Στήριξη Συμβουλίου-Κομισιόν στους Κύπριους αγρότες λόγω λειψυδρίας ζήτησε ο Υπ. Γεωργίας

Την έμπρακτη στήριξη των Κρατών Μελών της ΕΕ και της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος λειψυδρίας στην Κύπρο, ζήτησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, καλώντας συγκεκριμένα την Κομισιόν να προτείνει, υπό το πρίσμα του νέου πλαισίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), λύσεις και μέσα στήριξης για τους αγρότες, για αντιμετώπιση της έλλειψης νερού που απειλή τη βιωσιμότητα της κυπριακής γεωργίας.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος έθεσε αναλυτικά το ζήτημα της λειψυδρίας στις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο, ενημέρωσε τους ομολόγους του, ότι η Κύπρος ετοιμάζει αίτημα για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, ζητώντας, στη συνέχεια, τη στήριξη των κρατών μελών και της Κομισιόν για αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να μην εγκαταλειφθεί η γεωργία.
 
Όπως έγινε γνωστό, τόσο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Κώστα Καδή με τους ομόλογους του, όσο και στις παρεμβάσεις όσων χωρών τοποθετήθηκαν, οι θέσεις της Κύπρου αντικρίστηκαν με κατανόηση και με διάθεση αλληλεγγύης.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που καταδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η γεωργία στην Κύπρο, περιέγραψε στους ομολόγους του, την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή γεωργία λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της χαμηλής ροής νερού στα φράγματα, αλλά και εξ’ αιτίας της αυξανόμενης εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων ως επίπτωση της κλιματικής αλλαγής.
 
Ο Κ.Καδής ανέφερε ενδεικτικά ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημειώθηκαν οι τρεις χαμηλότερες βροχοπτώσεις της δεκαετίας.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε, επίσης, στις διαχρονικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για αντιμετώπιση της έλλειψης νερού στην Κύπρο, που ωστόσο λόγω των δυσμενών κλιματικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατό να επιλύσουν πλήρως το πρόβλημα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα  στην ίδια την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας στην Κύπρο, με όλα τα συνεπακόλουθα.
 
Επιπλέον στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2020, με έμφαση στη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθησή της και η Κύπρος, συνυπέγραψε από κοινού με άλλα 13 Κράτη, υπόμνημα που κατέθεσε η Γαλλία  σχετικά με τη σημασία της ΚΑΠ για την οικονομία της ΕΕ και τους αγρότες της, όπου τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη αντιμετώπισης νέων προκλήσεων και διατήρησης της ανταγωνιστικότητας και του κοινωνικού ρόλου της γεωργία και ζητείται η αύξηση του προϋπολογισμού για την ΚΑΠ στα ίδια επίπεδα ενίσχυσης για την περίοδο 2014-2020.
 
Σε ό,τι αφορά στα θέματα αλιείας, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις γύρω από την πρόταση της Κομισιόν περί συστάσεως Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) για τη μελλοντική περίοδο προγραμματισμού 2021-2027.
 
To ταμείο αποσκοπεί να διαθέσει τη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ένωσης στη στήριξη της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ). Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για την πρόταση κανονισμού σχετικά με τους αλιευτικούς ελέγχους που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ελέγχου της αλιείας έτσι ώστε να εξασφαλίζει τη σωστή εφαρμογή της ΚΑλΠ. Στα θέματα αλιείας παρουσιάστηκε, τέλος, η ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την ΚΑλΠ και τη διαβούλευση για τις αλιευτικές δυνατότητες το 2019.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»
Δωρεάν είσοδο σε μνημεία για την Πέμπτη εξήγγειλε το Τμήμα Αρχαιοτήτων