προστατεύσουμε. Γιατί δεν ευθύνονται αν βρέθηκαν στην ανεργία, αν συρρικνώθηκαν τα εισοδήματα τους. Από την άλλη έχω υποχρέωση να υπερασπιστώ την συντριπτική πλειοψηφία  των πολιτών μας που μέσα από στερήσεις πληρώνουν τους φόρους τους, πληρώνουν τις δόσεις τους για να έχουμε κάποιους έξυπνους της παρέας, στρατηγικούς κακοπληρωτές να μένουν σε οκέλες και να μην πληρώνουν  τα δάνεια τους, αλλά την ίδια ώρα να έχουν τα πολυτελή ταξίδια και τα πολυτελή αυτοκίνητα τους. Την χλιδή στην κοινωνική τους ζωή», ανέφερε.
 
Αυτό, συνέχισε, είναι προσβολή και ύβρις προς τους συνετούς πολίτες.
 
Εκποιήσεις
 
« Λένε για τον Συνεργατισμό ότι μας στοίχισε 5 δισεκατομμύρια. Εγώ θα πω: Εάν συνεχίσει ο λαϊκισμός στην Κύπρο μπορεί να μην είναι αρκετά τα 5 δισεκατομμύρια. Εάν θα συνεχίσουμε να ακούμε φωνές και στην Βουλή, που αντί να κάνουμε αυστηρό το πλαίσιο για τις εκποιήσεις για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, να ακούω κόμματα και συναδέλφους να μιλούν ότι πρέπει να καταργήσουμε και τον υφιστάμενο μη αποτελεσματικό νόμο περί εκποιήσεων. Εάν ακολουθήσουμε  αυτή την λαϊκίστικη πολιτική, ένα θα σας πω. Μπορεί να μην είναι αρκετά ούτε τα 5 δισεκατομμύρια», είπε ο κ. Νεοφύτου.
 
Από την άλλη όμως, συνέχισε, «αν φανούμε σωστοί και προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη και γίνουμε αυστηροί σε αυτούς τους «έξυπνους» που επιλέγουν στρατηγικά να είναι κακοπληρωτές και κάνουμε αυστηρές τις νομοθεσίες μπορεί το κόστος είτε να είναι μηδενικό είτε πολύ-πολύ πιο λίγο από ό,τι μας κόστισε θεωρητικά σήμερα».
 
«Αλλά εξαρτάται αν έχουμε την πολιτική βούληση. Ή εκτός και αν θέλουμε  δια τον πολιτικό μας πράξεων να δημιουργούμε πολιτικά ζητήματα για να έχουμε δουλειά να κάνουμε. Να κάνουμε την εύκολη κριτική. Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα της αντίδρασης. Ένα κόμμα της άρνησης. Ένα κόμμα του εύκολου και λαϊκίστικου «όχι». Είμαστε μια παράταξη που αναλαμβάνει ευθύνες. Βάζουμε πλάτες για τον τόπο», συμπλήρωσε.
 
Έρευνα για Συνεργατισμό
 
Όσον αφορά την έρευνα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι με βάση τον νόμο, και με βάση το Σύνταγμα, και με βάση την πολιτική θέση του Προέδρου είναι στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα να αποφασίσει για την Επιτροπή, τους όρους της εντολής και έχει και την ευθύνη να παρουσιάσει στον λαό το πόρισμα της Επιτροπής.
 
«Εμείς δηλώνουμε εξ υπαρχής ως Δημοκρατικός Συναγερμός πως θα στηρίξουμε αυτή την διαδικασία, να θωρακίσουμε αυτή την διαδικασία να δοθεί άπλετο φως μέσα από αυστηρότητα, αντικειμενικότητα και διαφάνεια και όποιος ευθύνεται όποτε και αν έγινε οτιδήποτε που θα κριθεί από την έρευνα, ο πέλεκυς της δικαιοσύνης να είναι αυστηρότατος. Αυτό το οφείλουμε προς τους πολίτες τους φορολογούμενους, τους συνετούς συμπολίτες μας», πρόσθεσε.
 
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκεί το ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση και στον ΔΗΣΥ για το ότι δεν έγινε νωρίτερα ο φορέας για τα ΜΕΔ και ότι θα έπρεπε να γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, ο κ. Νεοφύτου είπε: Τι θα άλλαζε, αν δεν άλλαζε το πλαίσιο;
 
«Όταν ακόμα είναι διάχυτο, ακόμα είναι στις μνήμες μας ταμπέλες, «να κουρέψουμε δάνεια» τα ξεχάσαμε; Ουσιαστικά έλεγαν ακόμα και σε αυτούς που ήταν συνετοί δανειολήπτες τους παρέπεμπαν να γίνουν και αυτοί «έξυπνοι». Να σταματήσουνε να πληρώνουνε τις δόσεις, να γίνει το δάνειο τους μη εξυπηρετούμενο για να τους το κουρέψουν. Να προσέχουμε όλοι και το σχόλιο μου είναι γενικό και τα πολιτικά μηνύματα εδώ και πέντε χρόνια είχαμε την ευκαιρία να διορθώσουμε και νοοτροπίες», ανέφερε.
 
Είπε, επίσης, ότι κάναν όλοι λάθη, αλλά είχαν την μεγάλη ευκαιρία να διορθώσουν νοοτροπίες μέσα από την μεγάλη κρίση, δυστυχώς σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος ενθάρρυνε στο να γίνουν πολλοί Κύπριοι «έξυπνοι» γιατί τις υποχρεώσεις τους δημιουργούσαν την φρούδα ελπίδα ότι κάποιος άλλος θα τις πληρώσει.
 
«Κάνε δάνειο και θα το πληρώσει ο φορολογούμενος. Κάνε δάνειο και θα το πληρώσει ο καταθέτης ο συνετός. Το ίδιο να μην εξελιχθεί σε όλα τα ζητήματα και να διερωτηθεί ο πολίτης: Γιατί να πληρώνω τους φόρους μου; Έτσι θέλουμε να καταντήσουμε την Κυπριακή πολιτεία;», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου
 
Αποζημιώσεις
 
Αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι από την μια, ναι, κοινωνική ευαισθησία για να υπάρχει ένα λογικό πακέτο για αυτούς που θα επιλέξουν την εθελούσια.
 
«Από την άλλη, σεβασμό προς την πλειοψηφία των πολιτών. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους που δουλεύουν μια ζωή, δέκα και είκοσι χρόνια για να έχουν συνολικά εισόδημα ακάθαρτο συνολικά διακόσιες χιλιάδες ευρώ και να ακούμε απατήσεις για αποζημιώσεις διακοσίων χιλιάδων ευρώ για εθελούσιες. Ή και κάτι άλλο κάποιοι που πριν μερικά χρόνια πήραν άλλα παχουλά πακέτα εθελουσίων να έρθει ξανά ο φορολογούμενος να τα ξαναπληρώσει για δεύτερα πακέτα εθελούσιας μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Και η κοινωνική ευαισθησία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο για μια μικρή ομάδα, η κοινωνική ευαισθησία ενός πολιτικού πρέπει να καλύπτει το σύνολο της κοινωνίας. Και να μην ξεχνάμε κάτι: έχουμε υποχρέωση έναντι του συνετού φορολογούμενου», κατέληξε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δημιουργείται Ομάδα έργου και Καθοδηγητική Επιτροπή για λήψη αποφάσεων για Ακάμα
Έκπληκτη η ιδιοκτήτρια του δικηγορικού γραφείου για την επίθεση με πυροβολισμούς
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Καταδικάζει την αλόγιστη αναγραφή συνθημάτων στο κέντρο ο Δήμος Λάρνακας
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις