Το άνοιγμα της διόδου Πυροϊου συζήτησαν Δήμαρχος Αθηένου και πρέσβης της Σλοβακίας

Το θέμα του ανοίγματος της διόδου Πυροϊου, συζήτησαν σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Αθηένου, ο Δήμαρχος Κυριάκος Καρεκλάς και ο πρέσβης της Σλοβακίας στη Κύπρο Ιαν Σκότα.
 
Στη συνάντηση παρευρίσκονταν η Δημοτική Γραμματέας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηένου, άλλοι παράγοντες του Δήμου, ο Κοινοτάρχης και ένα μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πυροΐου.
 
Σε δελτίο Τύπου του Δήμου αναφέρεται ότι «ο Δήμαρχος εξήγησε στον πρέσβη ότι συνεπεία της Τουρκικής εισβολής του 1974, η Αθηένου υπέστη συντριπτικό πλήγμα και ότι είναι ο μοναδικός  «ελεύθερος» Δήμος της Κύπρου που έχασε το 80% της γης του, που βρίσκεται ολόκληρος μέσα στη νεκρή ζώνη και με τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής να βρίσκονται στις τρεις πλευρές του Δήμου, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή. Ανέφερε ακόμα ότι ο Δήμος έχει απομονωθεί συγκοινωνιακά, ενώ με τη διάνοιξη του δρόμου Αθηένου – Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση Αθηένου – Λευκωσίας καλύπτεται σε 10 λεπτά, αντί 45 – 60 λεπτά που χρειάζονται σήμερα».
 
Όπως εξήγησε «ο Δήμαρχος αυτό συνεπάγεται πιο πολλά καύσιμα, περισσότερες φθορές των οχημάτων και πιο πολύ χρόνο από και προς Λευκωσία.  Επίσης οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια και να διαμένουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν σε ελάχιστο χρόνο να πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στα πανεπιστήμια και οι οικογένειές τους να μην χρειαζόταν να πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια».
 
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «ο κ. Καρεκλάς ανέφερε στον πρέσβη της Σλοβακίας ότι με το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου, η είσοδος της Λευκωσίας θα αποσυμφορηθεί, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής της νότιας και ανατολικής Κύπρου θα χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο δρόμο προς τη Λευκωσία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πυκνή τροχαία κίνηση στην υπάρχουσα είσοδο της πρωτεύουσας».
 
Γνωρίζουμε, ανέφερε ο Δήμαρχος «ότι για να επιτευχθεί το άνοιγμα της διόδου χρειάζεται μεγάλη πίεση και κατάλληλοι χειρισμοί προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Η Αθηένου δεν θα δεχθεί οποιοδήποτε νέο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αν σ’ αυτά δεν περιλαμβάνεται το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου» είπε και κάλεσε τον πρέσβη «στα πλαίσια των δικοινοτικών επαφών των Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου, δηλαδή να πεισθεί η Τουρκική πλευρά να ανοίξει η δίοδος».
 
Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη στη περιοχή με τον πρέσβη να δηλώνει «εντυπωσιασμένος από την ταλαιπωρία που υφίσταται η περιοχή από τη μη διάνοιξη της διόδου για τόσα χρόνια. Ανέφερε ότι σύντομα θα εγείρει το θέμα στην Πρόεδρο των Τ/Κ στην Τεχνική Επιτροπή για τα οδοφράγματα και θα θέσει το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνάντηση των Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας τον επόμενο Σεπτέμβριο».
 
Ακόμα ανέφερε ότι «θα ενημερώσει για το ζήτημα και τους άλλους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρέσβης είπε επίσης ότι στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών και στην πιθανότητα για την προώθηση μέτρων επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών, θα εισηγηθεί το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου, ως ένα καλό μέτρο προς τον σκοπό αυτό».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας