Περιουσιακό και φυσικό αέριο απασχόλησαν ΟΠΕΚ και πρωτοβουλία 'Αμμόχωστος η Πόλη μας' στη Λεμεσό

Αντί να αφήνονται οι εκτοπισθέντες να πουλούν την περιουσία τους στα κατεχόμενα στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας”, το κράτος θα μπορούσε να τους στηρίξει με κάποια φόρμουλα αγοράς των περιουσιών αυτών, ανέφερε ο νομικός και δικηγόρος με εμπειρία στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αχιλλέας Δημητριάδης.
 
Μιλούσε χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το περιουσιακό και το φυσικό αέριο, με φόντο την απουσία εξελίξεων στο Κυπριακό, που διοργάνωσαν ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ) και η Πρωτοβουλία Πολιτών «Αμμόχωστος, η Πόλη μας», σε ξενοδοχείο της Λεμεσού.
 
Στην ίδια εκδήλωση, ο διεθνολόγος και Διευθυντής του PRIO Κύπρου, Χάρης Τζήμητρας, αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το φυσικό αέριο, σε συνάρτηση με το περιφερειακό και διεθνές πλαίσιο, αλλά και την απουσία διαπραγματευτικού πλαισίου στην Κύπρο. Έπρεπε να αναμένεται ότι η κατάρρευση των συνομιλιών θα έχει συνέπειες, είπε ενώ συμπλήρωσε ότι «στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία δεν είναι ίσως η μόνη που κατηγορείται, όπως στο παρελθόν».
 
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «πρέπει να σκεφτούμε τις περιουσίες που μας έδωσαν οι γονείς μας». «Εμένα με δίδαξαν ότι δεν πρέπει να πουλάς την περιουσία σου εκτός και αν είναι το τέλος του κόσμου. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για περιουσίες που αφήσαμε πίσω», πρόσθεσε.
 
Αν η δικιά μας γενιά δεν κάνει κάτι για να διευθετήσει τα των περιουσιών μας, νομίζετε ότι τα παιδιά μας έχουν προσλαμβάνουσες του τί σημαίνει να περπατάς πάνω στην άμμο του Βαρωσιού όταν πέφτει ο ήλιος ή να κολυμπάς στη Γλώσσα, διερωτήθηκε. Αυτές τις εμπειρίες δεν καταφέραμε να τις μεταδώσουμε στα παιδιά μας, τουλάχιστον να διευθετήσουμε τα των περιουσιών μας, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.
 
Ο δικηγόρος, που έχει χειριστεί πολλές προσφυγές στο ΕΔΑΔ, ξεκίνησε την ομιλία του θέτοντας στους παρευρισκόμενους το ερώτημα: «Θα επιστρέφατε στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου αν άνοιγε υπό τ/κ διοίκηση και η Τουρκία σας έλεγε να αιτηθείτε την περιουσίας σας στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας;».
 
Αναφέρθηκε σε παλιότερες μελέτες του Πανεπιστημίου Κύπρου, λέγοντας ότι αν είναι σωστές οι εκτιμήσεις, τότε μόνο ένας στους πέντε εκτοπισμένους θέλει να επιστρέψει υπό τ/κ διοίκηση σε περίπτωση λύσης. Το υπόλοιπο 80% θέλει να ξέρει πριν από τη λύση του Κυπριακού τί αποζημίωση θα πάρει μετά τη λύση, πρόσθεσε. 
 
Παρατήρησε ωστόσο ότι επί 44 χρόνια συζητείται το θέμα των δικαιωμάτων του χρήστη και του ιδιοκτήτη, αλλά κανένας δεν μιλάει για το ύψος των αποζημιώσεων, που αφορά και την πλειοψηφία των εκτοπισθέντων.
 
«Αυτού του είδους τα πράγματα πρέπει να αρχίσουν να συζητούνται» είπε και αναφέρθηκε στο υπολογισμό των αποζημιώσεων, ιδιαίτερα στον απόηχο της υπόθεσης Ιωάννου στο ΕΔΑΔ. 
 
Πρόκειται για την υπόθεση αιτήτριας με κυπριακή και βρετανική υπηκοότητα, η οποία είχε προσφύγει το 2008 στην «επιτροπή», ζητώντας αποζημιώσεις για περιουσία στην κατεχόμενη Κώμα του Γιαλού. Οι απαιτήσεις της ανέρχονταν σε 1,8 εκ. στερλίνες, ενώ η τουρκική πλευρά προσέφερε το ποσό των 60 χιλ. στερλινών για διευθέτηση της υπόθεσης. 
 
Όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, εξετάζοντας το θέμα της αποζημίωσης στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», η τουρκική πλευρά θα παρουσιάσει τα στοιχεία που έχει από το 1974 από το Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, καθώς και τις μετέπειτα αξίες, οι οποίες όμως είναι πιο χαμηλές υπό το φως της τουρκικής κατοχής.
 
Από την άλλη πλευρά, είπε, η κ. Ιωάννου θα παρουσιάσει την εκτίμηση ενός Ελληνοκύπριου εκτιμητή, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των τουρκικών θέσεων.
 
«Το δίλημμα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία τώρα είναι αν θα υποστηρίξει την προσπάθεια της όποιας κυρίας Ιωάννου ενώπιον της επιτροπής ακίνητης περιουσίας» διότι τα πράγματα τρέχουν και οι αποζημιώσεις που δίνονται από την «επιτροπή» δημιουργούν προηγούμενο, είπε ο κ. Δημητριάδης.
 
Αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα, είπε τέλος ότι αντί να αναγκάζονται να τις πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές στην «επιτροπή», το κράτος θα μπορούσε να τους βοηθήσει, αγοράζοντας τις περιουσίες αυτές με δικαίωμα να τις αγοράσουν πίσω μετά από κάποια χρόνια. «Πόσα λεφτά θα χρειαστούν; Περίπου €25 εκ. το χρόνο. Θυμίζω τα €30 εκ. που χάρισε ο Φόρος φέτος για ορισμένα ποδοσφαιρικά σωματεία» κατέληξε.
 
Στην τουρκική εξωτερική πολιτική υπάρχει στρατηγική, ανέφερε από την πλευρά του ο διεθνολόγος Χάρης Τζήμητρας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ενέργειες στο θέμα του φυσικού αερίου.
 
«Η Τουρκία δεν αναλίσκεται σε τακτικισμούς, όπως θέλουμε εμείς να πιστεύουμε», καθώς, όπως είπε, στην τουρκική εξωτερική πολιτική μπορεί να αλλάζουν οι προσεγγίσεις, αλλά διαχρονικά ο στόχος παραμένει. 
 
Ανέφερε παράλληλα ότι η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στην εκπόνηση στρατηγικής, λαμβάνοντας υπόψη τα περιφερειακά δεδομένα και εξελίξεις, που δεν είναι πάντοτε υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την προοπτική της συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους.
 
«Αντί να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως πλατφόρμα συνεργασίας τοπικά, αλλά και περιφερειακά, το αφήσαμε να αποτελέσει ακόμη ένα κεφάλαιο στη διένεξη επί της αρχής» είπε.
 
Σημείωσε παράλληλα ότι η διεθνής κοινότητα στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στο επί της αρχής δικαίωμά της για εξόρυξη των φυσικών πόρων «αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι την στηρίζει στην εκμετάλλευση τους στην απουσία των Τουρκοκύπριων».
 
Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι ακόμη και αν εντοπιστούν επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, από επιχειρηματική και οικονομική σκοπιά θα είναι πολύ δύσκολο να τύχουν εκμετάλλευσης.
 
Αυτή τη στιγμή, εξήγησε, στην Ευρώπη το φυσικό αέριο πωλείται περίπου προς 3 δολάρια ανά μονάδα, προερχόμενο κυρίως από τη Ρωσία. Για το κυπριακό φυσικό αέριο είπε ότι «η καλύτερη τιμή που θα μπορούσαμε να πετύχουμε στην πλατφόρμα – χωρίς να το στείλουμε στην Ευρώπη – είναι 6 δολάρια». Συνεπώς, συνέχισε, με πραγματιστικούς όρους, το ερώτημα δεν είναι αν έχουμε ή δεν έχουμε φυσικό αέριο, αλλά τί να το κάνουμε.
 
Ως προς τη στήριξη που λαμβάνει η Λευκωσία, ο κ. Τζήμητρας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της κρίσης, με την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τουρκικά πλοία. «Οι περίφημοι φίλοι μας, οι οποίοι αντέδρασαν με εξαιρετικά χλιαρές δηλώσεις, δεν πρέπει να λαμβάνονται ως δεδομένοι» συμπλήρωσε.
 
Αναφερόμενος στην εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στο Κυπριακό, ο κ. Τζήμητρας είπε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η αμερικανική Κυβέρνηση, σημείωσε, απέχει παντελώς από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ποτέ στο παρελθόν οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ, δεν είχαν τόσο μικρή επιρροή στην Τουρκία.
 
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, προσπαθούν οι ΗΠΑ να τα ξαναβρούν με την Τουρκία, την οποία δεν είναι διατεθειμένες να χάσουν από σύμμαχο στην περιοχή «και συνεπώς θα πρέπει να γίνουν εκπτώσεις». «Καλές οι δηλώσεις Μίτσελ...αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» είπε, αναφερόμενος στον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις και στις πρόσφατες δηλώσεις του για την Κύπρο.
 
Κατέληξε λέγοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις, δείχνοντας στη διεθνή κοινότητα ότι εννοεί τη συνεργασία με πρακτικούς όρους, όπως τη δημιουργία επιτροπών ή την προώθηση νομοσχεδίων. «Στο τέλος της ημέρας εμείς θα ζήσουμε με τα αποτελέσματα των πράξεών μας και για αυτό το λόγο πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με στρατηγική και πέραν από τακτικισμούς» κατέληξε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού