Φ.Φωτίου: Εκλεκτό κομμάτι του κυπριακού λαού οι Λατίνοι

Οι Λατίνοι αποτελούν, δίχως άλλο, ένα εκλεκτό κομμάτι του λαού μας με ιδιαίτερα δημιουργική τη συμβολή τους στην πρόοδο και την προκοπή του τόπου, ανέφερε απόψε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.
 
Μιλώντας στα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης της Λατινικής Κοινότητας, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, στη Λευκωσία, ο κ. Φωτίου μετέφερε στην εκδήλωση το χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ένα χαιρετισμό «μεγάλης εκτίμησης και θαυμασμού για την πλούσια ιστορική προσφορά και δράση της Λατινικής κοινότητας στον τόπο μας», όπως είπε.
 
«Σήμερα επιβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά ότι η μέριμνα και το ενδιαφέρον μας είναι συνεχής για όλα τα ζητήματα που αφορούν, τόσο τη Λατινική Κοινότητα, όσο και τις άλλες θρησκευτικές ομάδες, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρόοδος και η εξέλιξη τους» είπε ο κ. Φωτίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
 
Συμπλήρωσε εξάλλου ότι μέσα από την ενεργή παρουσία της, η Λατινική Κοινότητα, αν και είναι αρμονικά ενσωματωμένη στην κυπριακή κουλτούρα, τιμά περήφανα και την δική της πλούσια κουλτούρα και θρησκευτική ταυτότητα.
 
«Το αποδεικνύουν αυτό τα πολλά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία των Λατίνων που σήμερα αποτελούν αξιόλογο μέρος της συνολικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως και η έντονη δραστηριότητα που ανέπτυξαν στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου» ανέφερε.
 
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη Μόνιμη Έκθεση που έχει δημιουργηθεί από το Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, λέγοντας ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Λευκωσία, καθώς εκτίθενται διάφορα χαρακτηριστικά στοιχεία της κουλτούρας που έφεραν οι Λατίνοι με την εγκατάσταση και τη ζωή τους στην Κύπρο.
 
Όπως είπε, είναι, μεταξύ άλλων, στοιχεία από τα πρώτα Προξενεία στη Λάρνακα, τις ενδυμασίες, τα σχολεία που δημιουργήθηκαν και την εκπαίδευση που έφεραν οι Φραγκισκανοί μοναχοί και καλόγριες, δένοντας στην εξέλιξη τους με την πολυπολιτισμική παράδοση και τις αξίες του λαού και του τόπου.
 
Ο κ. Φωτίου εξέφρασε τα συγχαρητήρια του σε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, ενώ ευχαρίστησε το Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη για τη μεγάλη συμβολή του στην εκδήλωση και στην προβολή και ενδυνάμωση της πολυπολιτισμικότητας που χαρακτηρίζει το λαό και τη χώρα μας.
 
Τέλος συνεχάρη την Εκπρόσωπο των Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Αντωνέλλα Μαντοβάνη για την εκδήλωση αλλά και για το άριστο επίπεδο συνεργασία στην προώθηση των θεμάτων που αφορούν την Λατινική Κοινότητα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα