Τερματίζει τη διαμαρτυρία της έξω από το Προεδρικό η οικογένεια Κούρδων

Τα εφτά μέλη της προσφυγικής οικογένειας Κούρδων από τη Συρία, που διαμαρτύρονταν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Υπουργείο Εσωτερικών, για 15 συνεχόμενους μήνες, συμφώνησαν σήμερα -μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη- να τερματίσουν τη διαμαρτυρία τους, δίνοντάς του χρόνο να μεσολαβήσει ώστε να βρεθούν λύσεις στα αιτήματα τους.

Πρόκειται για την οικογένεια Hassan, απάτριδες Κούρδοι της Συρίας, από την πόλη Αl Hasakah, οι οποίοι από το 2014 ζητούν να τους παραχωρηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και διαβατήριο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής βρέθηκε σήμερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ζήτησε από τους Κούρδους να τερματίσουν τη διαμαρτυρία τους, με την υπόσχεση ότι θα μεσολαβήσει, για να βρεθούν λύσεις στα αιτήματα τους.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα παραβλέψουν τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους.

Η προσφυγική οικογένεια των Κούρδων δέχτηκε να αναστείλει τη διαμαρτυρία, ενώ για την εξέλιξη  ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όλα όσα βρίσκονται έξω από Προεδρικό και Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αντίσκηνα και καρέκλες, θα μεταφερθούν με τη βοήθεια κυβερνητικών υπηρεσιών.
 

Σε δηλώσεις του, ο κ. Συλλούρης είπε: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα παραβλέψουμε τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους. Αυτό που τους ζήτησα, για να μη υπάρχει και αυτή η εικόνα και να ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι έξω από το Προεδρικό, είναι να φύγουν γιατί θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε κανένας να συζητά κάτω από ένα τέτοιο εκβιασμό και τέτοια εικόνα. Από εκεί και πέρα να εξετάσουμε το θέμα».

«Θα μιλήσω», είπε, «με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους αρμόδιους Υπουργούς και Τμήματα αν μπορεί να γίνει κάτι. Μπορεί αυτοί να ζητούν το μέγιστο, μπορεί να γίνει το 30% από αυτό που ζητούν ή το 50% ή και τίποτε. Δεν έχω δώσει υπόσχεση ότι αυτό που ζητούν θα το πάρουν».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο ένας εκ των εφτά μελών της προσφυγικής οικογένειας, ο Αγίν Χασάν είπε πως βρέθηκε στην Κύπρο μαζί με άλλα δύο μέλη της οικογένειας του το 2006 , εξηγώντας ότι έφτασε εδώ μέσω των κατεχομένων, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

«Δεν έχουμε ταξιδιωτικά έγγραφα. Το 2006 αποφασίσαμε να έρθουμε στη Κύπρο για ένα καλύτερο μέλλον. Από το 2006 είναι στην Κύπρο τρία άτομα της οικογένειας και οι υπόλοιποι είναι εδώ από το 2009. Δώδεκα χρόνια μετά δεν έχουμε αποκτήσει ούτε υπηκοότητα, ούτε τίποτα.

Όπως πρόσθεσε η Κύπρος για τους ίδιους είναι «ανοικτή φυλακή», αφού δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αγίν Χασάν είπε πως έχει ένα γιο 9 χρόνων, ο οποίος είναι Κύπριος πολίτης.

Πρόσθεσε πως εργάζεται στην Κύπρο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας παίρνουν επίδομα και γράφονται άνεργοι στο Γραφείο Εργασίας.

Δειτε Επισης

Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ